Motosport

Bimota se ipak vraća u SBK? (ažurirano)

Bimota2

 

Ono što se još jučer činilo nemogućim, za mjesec dana moglo bi postati stvarnost.

Nije prošlo ni 24 sata od kada su službeno objavili sveobuhvatnu suradnju između slavne momčadi Alstare i talijanskog proizvođača Bimote do trenutka kada su objavili da zajedno ulaze u svjetsko SBK prvenstvo. Objavili su i da će za njih voziti Ayrton Badovini, koji je prošle godine vozio u momčadi Alstare Ducati, i Christian Idon, koji je nekoliko puta zasjao za upravljačem MV Aguste u klasi Supersport. Oni bi trebali voziti na novom Bimotinom modelu BB3, kojeg pokreće BMW-ov agregat, a trebao bi biti pripremljen u skladu s novim Evo pravilima.

Iako se sve čini posloženo, ipak treba pričekati i službenu potvrdu iz samog SBK prvenstva. Naime, prema važećem pravilniku, Bimota bi u sljedeće dvije godine trebala proizvesti barem 2.000 komada modela BB3, što se čini sasvim nerealnim za tog malog proizvođača. Dakle, sve to se čini nemogućom misijom, ali Francis Batta je ipak previše iskusan da bi objavio cijelu priču bez da su mu prije „odobrili popust" u FIM-u i Dorni. Uspiju li se ugurati u posljednji tren u prvenstvo koje započinje za tek nešto više od mjesec dana, pridružit će se novo pridošloj MV Agusti i EBR-u, što znači da bi u SBK sudjelovalo čak 9 različitih proizvođača.

Inače, Bimota nije prošle godine samo proslavila 40 godina, nego je i dosadašnjeg vlasnika, koji se zapravo bavio farmaceutskom industrijom, zamijenila dvojicom švicarskih Talijana, koji se inače bave građevinom. Uglavnom, novim vlasnicima očito ne nedostaje ambicija i lijepih želja, a jedan od njihovih prvih strateških poteza je ulazak u suradnju s belgijskom momčadi Alstare, koja je 2005. osvojila svjetsko prvenstvo sa Suzukijem, ali se prošle godine nije baš proslavila s Ducatijem.

Ta bi suradnja trebala biti sveobuhvatna, pa bi tako Alstare trebao unaprijediti Bimotin natjecateljski model HB4, koji se u dosadašnjim pokušajima pokazao kao kronično nekonkurentan u Moto2 konkurenciji. Osim toga, pokušat će poboljšati i Bimotine komunikacijske i marketinške strategije, što je posao kojeg je Alstare u prošlom desetljeću radio za marke Corona Extra i Diesel, a poraditi će i na poboljšanju prodajno-servisne mreže.

Ažurirano:

U međuvremenu je FIM objavio priopćenje u kojem, u osnovi, podsjećaju na to da postaje ograničenja po pitanju minimalnog broja prodanih primjeraka, ali istovremeno diplomatskim jezikom poručuju kako su pravila tu da se mijenjaju kako vjetar puše. Konačnu odluku će donijeti do kraja siječnja.

 












fbmp ytmp imp