Tomislav Bešenić

Tomislav Bešenić

Akrapovič ima „Terminatora“ kao test vozača

Akrapovic Durability Dyno c1

U novom testnom postrojenju za ispitivanje izdržljivosti „zaposlen“ je robot koji upravlja motociklima.

Dosad su u Akrapoviču testove izdržljivost novih ispušnih sustava odrađivali dugotrajnim vožnjama na cestama i natjecateljskim stazama. Tako će biti i dalje, ali odsad dio testiranja mogu na bitno praktičniji način odraditi u novom postrojenju, i to pod kontroliranim uvjetima. Osnova svega je „Durability Dyno“ koji je u načelu sličan valjcima za mjerenje snage, ali je puno više od toga.

Dyno ima elektromotore snage 200 kW (272 KS), koji od motocikla kojeg koče „upijaju“ dio energije, koja se onda koristi kao pripomoć za pokretanje složenog ventilacijskog sustava, sposobnog generirati vjetar brzine do 200 km/h. Osim toga, „Durability Dyno“ ima svoj sustav dobavljanja goriva, tako da testiranje ne treba prekidati zbog nadolijevanja goriva. Sve prate brojne kamere i senzori, no možda je najzanimljivije da u tim kontroliranim i nerijetko neljudskim uvjetima posao test vozača odrađuje robot, kojeg su u Akrapoviču dijelom i sami razvili.

Slovenski „Terminator“ je smješten na motociklu poput kakvog (malo previše uštogljenog) vozača od krvi i mesa te po zadanom programu dodaje gas i mijenja stupnjeve prijenosa. Na službenim fotografijama taj robot ne dolazi do punog izražaja, ali zato ćete puno bolje vidjeti kako izgleda i funkcionira kada otvorite ovaj VIDEO.

Čini nam se pritom da je plećati „Terminator“ malo previše „binaran“ kad nagazi polugu nožne kočnice, a mogao bi i nešto brže otpuštati polugu spojke kod izmjene brzina. Osim toga, iz iskustva znamo da se ionako na Kawasakiju Z900 RS u stupanj više najljepše ubacuje „na suho“, bez korištenja spojke. Ali po tome se (još uvijek) ljudi razlikuju od robota. Naime, ovi potonji nemaju osjećaja.

Akrapovic Durability Dyno c2

  • Objavljeno u NOVOSTI

MotoGP: Kako je to biti u kokpitu Cala Crutchlowa?

1CC35dash 18GP06 2091 AN

Britanski vozač priča o šestom čulu za druge vozače, spužvastoj kočnici i omiljenim ručkama TZ-a 250 na Ducatiju i Hondi.

Kako izgleda radno mjesto MotoGP zvijezde? Njihov “kokpit” je ono u što se zavlače što je više moguće kako bi smanjili otpor zraka. Nije slučajnost da većina vozača MotoGP-a nema više od 180 cm. Sklupčani u kuglu (kada dijelovima anatomije ne stružu po asfaltu pri brzini od 200 km/h) izloženi su nevjerojatno silovitim ubrzanjima i pritom ne mogu puno učiniti niti vidjeti. “Vidno polje nam je jako ograničeno, ali najgore je kada potpuno zalegneš na motocikl pa ti se periferni vid sasvim smanji i samo gledaš u kontrolnu ploču,” kaže britanski MotoGP as Cal Crutchlow.

MotoGP vozači su nerijetko odvojeni tek za djelić sekunde i pokoji centimetar. Cruthlow vjeruje da vozači imaju šesto čulo kada je riječ o borbi na stazi: “Zabavno je: ne možeš vidjeti ljude oko sebe, ali ih možeš osjetiti. Stvarno je čudno. Mogu biti pored tebe ili u tvojoj zavjetrini, i ne možeš ih vidjeti tako zalegnut, ali ih možeš osjetiti. Reakcije vozača u tim situacijama su nevjerojatne; koliko brzo možemo reagirati u različitim situacijama, i to na svim razinama! Jednostavno moraš imati tu posebnu svijest o prostoru oko sebe.”, kaže Crutchlow.

G011365

Tih nekoliko sekundi na ravnici, kada su potpuno zalegnuti, je vrijeme u kojem se mogu igrati prekidačima koji su im na raspolaganju.“Na lijevoj strani upravljača je uobičajena ručica spojke, kotačić za podešavanje udaljenosti poluge prednje kočnice i tipka za uključenje ograničenja brzine u boksu,” objašnjava tehnički voditelj ekipe LCR Christophe ‘Beefy’ Bourguignon. “Još imamo i tipke za odabir jedne od tri mape, kojima se mijenja način razvijanja okretnog momenta, kočenja motorom i kontrole proklizavanja.“

“Vozač može prebacivati između snažnijeg ili slabijeg kočenja motorom i to će činiti za vrijeme treninga te reći gdje je bolje, a gdje lošije. Onda ćemo mi podesiti mapu za možda samo jedan zavoj, umjesto za dva. On sve to vidi na ploči s instrumentima, jer se lako zabuniti, a moraš kružno prolaziti kroz opcije (uzastopnim pritiskanjem samo jednog prekidača, op. prev.)

Kotačić za podešavanje udaljenosti poluge prednje kočnice je nešto po čemu Crutchlow stalno prčka. “Podešavam udaljenost poluge kočnice skoro svaki krug. Pomalo je ludo. Znam da i Dovi [Andrea Dovizioso] čini isto, a to je zato što obojica imamo isti glavni cilindar od Bremba, kakvog nitko drugi nema! ”

Cal Crutchlow 02

“Neki vozači koče s jednim ili dva prsta. Ja kočim s tri. Volim kada mi je ručka na istoj poziciji i da prednja kočnica odmah zagrize, ali nakon toga malo smanjim pritisak pa ponovo stisnem. To je moj stil. Mogu podnijeti vibracije, može mi nešto visjeti s motora, mogu voziti ozlijeđen, ali ne mogu podnijeti „spužvastu“ kočnicu.”

Bourguignon donosi još detalja o jednoj od najskupljih komponenti motocikla. “Cal koči na pomalo čudan način, tako da moramo jako paziti kako mu pripremamo kočnice; koristimo malo drugačiji glavni cilindar. Ako se pločice tresu, ako nismo pogodili s količinom kočione tekućine ili odzračivanjem, vozač može polugom prikliještiti prste i onda nije u mogućnosti iskoristiti punu snagu kočnica.

Kad su karbonske kočnice hladne, poluga kočnice je u određenoj poziciji, a nakon par krugova, kada se zagrije, je u drugoj poziciji. Ponekad se mijenja položaj u svakome krugu. Kada staza ima puno zahtjevnih kočenja, poluga postane “tvrda” zbog akumulirane topline i pritiska i tada se mora namjestiti za idući zavoj - inače vozač neće imati nikakav osjećaj.”

Crutchlow MotoGP Qatar MCH 0052

Ispred prednjih trokuta je „zakopana“ kontrolna ploča, koja je okružena LED žaruljicama, a ima malo veći ekran od iPhonea 6. Iako prati i tablu s osnovnim informacijama, koje mu pokazuju na ciljnoj ravnici (a povremeno gleda i u velike TV ekrane uz samu stazu), Crutchlowu je ploča s instrumentima glavni izvor informacija. „Vidi broj okretaja, informacije o uključenoj mapi, najbolje vrijeme kruga i razliku u odnosu na svoje najbolje vrijeme po sektoru. Neki vozači ne žele to vidjeti nego preferiraju samo svjetlo, poput zelene za napredak, kako bi razumjeli da li im ide dobro. Cal voli brojke i nevjerojatno je kako može kasnije reći svaki djelić sekunde prolaznih vremena. Sad mu možemo poslati više poruka, poput vidimo te na TV-u ili „promijeni gume“, ali pokušavamo to ne koristiti često, da se bolje fokusira na samu vožnju. Imamo neke LED žaruljice koja služe kao upozorenja, tako da zna kad je došlo do kvara motora ili slično. I Dorna mu može slati poruke poput ‘kazna prolaska kroz boks’, ‘crvena zastava’ ili slično.”

Desna strana upravljača sadrži krucijalne komande: prednju kočnicu i gas. Crutchlow koristi Alpinestars rukavice ojačane karbonom, pri čemu je osjećaj za ručke i „grip“ od ogromnog značenja.“Kad sam došao iz Superbikea na MotoGP Yamahu bio sam poprilično uzrujan zbog ručki upravljača. Htio sam svoje Renthal ručke, ali mi je rečeno da ne može! Na kraju sam koristio ručke s TZ-a 250 i bile su savršene! U Ducatiju sam ih također koristio, čak sam ih i isprobao na Hondi, ali je momčad sponzorirana od ProGripa, pa su mi oni napravili nešto vrlo slično.”

IZVOR: Monster Energy

ALX5970

Koncept: Harley-Davidson „Streetfighter“

H D Streetfighter 1

U roku dvije godine trebali bi vidjeti atraktivni sportski naked Harley-Davidsona, ali i više i manje od toga.

Iako je koncept Pan America zasjenio sve ostalo, možda ovaj istovremeno predstavljen koncept sportskog nakeda, radnog naziva „Streetfighter“, još zornije pokazuje nove pravce kojima Harley-Davidson očito kreće. Oba modela pokreću potpuno novi tekućinom hlađeni agregati, s time da će Pan America prvo izaći u verziji 1250, a kasnije i kao 975, dok će serijska inačica Streetfightera prvo brundati u verziji 975, a kasnije kao 1250. No, za razliku od Pan Americane, Streetfighter će jednog dana biti dostupan čak i u verziji 500.

Osim toga, prikazani Streetfighter 975 je samo prvi u predviđenom nizu od 9 sličnih modela i verzija, koji bi trebali biti zaživjeti do 2022. Možemo samo pretpostaviti da će među njima biti i neki uvodni naked model, manje agresivnog dizajna i slabije opremljen, a koji, vjerujemo, neće biti dostupan u verziji 1250. S druge strane, u popratnom videu, kojim Harley-Davidson najavljuje novi smjer, na trenutak vidimo kako se pored egzotičnog i zaboravljenog superbikea VR 1000 u glini modelira i motocikl sa sportskim poluoklopom. Bilo bi sasvim logično da i taj model bude baziran na Streetfighteru, a oblikovan u laganom café racer stilu. Živi bili, pa vidjeli!

H D Streetfighter 2

H D Cafe

  • Objavljeno u NOVITETI

MotoGP: Obračun Lorenza i Marqueza

JLMMAD AXS7321

Utrka za VN Austrije ponovo je bila neizvjesna do posljednjeg kruga. I ovaj put pobjeđuje Ducati, ali onaj u rukama Jorgea Lorenza.

Red Bull Ring je staza koja savršeno odgovora Ducatiju. Tri uzastopne i dugačke ravnice, s oštrim zavojima između njih, omogućuju Desmosediciju da pokaže dominantnu snagu i na ubrzanjima i na kočenju. I zato tu Ducati još nije pobijeđen. 2016. je slavio Iannone ispred Doviziosa, prošle godine je Dovizoso u sjajnom završnom obračunu pobijedio Marqueza, a ovaj put je mjeru Marquezu uzeo Lorenzo.

Znajući da je na neprijateljskom teritoriju, Marquez je u Austriji naumio krenuti s Hondom žestoko od prvog kruga i stvoriti dovoljnu prednost da nakon toga mirno kontrolira utrku. Iako je doista dograbio vodstvo i držao minimalnu prednost, Marquez ipak nije mogao i ozbiljnije pobjeći, bez obzira na to što se činilo da iza njegovih leđa Lorenzo smeta naizgled bržem Doviziosu. No, Lorenzo je odvozio izvrsnu taktičku utrku te uspio sačuvati odabranu najmekšu smjesu guma za samu završnicu. I onda je uslijedio napeti završni obračun u kojem je Lorenzo napao i prošao Marqueza, na što mu je ovaj uzvratio istom mjerom, i tako još nekoliko puta.

Uglavnom, nakon što su se izmjenjivali u vodstvu, Lorenzo je posljednji krug odvozio na samoj granici, ne dopustivši Marquezu da ga uopće napadne u posljednja dva zavoja. Tako je Lorenzo došao do svoje treće pobjede s Ducatijem, s samo 13 stotinki prednosti u odnosu na Marqueza, dok je trećeplasirani Dovizioso zaostao 1,6 sekundi. Njih trojica su bili klasa za sebe, pa je tako četvrti Crutchlow bio u minusu od 9 sekundi za pobjednikom, dok je petoplasirani Petrucci kasnio više od 13 sekundi. Umalo ga je sustigao i Rossi koji je krenuo s tek 14 startne pozicije, ali se probio do 6. mjesta, dok su poredak prve desetorice popunili Pedrosa, Rins, Zarco i Bautista.

U klasi Moto2 su se, sasvim očekivano, za pobjedu borili Oliveira s KTM-om i Bagnaia s Kalexom. Pritom je Oliveira proveo praktično cijelu utrku u vodstvu, no bilo je vidljivo da Bagnaia čuva snagu. U samoj završnici ga je napao, a iako se Oliveira kasnim kočenjem u posljednjem zavoju, pokušao vratiti u vodstvo, pritom je otišao preširoko. Bagnaia je tako pobijedio, ali se i vratio na vrh ukupnog poretka sa samo tri boda više od Oliveire. Rossijev polubrat Luca Marini je osvojio treće mjesto, što mu je i treći uzastopni podij.

U klasi Moto3 se Bezzecchi odlično nosio s pritiskom te je u neizvjesnoj utrci donio pobjedu KTM-u na njihovom domaćem teritoriju. No, junak dana je svejedno bio Jorge Martin, koji je prije samo tjedan dana slomio lijevu ruku i obavio operaciju, a svejedno je cijelu utrku pritiskao Bezzecchia. Na kraju se između njih dvojice progurao Bastianini, no Jorge Martin je ipak osvojio bodove za treće mjesto, sa samo pola sekunde zaostatka za pobjednikom, te je tako ostao sasvim u kontaktu s Bezzecchijem u borbi za naslov prvaka.

Rezultate utrka pogledajte u donjoj galeriji.

TRENUTNI POREDAK:
(nakon 11 utrka)

MotoGP
1. M. Marquez – Honda – 201 bod
2. V. Rossi – Yamaha - 142
3. J. Lorenzo – Ducati – 130
4. A. Dovizioso – Ducati – 129
5. M. Vinales – Yamaha – 113
6. D. Petrucci – Ducati – 105
7. J. Zarco – Yamaha – 104
8. C. Crutchlow – Honda – 103
9. A. Iannone – Suzuki – 84
10. A. Rins – Suzuki - 66

Moto2
1. F. Bagnaia – Kalex – 189 bodova
2. M. Oliveira – KTM – 186
3. A. Marquez – Kalex – 113
4. B. Binder – KTM – 111
5. L. Baldassarri – Kalex – 106

Moto3
1. M. Bezzecchi – KTM – 158 bodova
2. J. Martin – Honda – 146
3. F. Di Giannantonio – Honda – 121
4. A. Canet – Honda – 118
5. E. Bastianini – Honda - 117

Pretplati se na ovaj RSS feed