Tomislav Bešenić

Tomislav Bešenić

Sretan 40. rođendan, Valentino Rossi!

 Rossi 40 1

16. veljače najveća zvijezda motosporta slavi 40. rođendan, a uskoro ulazi i u svoju 24. sezonu. I voli sve što vole mladi.

O Valentinu Rossiju je toliko toga izrečeno da više ni ne treba trošiti previše riječi. No, brojevi su fascinantni. Počevši već od toga da je i sa 40 godina na plećima još uvijek u samom vrhu jednog tako bespoštednog sporta.

Pritom je već neko vrijeme jasno da Agostinijev broj od 15 naslova svjetskog prvaka neće dostići, a kako godine prolaze tako su i sve manje šanse da izravna njegove 122 pobjede. Iako je sa svojih 115 pobjeda došao tako blizu.

2015. je bio i tako blizu osvajanja jubilarnog desetog naslova svjetskog prvaka. Podsjetimo, 1997. je bio prvak u klasi 125, a 1999. u klasi 250, oba puta s Aprilijom, da bi 2001. postao prvak klase 500 s Hondom, pa iduće dvije godine s istim proizvođačem osvajao naslove u MotoGP-u, a onda prešao na Yamahu i bio prvak 2004., 2005., 2008. i 2009. Nakon toga je pobijedio još samo 12 puta, s time da je postio 2011. i 2012. s Ducatijem, a bez pobjede je ostao i prošle sezone. No, to ga nije pokolebalo. Uostalom, ugovor je potpisao do kraja 2020. godine, a ako Yamaha do onda uspije uhvatiti korak s Hondom i Ducatijem lako je moguće da još jednom stavi svoj potpis. Konačno, Rossi i dalje vozi vrhunski, problem je samo u tome što je konkurencija jača nego ikad.

Inače, s 89 pobjeda i čak 196 podija, Rossi je apsolutni rekorder u kraljevskoj klasi, a već je od prošle sezone rekorder i po trajanju karijere u svjetskom prvenstvu. Alex Barros je objesio kacigu o klin nakon 22 sezone, a Rossi upravo ulazi u svoju 24. natjecateljsku godinu.

Utrke koje je za to vrijeme propustio se mogu nabrojati na prste jedne ruke, a od toga da je u svojoj karijeri odvozio već 383 utrke fascinantnije djeluje samo podatak da je to 44% utrka koja su ukupno održane tijekom 70 godišnje povijesti svjetskog prvenstva. Dakle, kad bi vozio još 6 punih sezona, Rossi bi se mogao pohvaliti da je odvozio polovicu svih ikad održanih utrka svjetskog prvenstva. Istina, tada bi imao navršenih 46 godina, ali ako je već nategnuto, to bi svakako bilo simbolično vrijeme za umirovljenje broja 46.

Rossi 40 2

KTM predstavio dvije MotoGP momčadi za 2019.

2019 KTM RC16

Uz Zarcoa i tvorničku momčad Red Bull KTM, tu je sada i momčad Red Bull KTM Tech3, koja se može pohvaliti atraktivnije obojanim RC16 motociklima ovogodišnjih specifikacija.

KTM ulazi u svoju treću MotoGP sezonu, što znači da se približavaju polovici planirane petoljetke, pa tako ne čudi da su odlučili pucati iz sveg oružja. Dakle, kao što je to već otprilike godinu dana poznato, KTM je za 2019. osigurao cijenjene usluge Johanna Zarcoa, ali je i Yamahi preoteo kompletnu momčad Tech3. To znači da će ove sezone na startnoj rešetki biti četiri KTM-a RC16, koji neće nužno biti i do zadnjeg detalja isti, ali će svi biti ovogodišnjih specifikacija. To je i bio glavni mamac za momčad Tech3, koja prelaskom na KTM nije samo dobila tvorničke motocikle po najnovijoj modi, nego i Red Bull kao izdašnog sponzora.

No, gdje je tu računica za KTM? Više motocikala i više vozača znači i više skupljenih informacija, koje su nužne kako bi KTM uhvatio korak s japanskim proizvođačima i Ducatijem. I pritom nije toliko stvar u tome da ubrzaju razvoj, jer su dosad možda i previše brzali, nego da nakon dvije godine eksperimentiranja taj razvoj pravilno usmjere. Prije toga su, za početak 2019., ponovo pripremili gotovo u svakom dijelu promijenjen motocikl, pri čemu su za vrijeme testiranja eksperimentirali i s karbonom ojačanom stražnjom vilicom, kao i krilcima na nosu.

RC16 ima potencijala, ali ga je potrebno voziti na samom rubu i još malo preko njega. Zbog toga su Johann Zarco i Hafizh Syahrin, koji su došli s „user-friendly“ Yamahe M1, bili poprilično šokirani u prvom kontaktu s KTM na jesenskim testiranjima. Syahrin djeluje preplašeno i nakon nedavnih testiranja u Maleziji, dok je Zarco, koji je u tvorničkoj momčadi došao na mjesto Bradleyja Smitha, u Sepangu uhvatio ritam te čak bio i malo brži od iskusnijeg timskog kolege Pola Espargaroa. Ugodno je iznenadio i rookie Miguel Oliveira, koji se pridružio Syahrinu u momčadi Tech3, te s najbržim vremenom kruga bio odmah do Zarcoa i Espargaroa. Problem je u tome što je taj trojac bio poredan od 17. do 19. mjesta s otprilike 1,5 sekundi zaostatka, dok je Syahrin bio 23. s deficitom od 2,5 sekunde.

Ipak, Pol Espargaro, koji ulazi u treću sezonu s KTM-om, tvrdi da je RC16 unutar sekunde zaostatka za Ducatijem kad se gleda tempo za utrku. Razlika raste kad je u pitanju jedan brzi „kvalifikacijski“ krug. To pokazuje da nisu uspjeli riješiti prošlogodišnji problem s izvlačenjem maksimuma iz nove gume, pa je tako na razini najbržeg kruga Pol bio čak 7 desetinki sekunde sporiji od svog brata Aleixa na Apriliji.

U donjoj galeriji potražite dodatne fotografije obje KTM-ove momčadi, koje su predstavljene u blizini tvornice u Mattighofenu. Pritom moramo konstatirati da dominantno plavo obojani motocikli iz momčadi Tech3 djeluju atraktivnije od motocikala tvorničke momčadi, koja je zadržala narančasto-crnu kombinaciju.

MotoGP: Nova generacija krilaca na nosu

Ducati 2019 Malezija Test

Ducati je otišao najdalje i testirao „trokrilca“, no i Yamaha, Suzuki i KTM imaju bitno drugačije njuške.

Iako nisu toliko bitna koliko se o njima priča, krilca na nosu spadaju u red onih doista rijetkih elemenata koji već i golom oku otkrivaju promjene na motociklima za predstojeću sezonu. A uz to su krilca i poprilično kontraverzna, u smislu da vam se ili sviđaju ili ih mrzite, što cijelu priču čini još sočnijom.

Glavnina posla po pitanju razvoja i testiranja odvija se na računalima, nakon čega slijedi i ispitivanje u zračnom tunelu, dok se iskušavanje na stazi ostavlja za posljednji tren. Tako konkurencija ima manje vremena za kopiranje. No, jednom se i to mora razotkriti, pa smo tako na testiranjima u Maleziji vidjeli neke potpuno nove ideje, kao i pokušaje kopiranja konkurencije. Krenimo redom.

 

DUCATI

Ducati 2019 Malezija Test Miller

Nova pravila o aerodinamici za 2019. nisu bitno drugačija od prošlogodišnjih, ali promjene ponovo najviše pogađaju Ducati. Naime, uz to što su sad propisani maksimalni vanjski gabariti integriranih krilaca, izbačena je mogućnost da ta krilca budu modularna, odnosno da se homologira kompletni aerodinamički paket, a onda se po potrebi dio njega odstranjuje na stazama na kojima „downforce“ nije tako bitan. Budući da više ne mogu koristiti tu modularnost, u Ducatiju su osmislili potpuno novi sistem. Gornji spojler je sličan onom kojeg su koristili u drugoj polovici prošle sezone, dok spojleri na bokovima više ne predstavljaju jednu cjelinu, nego su podijeljeni na dva složena dijela. Djeluju atraktivno i učinkovito, a iako zasad nemamo informacija o zadovoljstvu vozača, znamo da Petrucci neslužbeni rekord kruga nije ostvario baš s takvim oklopima. Naime, s njima je pao već u petom zavoju prvog kruga i tako razbio svoj set.

 

YAMAHA

Yamaha 2019 Malezija Test

Yamaha je na testiranjima u Maleziji isprobala bitno složeniju izvedbu krilaca od onih koje su koristili prošle sezone. Generalni oblik je sličan, ali je sada sve podijeljeno na više spojlera, koji bi onda trebali generirati i više potiska, ali vjerojatno stvarati i veći zračni otpor.

 

SUZUKI

36 joan mir dsc9681.gallery full top fullscreen

Brkovi su ostali, no sada su nekako elegantniji, tanji i duži. Vozači Suzukija su njima zadovoljni. Rins tvrdi da generiraju bolji „downforce“, a da je istovremeno s njima motocikl aerodinamičniji, pa onda i brži na dugim ravnicama. Ako je to točno, onda su inženjeri Suzukija pronašli sveti gral aerodinamike.

 

HONDA

06 stefan bradl dsc7671.gallery full top fullscreen

I Honda je trećeg dana isprobala nove oplate, no krilca nas podsjećaju na ona prošlogodišnja. Usis zraka je zato sigurno drugačiji, pri čemu je glavna promjena skrivena od oka. Naime, svježi zrak za pogonski agregat više ne ide obilaznim pravcima, već se sada usisava izravno kroz glavu okvira.

KTM

 dsc2008 0.gallery full top fullscreen

Austrijski KTM je konačno predstavio malo radikalniji set aerodinamičkih dodataka. Njihova krilca nas podsjećaju na kombinaciju onog što smo prošle godine gledali na motociklima Yamahe, Honde i Ducatija.

 

APRILIA

 dsc7585.gallery full top fullscreen

Čini se da u Apriliji dosad nisu previše radili na aerodinamici. Imali su prečeg posla sa skidanjem kilograma, premještanjem težišta i razvojem uglađenijeg pogonskog agregata. No, još imaju vremena testirati neko novo rješenje, važno je samo da ga homologiraju do prve utrke u Kataru. Pravila nalažu da se nakon toga oplate mogu promijeniti još samo jednom tijekom sezone.

 

MotoGP: Ducati dominirao na testiranjima u Maleziji

 AX16856 UC70532 Mid

Prva četiri mjesta su zauzeli vozači Ducatija, s doista impresivnim vremenima, no brz je i Vinales na Yamahi.

Prvo su tri dana neslužbenih testiranja odrađivali testni vozači (plus stalni vozači KTM-a i Aprilije), a onda im se od srijede do petka na stazi Sepang pridružila kompletna MotoGP postava za 2019., s važnim izuzetkom Lorenza, koji se još oporavlja od ozlijede.

Inače, Lorenzo je prošle godine na istim testiranjima s Ducatijem GP18 oborio neslužbeni rekord Sepanga s vremenom 1.58:830. Ovaj put su, trećeg dana, čak šestorica vozača bila brža od toga, s time da je Petrucci vozio 1.58:239, što znači da je Lorenzov neslužbeni rekord oborio za skoro 6 desetinki sekunde. Jasno, od jednog brzog kruga puno su važnija vremena koja se vozači nizali u svojim simulacijama utrka u trajanju od 10 do 20 krugova. No, ta priča nije ni izbliza toliko spektakularna.

U svakom slučaju, na razini jednog brzog kruga su vozači Ducatija bili klasa za sebe. A među njima i rookie Bagnaia, koji je s prošlogodišnjim modelom bio samo 63 stotinke sekunde od Petruccija. Doista nevjerojatan rezultat za Moto2 prvaka, koji bi se tek trebao privikavati na svoj motocikl, a ne već sada voziti kao da ga je ukrao.

Treći je bio Jack Miller, njegov timski kolega iz Pramac Ducatija, dok je četvrto najbrže vrijeme ostvario Dovizioso, koji je trećeg dana isprobao novi okvir, no čini se da ga isti nije impresionirao. Kao i uvijek, Dovizioso bi još malo bolji osjećaj za prednji kraj, no čini se da je Ducati pripremio vrhunski Desmosedici GP19. A izgleda da su čak i prebacili planove razvoja, pa su tako već u Maleziji testirali i nova aerodinamička krilca, iako su to originalno planirali ostaviti za iduću rundu testiranja u Kataru.

Peti najbrži je bio Vinales, koji smatra da još uvijek ima prostora za napredak na Yamahi M1, ali je isto tako itekako zadovoljan smjerom razvoja, a uz to je uspio držati i visoki tempo u simulaciji utrke. Nažalost, Vinalesov optimizam se u posljednje vrijeme često pokazao i neutemeljenim, pa tako trebao uzeti u obzir da Rossi, koji je bio deseti najbrži, odnosno skoro sekundu sporiji od Petruccija, djeluje pomalo zabrinuto. Prema njegovim riječima, novi agregat je samo malo bolji od prošlogodišnjeg, pa je zaostatak za vodećima još uvijek prevelik, no barem je zadovoljan novom atmosferom u momčadi. Franco Morbidelli je na gotovo identičnom M1 bio 8. najbrži, dok je rookie Quartararo završio kao 16. A u međuvremenu se doznalo kako i Francuz ima na raspolaganju ovogodišnji M1, s time da će njemu malo spustiti maksimalan broj okretaja, kako bi izgurao sezonu s 5 umjesto 7 agregata.

Honda je bila desetkovana u Maleziji. Uz ozlijeđenog Lorenza, u Sepangu nije bilo ni vođe momčadi Puiga, koji se ozlijedio pri padu s motocikla, dok je Crutchlow odrađivao prve kilometre nakon što je još na utrci u Phillip Islandu smrskao desni gležanj, a Marquez je radio po bitno skraćenom programu jer se još uvijek oporavlja od zahtjevne operacije ramena. To onda objašnjava i zašto je bio tek 11. najbrži, pri čemu je Španjolac i dalje zadovoljan novim Hondinim motociklom, ali je zabrinut zbog toga što može odraditi samo nekoliko brzih krugova bez bolova, a uz to ne može zauzeti svoju prirodnu pozu kod napadanja lijevih zavoja. Dodatni dio tereta razvoja tako je preuzeo testni vozač Bradl, a naradio se i nezaliječeni Crutchlow, koji je uz to bio i 6. najbrži, što potvrđuje da je novi RC213V u dobroj formi.

Iako na top listi najboljih vremena na kraju nisu posebno visoko, i u Suzukiju su zadovoljni novim motociklom, koji je evolucija prethodnika. Rins i rookie Mir su isprobali novi i snažniji agregat, ali i drugačiji ispušni sustav, stražnju vilicu i aerodinamiku, te su uglavnom zadovoljni doživljenim.

U Apriliji su prošlogodišnji motocikl odlučili baciti u koš, te su razvoj ovogodišnjeg motocikla započeli na osnovi onog iz 2017. godine, koji je daleko više odgovarao Aleixu Espargarou. To je potvrdio na ovim testiranjima, ostvarivši 7. najbrže vrijeme, s manje od 8 desetinki zaostatka za Petruccijem. Pridošli Iannone je zadnji dan testiranja propustio zbog bolesti, a i inače nije bio nešto posebno dobro raspoložen, tako da je tek 21. na popisu.

Vozači KTM-a su ponovo imali hrpu dijelova za testirati, a zanimljivo je to da je Zarco, koji se nije mogao priviknuti na RC16 na jesenskim testiranjima, ovaj put bio brži, makar i za samo desetinku, od Pola Espargaroa. Zarco i Espargaro su ubilježili 1,4 odnosno 1,5 sekunde zaostatka za Ducatijem, a odmah do njih je i rookie Oliviera iz momčadi Tech3, koji je također ubrzao svoju prilagodbu na zahtjevni KTM. Isto se ne bi moglo reći i za Syahrina, koji je bio 23. najbrži s više od 2,5 sekundi zaostatka.

Ponavljamo još jednom da ostvarena najbrža vremena treba uzeti sa zrnom soli, to više što povijest pokazuje da testiranja u Maleziji, koja su se i ovaj put odvijala po tropskim vrućinama, nisu baš najbolji lakmus papir za predstojeću sezonu. No, velika većina vozača je zadovoljna napretkom svojih motocikala, a uz to vrijedi i generalni dojam da su, bez obzira na dominaciju Ducatija, razlike između motocikala i manje nego prošle godine.

Nova prilika za dokazivanje je već od 23. do 25. veljače na stazi Losail u Kataru, gdje će se 10. ožujka voziti i prve utrke nove sezone.

MalTest19

Pretplati se na ovaj RSS feed