Tomislav Bešenić

Tomislav Bešenić

MotoGP statistika: Tko je najviše padao u 2019?

2 Zarco

MotoGP vozači su padali za trećinu manje nego 2018. godine, no to nije vrijedilo za sve.

Testiranja nisu u tom zbroju, no ako se računaju treninzi, kvalifikacije i utrke, onda je broj padova u 2019. smanjen za trećinu u odnosu na 2018. Konkretno, prošle sezone se u kraljevskoj klasi palo 303 puta, a ove godine 220 puta, što je uvjerljivo najmanji broj padova od 2015. godine, nakon koje su MotoGP motocikli prebačeni na Michelin gume.

Koji je razlog tako dramatičnom smanjenju broja padova, unatoč tome što se prvi put u povijesti vozilo čak 19 utrka? Teško je reći, to više što su vremenski uvjeti, u prosjeku, bili slični prošlogodišnjima, možda čak i malo lošiji. Vjerojatno je stvar i tome što su se godinama vozači navikli na Michelin gume, a sigurno je da su inženjeri uspjeli i preciznije kalibrirati elektronska pomagala, koja su silom zakona bitno jednostavnija neko u eri Bridgestone guma. No, zapravo je, kao i skoro uvijek, nezahvalno generalizirati. Stvari su puno jasnije kad gledamo pojedinačne primjere.

Mir Jerez

Recimo, svoj solidan doprinos smanjenju ukupnog broja padova dao je Marc Marquez. On je dosad redovito završavao na vrhu tog nezahvalnog poretka vozača s najviše padova, pa je tako 2017. posrnuo čak 27 puta, prošle godine je pao 23 puta, a ove godine se nije uspio izvući iz škakljive situacije samo 14 puta. Dakle, umalo je prepolovio broj padova. Pritom je vjerojatno i povećao broj nevjerojatnih spašavanja od sigurnog pada, kao što je to bio slučaj u Phillip Islandu, ali to nije glavni razlog njegove bitno bolje statistike.

Naime, Honda je, po njegovim željama, za 2019. pripremila bitno snažniji V4 agregat, s kojim je dodatno ubrzao na ravnici, pa je onda morao manje forsirati kroz zavoje. S druge strane, Crutchlow je cijelu godinu kukao da Honda s tim snažnijim agregatom i drugačijim okvirom nudi bitno lošiji osjećaj za prednji kraj. Kako onda to da je Britanac pao 17 puta u 2018., a samo 12 puta u 2019? Biti će da je zbog tog lošijeg prednjeg kraja vozio opreznije, što potvrđuju i njegovi rezultati. Naime, iako je 2019. skupio 5 padova manje, istovremeno je na njegovom kontu i 15 bodova manje, s time da je prošle godine odvozio samo 15 utrka zbog ozljede zadobivene u Phillip Islandu. U prosjeku je 2018. skupljao 10 bodova po utrci, a 2019. je taj prosjek spušten na samo 7 bodova po utrci. Dakle, definitivno je vozio sporije, a to će reći i opreznije.No, tko je onda na vrhu tog neslavnog poretka, ako nije Marquez?

Malezija 19

Zločestim dečkom je postao Johhan Zarco, koji je odvozio samo 16 vikenda i završio kao tek 18 u ukupnom poretku, ali je zato skupio 17 padova, što je gotovo dvostruko veći zbroj nego sezonu ranije. Razlog tome je vrlo jednostavan i zove se KTM. Naime, nakon dvije godine za uzdama „korisnički orijentirane“ Yamahe, Zarco je za 2019. zajahao narančastog „bika“ i nije ga uspio ukrotiti. Na utrci za VN Austrije je čelnicima KTM-a objavio da ne želi voziti i iduće godine, a onda je do Aragona i dobio otkaz, da bi od Phillip Islanda nadalje mijenjao Nakagamija na prošlogodišnjoj Hondi i tu skupio još nekoliko vrijednih padova.

Drugi na listi je Jack Miller, koji je usprkos brojci od 15 padova odvozio svoju uvjerljivo najbolju sezonu, skoro udvostručivši broj bodova u odnosu na godinu ranije. Pritom je ubilježio 2 pada manje nego prošle godine, s time da je svoj osobni rekord od 25 padova postigao 2016. godine, kad je još bio na Hondi. Inače, baš su mehaničari Pramac Ducatija imali najviše posla jer je Millerov timski kolega Bagnaia pao 14. puta, pri čemu je najneslavnije gubljenje ravnoteže bilo ono posljednje, kad je preletio preko volana na izlasku iz boksa u Valenciji, te se pritom ozlijedio.

Ako gledamo po stazama, onda se, u sve tri klase, najviše padalo u Le Mansu (90 puta) te u Barceloni i Phillip Islandu (73 puta). Pritom je znakovito da se utrke u Le Mansu i Phillip Islandu u pravilu voze po hladnom asfaltu i isto takvom vremenu, a uz to te staze imaju i naglašeno asimetrični broj lijevih i desnih zavoja, pa se guma zna previše ohladiti s jedne strane. Potvrđuje to i statistika o najopasnijim zavojima.

Tako je najviše padova evidentirano u zavoju broj 3 u Le Mansu, prvom lijevom nakon dosta vremena. Drugi najopasniji zavoj bio je Honda Corner u Phillip Islandu, koji je opet prvi desni nakon dugo vremena. Tu su palo 27 puta, a 20 puta se palo u zavoju broj 10 u Barceloni. No, u Barceloni nije problem u temperaturi, nego u tome što je prije nekoliko godina, u ime sigurnosti i spuštanja brzine, taj zavoj postao neprirodno oštar.

Barcelona 19

No, ima tu i još jedan razlog, koji se odaziva na ime Jorge Lorenzo. Naime, Španjolac je u prvim krugovima utrke u Barceloni baš na kočenju za taj zavoj broj 10. pomeo Doviziosa, Rossija i Vinalesa. Piši četiri pada. Inače, bio je to jedan od samo četiri pada Doviziosa. Talijan je poslije toga imao sličan peh u Silverstoneu, kad je spektakularno naletio na Yamahu Quartararoa, koji je pao neposredno ispred njega.

Ako gledamo sve tri klase, onda je na vrhu poretka Moto3 rookie Tom Booth-Amos, koji je pao 22 puta, jednom više od također novajlije Oncua (obojica na KTM-u). Treći na popisu je Sam Lowes iz Moto2 klase, koji se na Kalexu malo primirio, pa je pao „samo“ 20 puta.

Najvažnije od svega je da u nijednoj od tri klase nije bilo težih posljedica padova, iako je peterostruki šampion Lorenzo zbog puknuća kralježnjaka na kraju sezone odlučio otići u vozačku mirovinu.

MotoGP vozači s najviše padova u 2020.
J. Zarco – KTM/Honda – 17 padova
J. Miller – Ducati – 15
F. Bagnaia – Ducati – 14
M. Marquez – Honda – 14
K. Abraham – Ducati – 12
C. Crutchlow – Ducati – 12
J. Mir – Suzuki – 12
A. Espargaro – Aprilia – 10
A. Iannone – Aprilia - 10

AD AX21886 UC83787 High

 

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

Top 7 koncepata iz 2019: #6 Ducati DesertX

DUCATI SCRAMBLER DESERTX CONCEPT 3 UC104224 Mid

Mehanički ne donosi ništa novo, no po pitanju dizajna DesertX predstavlja lijepo osvježenje u nekoj budućoj ponudi Scramblera.

Trendovi se mijenjaju, pa se tako i retro motocikl, ako misle ostati popularni, moraju malo osuvremeniti. Moglo bi tako biti da se retro fokus postupno seli iz ranih sedamdesetih u kasne osamdesete godine prošlog stoljeća, što je otprilike period na kojeg cilja i Ducatijev koncept Desert X.

Tehnika je dobro poznata iz Scrambler palete i bazirana na modelu Desert Sled. No, DesertX vizualno podsjeća na rally motocikle s kraja 80-ih i početka 90-ih, baziranih na mehanici putnih endura, koji su u to vrijeme prolazili kroz svoje najljepše razdoblje. Istina, DesertX ima nešto oštrije linije bočnih oplata, te glavnog i stražnjih spremnika goriva, no LED obrub na prekrasan način evocira sjećanja na tada popularna dvostruka okrugla prednja svjetla.

Općim dizajnom, pa čak i kombinacijom boja, DesertX jasno budi asocijacije na Cagivu Elefant Lucky Strike, no na to Ducati ima i moralno pravo. Naime, ne samo da su u to vrijeme i Cagiva i Ducati imali istog vlasnika, u liku i dijelu rastrošnog Claudia Castiglionija, nego je i Cagiva Elefant, koja je dva puta pobijedila na reliju Dakar, bila pokretana V2 agregatom iz Ducatija Supersport.

Budući da je mehanika zabavnog i terenu vičnog Desert Sleda ionako spremna, možda i nije daleko dan kad ćemo ugledati i produkcijsku izvedbu koncepta DesertX. Bojimo se samo da na spremnike goriva u repu možemo odmah zaboraviti.

DUCATI SCRAMBLER DESERTX CONCEPT 2 UC104223 Mid

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

  • Objavljeno u NOVITETI

Novitet: Triumph Tiger 900

Tiger 900 GT MY20 Korosi Red FQu

Tiger 900 je potpuno novi model. Lakši, moderniji, opremljeniji i atraktivniji od svog prethodnika, ali ne i snažniji.

Sad je već postalo uobičajeno da Triumph neki svoj novitet za iduću godinu predstavi s malim odmakom od sveg šušura kojeg donosi sajam u Milanu. No, ovaj put su za kasnu premijeru ostavili poprilično važan novitet – potpuno novi Tiger 900.

Kao što se već iz oznake može zaključiti, Tiger 900 se u odnosu na dosadašnji Tiger 800 može pohvaliti većom zapreminom, koja sad broji 888 ccm. No, novi trocilindrični agregat ima i drugačiji redoslijed paljenja (1,3,2), a u Triumphu tvrde da su tako dobili bolji odgovor na gas, ali i pojačani zvuk usisa. Pritom je maksimalnu okretni moment skočio sa 79 na 87 Nm, no snaga je ostala na 95 KS, samo se sad oslobađa na nešto nižih 8.750 o/min.

Novi rešetkasti okvir je sad lakši i uparen s aluminijskim stražnjim krajem, što je dovelo do spuštanja težine do kakvih 5 kg, ovisno o verziji. A kad smo već kod verzija, spomenimo da se uz osnovni Tiger 900 nudi i bogatije opremljeniji GT, a onda i GT Pro, koji je opremljen s elektronski podesivim stražnjim ovjesom. A tu su i avanturističke verzije Rally i Rally Pro, koje dolaze sa žbičanim kotačima od kojih je prednji promjera 21 cola, te Showa (umjesto Marzocchi) ovjesom bitno dužeg hoda.

Neovisno o verziji, kod novog Tigera svakako veseli bitno agresivniji i moderniji dizajn, s kompaktnim LED svjetlima u prvom planu. Više informacija o novom Tiger 900 doznajte u idućem broju Moto Pulsa.

Tiger 900 RALLY MY20 Pure White LHS

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

  • Objavljeno u NOVITETI

Top 7 noviteta za 2020: #7 Suzuki V-Strom 1050 XT

DL1050RCM0 B1F Diagonal

Tehnika je samo modernizirana, no dizajn je nešto potpuno novo, čak i ako podsjeća na DR-BIG i Katanu.

Kod sastavljanja liste s top 7 noviteta za 2020. prednost smo dali novim modelima koji se ističu koncepcijom, snagom, brzinom i/ili stilom. Kod novog V-Stroma 1000 je naglasak na ovom posljednjem, posebno u bogatije opremljenoj verziji XT koja u odnosu na osnovni model ima i utoliko više stila što dolazi sa žbičanim kotačima i robusnijom zaštitom ljudstva i imovine.

S potpuno novom facijalnom ekspresijom, koja i dalje uključuje (sad oštriji) kljun, ali i (ne sasvim) četvrtasto LED svjetlo kao na modelu Katana, novi V-Strom 1050 nas ugodno podsjeća na jednocilindrični DR-BIG. On je krajem 80-ih bio prvi „kljunaš“ u svijet putnih endura.

Uspjeli dizajn je svakako najvažnija novost na V-Stromu 1000 za 2020. godinu, ali nije i jedina. Tako V2 stroj iz nepromijenjenih 1.037 ccm sad istiskuje nešto konkretnijih 107 KS, a bogatija serijska oprema uključuje potpuno digitalne instrumente, kao i pametan ABS kod verzije XT. Tu su i brojne druge novosti, a više o njima doznajte u aktualnom broju Moto Pulsa.

DL1050RCM0 YU1 Left

 

DL1050RQM0 meter 1

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

  • Objavljeno u NOVITETI
Pretplati se na ovaj RSS feed