Motosport

MotoGP: Ducati prelazi na Open pravila

 

1-OK TI81519

Radikalan i logičan zaokret Ducatija začiniti će MotoGP sezonu. Prihvaćajući Open pravila, oni zapravo odbijaju igrati pravilima

 

Budući se o tome priča već nekoliko mjeseci, odluka Ducatija da odustanu od „Factory" pravila i prijeđu na Open formulu i nije posebno iznenađenje. Riječ je o koliko radikalnom toliko i logičnom potezu. Igrajući po istim pravilima, Ducati već godinama ne može konkurirati Hondi i Yamahi, a prelazak na Open formulu ne omogućuje im samo da koriste liberalniji pravilnik, već i da nastave razvoj Desmosedicija tijekom cijele sezone.

 

Za razliku od tvorničkih prototipova Honde i Yamahe, vozači Ducatija će ove sezone moći koristiti 24 umjesto 20 litara benzina, što bi trebala biti opipljiva prednost na „stop and go" stazama koje troše više goriva. Isto tako, tijekom sezone će moći iskoristiti 12 umjesto 5 agregata, što u kombinaciji sa spomenutim „viškom" goriva omogućuje oslobađanje većeg broja konjskih snaga. Na raspolaganju im je i mekša specifikacija stražnje gume, što bi ih trebalo učiniti konkurentnijim na kvalifikacijama, možda i na pokojoj utrci.

 

No, glavni razlog se vjerojatno krije u tome što po novim pravilima „Factory" motocikli ne smiju razvijati nove verzije pogonskih agregata, dok „Open" motocikli to mogu. U trenutku kad Ducati zaostaje za Hondom i Yamahom, kontinuirani razvoj omogućuje im postupno hvatanje priključka. U zamjenu za sve te pogodnosti, u Ducatiju moraju žrtvovati samo elektroniku. Naime, „Factory" motocikli mogu koristiti napredniji softver, kojeg razvijaju same tvornice, dok su „Open" motocikli prisiljeni koristiti jednostavniji „generički" softver, kojeg razvija Magneti-Marelli te je jednak za sve motocikle.

 

Predvodnik nove strategije je Gigi Dall'Igna, nedavno pridošli vođa Ducati Corsea i ne treba sumnjati da je sve dobro promišljeno, bez obzira na to što je konačna odluka donesena u posljednji tren, nakon druge runde testiranja u Maleziji. Iako je Dovizioso na tim testiranjima s „Factory" elektronikom bio samo 7 stotinki sporiji od Pedrosa i Rossija, navodno je s Magneti-Marelli softverom kasnio samo nekoliko desetinki sekunde, dok je Crutchlow bio gotovo jednako brz. Razlika bi vjerojatno bila još i manja da su pritom koristili i mekšu smjesu gume, koja im sada stoji na raspolaganju.

 

Ostaje vidjeti kako će na sve to reagirati Honda, koja je takvim pristupom Open pravilima višestruko izigrana. Iz Yamahe se vjerojatno neće previše buniti jer su i oni na neki način izigrali dogovor kada su momčadi Forward dali u najam prošlogodišnju Tech 3 Yamahu s većim spremnikom goriva i bez softvera. Na netom završenim testiranjima u Maleziji, Aleix Espragaro je s takvim motociklom bio tek desetinku sporiji od Rossija i Pedrose, ali i pola sekunde brži od Lorenza.

fbmp ytmp imp