Motosport

Lorenzo se dao u bijeg

MotoGP-BarcelonaXX

Trećom ovogodišnjom pobjedom Lorenzo je stvorio sada već solidnu bodovnu zalihu nad Stonerom, koji je prvi put u posljednjih 20 utrka promašio podij

Već odavno nije vijest da je Pedrosa poveo u prvom zavoju, čak i ako krene iz drugog startnog reda kao što je to bio slučaj na njegovoj domaćoj utrci u Barceloni. No, svakako je vijest da je odmah do njega bio konačno probuđeni Ben Spies, čak i ako njegova sreća nije bila dugog vijeka. U pokušaju da na kočenju u oštar desni zavoj prestigne Pedrosinu Hondu otišao je preširoko te je za samo koji centimetar sišao s asfalta i pao.

Nakon toga je Lorenzo počeo pritiskati Pedrosu, koji u jednom trenutku gubi svoju poziciju, ali je kasnije vraća lakim prelaskom na ciljnoj ravnici. No, kako je utrka odmicala tako je Pedrosa bio u većim problemima i bilo je samo pitanje trenutka kada će učiniti grešku. U jednom se trenutku Repsol Honda propela na stražnji kotač i Lorenzo je projurio naprijed, pobijedivši na kraju s uvjerljivih 5 sekundi prednosti.

Junak dana bio je Dovizioso, koji se dobar dio utrke grčevito sa svojom Tech 3 Yamahom držao vodećeg dvojca da bi na kraju svega bio presretan osvajanjem trećeg mjesta, to više što ga je u posljednjim krugovima sasvim sustigao Stoner. Australac je računao da će odabirom tvrđe smjese guma izgubiti koju sekundu na početku utrke, koje će onda lako nadoknaditi, no ostvario mu se samo prvi dio plana. Tako je većinu vremena proveo u društvu s nasrtljivim Crutchlowom, koji je tek u završnici izgubio kontakt i završio kao 5. malo ispred Bautiste i s nekoliko sekundi prednosti nad Rossijem, koji se ponovo vratio u realnost osvajanjem 7. mjesta.

Bradl je nastavio skupljati bodove skidanjem skalpa puno iskusnijem Haydenu koji je završio kao 9., dok je Spies pretjecanjem Barbere u posljednjem krugu završio svoj proboj s posljednjeg do 10. mjesta. Među MotoGP motociklima ponovo je bio najsporiji Ducati u rukama Abrahama, dok je među CRT-ovima opet najbolje prošao Aleix Espargaro na ART Apriliji ispred Pirroa na FTR Hondi i timskog kolege De Punieta.

Vinales je u klasi Moto3 odnio uvjerljivu pobjedu ispred Cortesea i Oliveire, dok je u bitno napetijoj Moto2 utrci prvu pobjedu sezone osvojio Iannone ispred Luthija i Marqueza. Pritom je Marquez još jednom izazvao kontraverze, kada je u pokušaju da spriječi pad zakačio i srušio Pola Espargaroa, dotad vodećeg u ukupnom poretku. Iako je na ime toga zaradio minutu kazne i spuštanje u poretku, ta je odluka kasnije povučena tako da je Marquez ipak preskočio Espragaroa u ukupnom poretku, na čelu kojeg je osvajanjem drugog mjesta u međuvremenu zasjeo Luthi.

Ukupni poredak nakon 5 odvoženih utrka:

MotoGP
1. Lorenzo Yamaha 115
2. Stoner Honda 95
3. Pedrosa Honda 85
4. Dovizioso Yamaha 60
5. Crutchlow Yamaha 56

Moto2
1. Luthi Suter 88
2. Marquez Suter 86
3. P. Espargaro Kalex 71
4. Iannone Speed Up 71
5. Redding Kalex 50

Moto3
1. Cortese KTM 87
2. Vinales FTR Honda 80
3. Salom Kalex KTM 55
4. Fenati FTR Honda 52
5. L. Rossi FTR Honda 45


fbmp ytmp imp