Motosport

Lorenzo pokvario oproštaj Rossija i Stonera

MotoGP-ValencijaXX

Rossi i Stoner, bivši svjetski prvaci, željeli su pobjedom oprostiti od Yamahe, odnosno Ducatija. Planove ime je sa zadovoljstvom pokvario Jorge Lorenzo, novi svjetski prvak

 

Bio je to kraj jedna velike ere. Rossi je posljednji put vozio Yamahu, Stoner se opraštao od Ducatija. Obojica su željela otići s pobjedom, no želje su jedno, a Jorge Lorenzo je nešto sasvim drugo. Nakon nešto lošijeg starta, Lorenzo je na kraju drugog kruga imao sudar sa Simoncellijem, a iako se pritom čudesno spasio od pada, nije se mogao spasiti i od pada u poretku tako da se privremeno spustio na deveto mjesto. No, krug po krug, Lorenzo se probijao prema naprijed i na kraju dostigao svoja dva najveća rivala. Prvo je obišao Rossija, a onda, 8 krugova prije kraja, i Stonera, nakon čega je bez ikakvih problema dojurio do 9. ovosezonske pobjede.

 

Stoner u tim završnim krugovima nije bio dovoljno brz da bi mogao pratiti ritam Lorenza, ali nije bio ni toliko spor da bi ga mogao sustići Rossi kojem je pred kraj utrke nedostajalo snage. No, i treće je mjesto bilo Rossiju dovoljno da sačuva treće mjesto u ukupnom poretku.

 

Kao četvrti je utrku završio Ben Spies. Činilo se da neće biti tako visoko, no ponovo se u završnici utrke počeo probijati prema naprijed ostavivši tako iza sebe petog Doviziosa i šestog Simoncellija. Pedrosa je u ranoj fazi utrke bio čak 2., no kasnije je na naplatu došla njegova teška ozljeda ramena tako da je utrku završio kao sedmi, što je bilo i više nego dovoljno da si osigura osvajanje utješnog naslova viceprvaka.

 

Ove je sezone bilo sasvim uobičajeno da se najveće borbe vode za osvajanje 8. mjesta, pa tako ni utrka u Valenciji nije prekinula tu tradiciju. Ovaj put je 8. bio Barbera s time da su se do posljednjeg metra njegove zavjetrine držali 9. Bautista i 10. de Puniet. Aleix Espargaro je (privremeno) prekinuo svoju karijeru osvajanjem 11. mjesta, dok se nesretni Melandri oprostio od MotoGP-a osvajanjem nesretnog 13. mjesta, iako je u prvoj polovicu utrke djelovalo kako će biti mnogo više. Između njih dvojice se smjestio razočarani Edwards kojem motocikl nije bio dobro podešen za mekšu stražnju gumu, dok su popis osvajača bodova završili Aoyama i uvjerljivo posljednji Checa.

 

Nicky Hayden je svoj nastup završio jako rano, još u trećem krugu, s time da je u trenutku pada držao drugo mjesto, dok je Capirossi iz nekih samo njemu razumljivih razloga polovicom utrke ušao u boks i tako neslavno završio svoju suradnju sa Suzukijem.

fbmp ytmp imp