Upozorenje
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/NOVOSTI/N114/Dakar-1etapa/Gallery
Napomena
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/NOVOSTI/N114/Dakar-1etapa/Gallery

Motosport

Počeo Dakar

Dakar-1etapaXX

Nakon ceremonijalnog starta u Buenos Airesu, u nedjelju je odvožen i prvi brzinac na ovogodišnjem reliju Dakar. Razmaci su možda mali, no KTM-a je svejedno bio dominantan

Reli Dakar se treću godinu zaredom održava na teritoriju Argentine i Čilea. Sve je započelo na samu Novu Godinu startom u Buenos Airesu pred milijun ljudi, nakon čega je odvožena cestovna etapa do Victorie u trajanju od nepunih 400 km. Stvari su postale ozbiljne tek idući dan kada je nakon cestovne poveznice od 566 km odvožen i prvi specijalni ispit od 192 km. Nepune 4 minute koje su dijelile pobjednika Despresa na KTM-u od desetog Verheovena na BMW-u dobra je potvrda toga da bi ovo izdanje relija trebalo biti najneizvjesnije u posljednjih deset godina.

Pritisnuti novim pravilima koja ograničavaju zapreminu na 450 ccm, u KTM-u su za ovu priliku razvili novi model 450 Rally, što ih je barem na papiru izjednačilo s ostalima. Bez obzira na to, vozači KTM-a su i dalje glavni favoriti, prije svega Despres i Coma, te njihovi pomagači Faria i Pedrero. Njih su četvorica ujedno bili i najbrži na prvoj etapi s time da je pobjednikom prvo proglašen Portugalac i Despresov pomoćnik Faria, no on je kasnije zbog prekoračenja ograničenja brzina kažnjen s 1 minutom što ga je na kraju spustilo na drugo mjesto.

Svi glavni igrači su prvi dan odvezli bez većih problema, što znači da je lista ozbiljnih izazivača još uvijek brojna. Za upravljačem Yamahe to su Rodrigues, Street, Viladoms i Pain, Apriliju predvodi Lopez, dok interese BMW-a brane Verhoeven i Goncalves. Osim toga tu je Casteu na Shercu dok je prvo ime Honde Amerikanac Cody kojem će glavni problem biti nedostatak iskustva. Tu su i KTM-ovi privatnici, poput prošle godine drugoplasiranog Ullevalsetera, ali i iskusnog Slovenca Mirana Stanovnika koji zasigurno cilja na plasman među prvu petnaestoricu.

U konkurenciji četverocikala se trebala voditi borba između peterostrukog pobjednika Machacheka i prošlogodišnjeg pobjednika i argentinskog junaka Marcosa Patronellija. No, Patronelli se prvo teško ozlijedio mjeseca dana prije početka relija, da bi onda zakasnio na start prvog brzinskog ispita zbog problema s elektronikom. Time je vjerojatno izgubio sve nade za obranu naslova, ali će se zato moći u potpunosti posvetiti pomaganju svom brati Alejandru koji je prošle godine bio drugi.

Spomenimo i to da boje Hrvatske, ali u konkurenciji automobila, brani Dražen Ćurić koji je za upravljačem Mitshubishija prvu etapu završio na odličnom 31. mjestu.

Poredak Moto – nakon 1. etape

1, Cyril Despres, KTM
2, Ruben Faria, KTM + 0.31
3, Marc Coma, KTM + 0.46
4, Juan Pedrero, KTM + 1.44
5, Paolo Goncalves, BMW + 1.49
6, Jonah Street, Yamaha + 2.38
7, Francisco Lopez, Aprilia + 2.45
8, Jose Rodrigues, BMW + 2.54
9, Jordi Viladoms, Yamaha + 3.42
10, Frans Verhoeven, BMW + 3.54

{gallery}NOVOSTI/N114/Dakar-1etapa/Gallery{/gallery}

Dakar 2011: KTM Rider Comments after 1st stage

 


fbmp ytmp imp