Motocikli

Brutale 800 RR SCS

01

Ljepotica i zvijer

S dizajnerskog gledišta pravo je remek-djelo koje nijednog promatrača neće ostaviti ravnodušnim. Isto vrijedi i za one koji imaju sreće sjesti za njezin upravljač i iskusiti svu raskoš performansi te predivno glasan i prodoran zvuk moćnog trocilindričnog agregata. No MV Agusta Brutale 800 RR SCS nije za svakoga. Ova ljepotica ujedno je i prikrivena zvijer koja zahtijeva veliko iskustvo kako bi se uživalo u svim čarima koje krije u sebi. Ali onome tko je uspije ukrotiti osmijeh neće silaziti s lica.

02

MV Agusta kao proizvođač ima bogatu povijest prepunu uspona i padova koja seže čak 75 godina u prošlost, a u novije vrijeme bila je pogo-đena financijskim poteškoćama koje srećom nisu previše utjecale na razvoj egzotičnih sportskih motocikala koji mame uzdahe i bude strasti, često sirove. Jedan od takvih svakako je MV Agusta Brutale 800 SCS, tehnološki najnapredniji i najjači model opremljen motorom od 800 kubičnih centimetara koji je ikada izašao iz te kuće. Dovoljan je tek jedan pogled na agresivne linije i prekrasne, minuciozno dorađene detalje da se shvati koliko je pažnje i ljubavi uloženo u stvaranje ovog super nakeda. Brutale ne spada među motocikle kakvi preplavljuju današnje tržište i svakih nekoliko godina dolaze redizajnirani, a katkada i posve izmijenjeni i usklađeni s najnovijim modnim trendovima. To je jedan od načina i to prilično uspješan, usput budi rečeno na koji se proizvođači nastoje dodvoriti potencijalnim kupcima. No MV Agusta odabrala je drugi put, s dizajnom koji je trajan i koji ne prati modne trendove, nego ih stvara. I to ne poput današ- njih površnih influencera, nego s istinskom i iskrenom strašću koja na Agustinim motociklima ne jenjava ni nakon dugogodišnjeg prisustva na tržištu. Brutale je pravi dokaz te dosljedne filozofije, budući da je manje-više isti dizajn zadržala još otkako je 2013. predstavljena prva verzija s trocilindričnim motorom od 800 kubičnih centimetara, a ni ona nije dizajnom pretjerano odstupala od svoje prethodnice zapremine 675 ccm. Od tada pa do danas motocikl jest pretrpio niz preinaka na motoru, okviru i mjenjaču, dakle na svemu što mu daje poboljšane performanse, ali sami dizajn je ostao uglavnom nepromijenjen. Kažemo uglavnom, jer tu i tamo pojavio se pokoji novim estetski detalj, poput rupe između sjedala i nosača repa za koju zapravo ne vidimo nikakvu logičnu svrhu osim što možda odmah daje do znanja da Brutale nema apsulutno nikakav prtljažni prostor. Takav pristup gotovo da je jedinstven u današnjem svijetu, a ujedno i služi na čast Agustinim dizajnerima, jer uspjeli su napraviti motocikl koji i nakon toliko godina djeluje svježe i novo te ni najmanje ne mari za novotarije koje konkurencija, koliko god ona malobrojna u ovoj klasi bila, neprestano uvodi.

Doduše, iako Agustin dizajn u globalu nedvojbeno uspješno odolijeva neumoljivom zubu vremena, to se ne može reći za baš sve njezine komponente. Najviše nas po tom pitanju u oko bode digitalni jednobojni displej koji, za razliku od ostatka motocikla, ne ide ukorak s današnjim industrijskim standardima. Dok većina konkurencije sada već ima TFT zaslone u boji s velikom količinom potrebnih i nepotrebnih informacija, Brutale i dalje koristi za današnje vrijeme vrlo zastarjeli i spartanski koncept zaslona na koji su ugurane sve najnužnije informacije koje uključuju ukupnu i parcijalnu prijeđenu kilometražu, trenutačnu brzinu, odabrani stupanj prijenosa, brojač okretaja, odabrani način rada motora, stupanj kontrole proklizavanja, temperaturu vode i sat. Gotovo sve najnužnije je tu, ali zgusnuto u vrlo mali prostor pa je u brzini katkada vrlo teško pročitati informaciju do koje u tom trenutku baš želite doći. Naprimjer, iako brojač okretaja zauzima najviše mjesta na zaslonu, zbog sitnih brojki teško je u svakom trenutku razabrati na koliko se točno okretaja vrti motor. Osim toga, Agusta nije našla za shodno ugurati na zaslon mjerač količine količine goriva u spremniku, nego se umjesto toga moramo oslanjati na vrlo sitnu i slabo vidljivu lampicu smještenu ispod zaslona, tako da, ukoliko ne vodite raču- na o prijeđenim kilometrima, Brutale bi vas mogla brutalno iznenaditi i ostaviti negdje na cesti, kilometrima daleko od najbliže crpke.

Neugodno iznenađenje su i tipke izbornika za promjenu postavki kontrole proklizavanja i ostalih parametara, a koje su smještene na lijevoj ručki upravljača. Same tipke sitne i presvučene jeftinom gumenom oblogom koja im otežava pristup pa vozač mora doslovno napipavati kako bi odabrao željenu funkciju. Takvo što nije neobično za neki jeftini skuter opskurnog proizvođača i čudnog imena, ali ne i za skupocjeni egzotični motocikl s vrhunskim pedigreom. Srećom, razočaranje u to polovično i šlampavo rješenje kratkoga je vijeka i prolazi čim se pritisne tipka elektropokretača i trocilindrični motor se javi prekrasnim, grlenim i reskim zvukom koji odmah najavljuje da će vožnja koja nas očekuje biti sve samo ne mirna i pristojna.

Pametna spojka

MV Agusta Brutale 800 svoj je životni put u ovome obliku započela 2013. godine. Baza za pogonski agregat bio je trocilindraš iz sportskog modela F3, čija je zapremina sa 675 kubičnih centimetara povećana na 798. U prvoj verziji motor je razvijao 125 konjskih snaga, no tijekom godina Agusta ga je dorađivala tako da u današnjoj izvedbi razvija točno 140 KS pri 12.300 o/min uz najveći okretni moment od 87 Nm pri 10.100 o/min. Model iz 2018. dobio je i novi mjenjač, a najznačajniji novitet za 2020 naći ćemo u inovativnoj ‘pametnoj’ spojci ili takozvanom SCS-u. Ovo zanimljivo tehnološko rješenje zapravo je specijalno dizajnirana automatska spojka s minimalnom razinom trenja kojom upravlja elektronika. Spojka se automatski isklju- čuje kada je motocikl u mirovanju i uključuje čim se otvori gas, tako da vozač ni u jednom trenut- ku ne mora povlačiti ručicu spojke.
Ovo je rješenje vrlo korisno u gradskoj vožnji s čestim zaustavljanjima, no zapravo nema apsolutno nikakvog utjecaja na vožnju kada motocikl jednom krene. Svi stupnjevi prijenosa mijenjaju se normal- no, kao i na svakom drugom motociklu. To jest, ne baš kao na svakom, budući da je Brutale 800 SCS opremljena i obostranim Quickshifterom. Još jedna specifičnost SCS-a je da ni ugašeni motocikl ostavljen u brzini ne pruža otpor kada ga gurate, te je iz tog razloga Brutale opremljena i parkirnom kočnicom. Isto tako, elektropokretač neće pokre- nuti motor ako je ostao u brzini, sve dok vozač ne povuče ručicu spojke, što je u principu i njezina jedina funkcija na ovom motociklu. Čak i prilikom oštrih startova dovoljno je samo odlučno okrenuti ručicu gasa i SCS odrađuje svoje bez potrebe za povlačenjem ručice spojke, što je prilično neobično, ali i začuđujuće praktično na ovom motociklu. Cijeli sustav teži je od klasične spojke tek mizernih 36 grama, tako da je njegov utjecaj na ukupnu težinu motocikla zanemariv. Jedino što nije zanemarivo je njegova cijena, budući da je Brutale RR sa SCS-om od obične Brutale RR skuplji za otprilike 12.700 kuna.

09

Ime sve govori

Da MV Agusta Brutale 800 RR SCS nije običan motocikl jasno je već na prvi pogled. A taj se dojam još pojačava čim prebacimo nogu preko njezinog prekrasno oblikovanog i elegantno opšivenog, ali i tanašnog sjedala koje je prva naznaka da vožnja neće biti previše udobna. Deklarirana suha težina je 175 kilograma, što bi sa svim tekućinama i 16.5 litara goriva u spremniku značilo da motocikl spreman za vožnju ne može težiti više od dvjestotinjak kilograma, no pod vozačem se Brutale čini još lakšom. Položaj sjedenja mješavina je ugodnog i sportskog, sa širokim i relativno visokim upravljačem koji omogućava opušteno držanje ruku, no da bi vozač prosječne visine došao, mora trup lagano pomaknuti prema naprijed. Istodobno su noge poprilično skvrčene na visoko postavljenim osloncima koji su usto pomaknuti više prema natrag nego što je to slučaj na tipičnim nakedima. Takav je položaj sjedenja vrlo primjeren za sportsku vožnju koja je, budimo iskreni, jedino u čemu vozači ovog motocikla mogu istinski uživati. Jer ako želite motocikl za lagano krstarenje i uživanje u prirodi, produžite dalje. Ovo nije takav motocikl. Brutale 800 RR SCS u svojoj je srži sportaš bez oklopa i svatko tko od nje očekuje bilo kakav kompromis ostat će razočaran.

Jer već nakon prvih nekoliko prijeđenih metara postaje jasno da je ovjes predviđen za sportsku vožnju, ali ne uobičajenu sportsku vožnju na kakvu smo navikli. Brutale 800 RR SCS ima ovjes primjereniji natjecateljskoj stazi nego cesti. Naprijed je okrenuta Marzocchi vilica promjera 43 mm, a straga progresivni Sach monoamortizer hoda 124 mm i dakako da su obje komponente podesive po svim parametrima, ali valja napomenuti i da njihove tvorničke postavke ne ostavljaju mjesta kompromisu. To u kombinaciji s iznimno kratkim međuosovinskim razmakom od 1.400 mm i vrlo malom težinom Agustu čini izni- mno okretnom, tako da nam je drago što je opremljena i vrlo korisnim amortizerom upravljača koji pomaže smiriti prednji kraj pri snažnim ubrzanjima i u trenucima kada motocikl preleti preko neke neravnine. A kad smo kod neravnina, Brutale ih osjeća mnogo više od većine drugih motocikala, što je u principu dobra i poželjna karakteristika kod svakog motocikla, no isto tako u određenim i katkada ključnim trenucima može izazvati probleme budući da su ovjes i okvir vrlo reaktivni, ali i rigidni pa se motocikl lako uznemiri, unatoč činjenici da je opremljen vrlo dobrom i podesivom kontrolom proklizavanja sa senzorom nagiba. Ona naime nije od prevelike koristi kada cijeli motocikl poskoči u zrak uslijed prelaska preko neke zakrpe na cesti ili slične neravnine za koju možda niste ni smatrali da će predstavljati problem prije nego što se odlučili preći preko nje. Na Agusti ćete čak i na cestama za koje mislite da ih poznajete kao vlasti- ti džep pronaći neravnine za koje dotad niste znali da postoje. To jest, možda ste i znali za njih, ali niste ih doživljavali kao nešto što zaslužuje pozornost. No želite li Brutale natjerati da se barem malo približi granicama svojih mogućnosti, pozornost je itekako potrebna i poželjna, jer samo trenutak nepažnje dovoljan je da vožnja završi prerano i neslavno.

04

Ukoliko se pak Agusti pristupite s poštovanjem koje ona zahtijeva i zaslužuje, ona će nagraditi neslućenim užicima. Jer koliko god da je njezin gotovo natjecateljski tvrd ovjes osjetljiv na neravnine, toliko je i komunikativan i jednostavno bombardira povratnim informacijama s ceste koje vozaču u svakom trenutku daju do znanja što se pod njim događa. U toj komunikaciji vozača i stroja dobar dio zasluga treba pripisati i izvrsnim Pirelli Diablo Rosso III gumama koje kao da su stvorene za Brutale i pružaju sjajan grip u nagibima, ali osim toga i jasno daju do znanja koliko toga gripa zapravo ima i gdje je granica njihove izdržljivosti.

05

Simfonija iz tri cilindra

No ovjes, kakav god da je, nije jedino što Brutale čini toliko posebnim motociklom. Podjednake zasluge za njezinu reputaciju zaslužuje pogonski agregat koji u svakom trenutku ispunjava adrenalinom i vozača kao da mami na pretjerivanje i iskušavanje granica svojih, ali i mogućnosti stroja. Za pogonski agregat od 800 kubičnih centimetara i 140 konjskih snaga očekivali bismo da najbolje funkcionira na visokim okretajima, no Agustin trocilindraš zapravo najviše zabave pruža na srednjim okretajima, čak i ispod 10.100 okretaja gdje razvija najveći okretni moment od 87 Nm. Najbolje ga je držati između sedam i 10 tisuća i uživati u snažnim ubrzanjima na izlascima iz zavoja. Motocikl je dovoljno lagan da omogućava unošenje velike brzine u zavoje, tako da u kombinaciji s motorom koji daje tako izdašni okretni moment ne zahtijeva previše igranja s mjenjačem. Peti i šesti stupanj prijenosa sasvim su dovoljni za prolaske i nešto sporijih zavoja, Brutale će uvijek imati dovoljno snage da vas iz njih izvuče. No obostrani Quickshifter toliko je uglađen i usto elektronika agresivno daje međugas prilikom promjena stupnjeva prijenosa u niže da jednostavno tjera vozača da neprestano mijenja stupnjeve prijenosa samo kako bi uživao u zvuku i međuubrzanjima raspjevanog trocilindričnog agregata. Motor snažno ubrzava do 10 tisuća okretaja, a njegova se pjesma nesmanjenom žestinom nastavlja i iznad te granice, no Brutale je nažalost ograničena izostankom bilo kakve aerodinamike pa u višim stupnjevima prijenosa otpor zraka donekle umanjuje mogućnosti inače i više nego dovoljno snažnog pogonskog agregata, ali i samoga vozača, jer iznad brzine od nekih 160 km/h Agusta se sa svojom doista nepostojećom zaštitom od vjetra prema vozaču odnosi kao zla maćeha. Znamo da je na nakedu iluzorno očekivati dobru zaštitu od vjetra kao na oklopljenom motociklu, ali Brutale je i u ovom svojem segmentu otišla u ekstrem pa je prije svake vožnje autocestom poželjno proći psihičke pripreme i nagnuti tijelo prema naprijed kako biste se što lakše oduprijeli zraku koji će vas neumoljivo šibati iznad 150 km/h, što je donja granica brzine na kojoj se Agusta ponaša relativno pristojno. Iznad toga nalazi se područje u kojem opstaju samo najizdržljiviji, što je zapravo šteta, jer motor je sposoban potjerati ovaj naked do brzina daleko iznad 200 km/h, točnije do 244 km/h, ako ćemo vjerovati deklariranim podacima.

06

Jedinstveno iskustvo

Testirajući ovaj motocikl zaključak koji se neminovno nameće jest da je ekstreman u svakom pogledu i u svakom svojem segmentu. Od prepoznatljivog i jedinstvenog agresivnog dizajna preko rigidnog i osjetljivog ovjesa čije su tvorničke postavke primjerenije stazi nego cesti pa sve do snažnog i raspjevanog pogonskog agregata. Pa zašto bi onda kočnice na ovome motoci- klu odstupale od generalnih ekstremnih smjernica koje proizvođač nameće. Kombinacija dvostrukog plivajućeg diska promjera 320 mm s radijalnim čeljustima Brembo na prednjem kotaču i jednoga diska promjera 220 mm na koji se također nastavlja Brembo čeljust na stražnjem kotaču omogućavaju silovitu zaustavnu snagu. Brutale je dakako opremljena ABS-om, no na suhoj podlozi elektronika uglavnom ne dolazi do izražaja budući da su Pirelli gume tako dobre da će ukopati prednji kotač i podignuti stražnji s asfalta prije nego što se ABS uopće uključi. No stražnja je kočnica oso- bito dobra, ne zbog svoje snage, nego zbog činje- nice da se može izuzetno dobro dozirati, tako da je prilikom zaustavljanja i više nego inače sjajan osjećaj kada se prednja i stražnja kočnica koriste u kombinaciji pa cijeli motocikl ravnomjerno ‘čučne’, na taj način dodatno smanjujući već ionako vrlo kratak zaustavni put.

07

I za kraj nam ne ostaje ništa drugo nego reći da je MV Agusta Brutale 800 SCS motocikl koji ne slijedi uvriježena pravila. Umjesto toga, ona postavlja svo- ja i sama utire put, ne mareći pritom hoće li je itko slijediti. Svojeglava je i ekstremna, a opet podatna i uzbudljiva poput vrhunskog supermodela. Ako ćete se prema njoj odnositi bez poštovanja koje zaslužuje, uzvratit će vam istom mjerom. No ako razvijete osjećaj za ono što voli, pružit će vam nezaboravne užitke kakve rijetko koji drugi motocikl može pružiti.

Poslijednja izmjena danaČetvrtak, 22 Listopad 2020 20:01
fbmp ytmp imp