Motosport

Treća MotoGP utrka u SAD-u

MotoGP-teksasXX

Od 2013. MotoGP kalendaru će se pridružiti i utrka u Teksasu. Time bi se broj MotoGP utrka na teritoriju SAD-a mogao povećati na tri

Circuit of the Americas, u neposrednoj blizina Austina, glavnog grada savezne države Teksas trebao bi od 2013. ugostiti MotoGP utrku. Iako je staza još uvijek u izgradnji, odmah je potpisan desetogodišnji ugovor, koji za razliku od Laguna Sece, uključuje i utrke u dvije slabije klase, odnosno i Moto2 i nadolazeću Moto3 kategoriju.

U projektu dovođenja MotoGP-a u taj dio svijeta aktivnu je ulogu imao i Kevin Shwantz, rođeni Teksašanin i svjetski prvak iz 1993. godine, dok bi glavni mamac za dovođenje lokalne publike trebao biti Ben Spies, lako moguće budući svjetski prvak. Logika nam govori da Colin Edwards, kao još jedan Teksašanin, neće dočekati 2013. kao MotoGP vozač, no on je već toliko puta izbjegao umirovljenje, da nam se čini kako će zauvijek ostati u prvenstvu.

Sama staza bi trebala biti otvorena iduće godine utrkom Formule 1, a kada 2013. na njoj „zabrundaju“ i MotoGP motocikli, lako je moguće da će SAD-imati tri takva okupljanja, pod uvjetom da u Indianapolisu uspiju produžiti ugovor. Svakako previše, ali u Španjolskoj se voze čak četiri MotoGP utrke. Osim toga, šuška se i o utrci u Abu Dhabiju, tako da je za očekivati kako će neke od aktualnih staza ispasti iz kalendara. Osim spomenutog Indianpolisa, neizvjesna je budućnost i pred utrkom u Brnu.


fbmp ytmp imp