Motosport

MotoGP: Testiranje guma u Phillip Islandu

P20140227130942031

Nakon blamaže na prošlogodišnjoj utrci, u Phillip Islandu je održano trodnevno testiranje posebnih Bridgestone guma, rezervirano za tvorničke vozače.

 

Presvlačenje staze u Phillip Islandu novim asfaltom rezultiralo je pravim kaosom na prošlogodišnjoj MotoGP utrci. Uz to što je nova podloga agresivnije trošila gume, omogućila je i veće brzine prolaska kroz zavoje što je predstavljalo dodatno opterećenje za Bridgestone pneumatike. Zbog toga je utrka bila bitno skraćena, a onda i prepolovljena obaveznim zaustavljanjem u boksu, što je rezultiralo pomutnjom i spornom diskvalifikacijom Marqueza.

 

Kako se te stvari ne bi ponovile, organizirano je posebno trodnevno testiranje u Phillip Islandu tijekom kojeg su vozači mogli isprobati nekoliko posebnih konstrukcija i smjesa guma razvijenih samo za tu stazu. Testiranje je bilo rezervirano samo za tvorničke vozače Yamahe, Honde i Ducatija, pri čemu se u Australiji nije pojavio Marquez, koji se oporavlja od loma noge.

 

Opći je dojam da su ostvareni pomaci na bolje, no čini se da u Bridgestoneu još nisu pronašli magičnu formulu. Kristaliziranju situacije sigurno nije pomoglo ni to što je u Australiji sada ljeto, pa su temperature asfalta bitno veće nego što će to biti za vrijeme same utrke sredinom listopada, kada je na južnoj polutci proljeće.

 

Lorenzo i Rossi su isprobali i nove aerodinamične oplate za Yamahu M1, a iako su u prvom planu bile gume, nije zgorega spomenuti da je najbrže vrijeme ostvario Lorenzo, i to na prošlogodišnjoj specifikaciji guma, pri čemu su sva petorica bila unutar pola sekunde. Phillip Islandom su kružila i četiri Moto2 vozača s ciljem testiranja Dunlopovih guma, koje su prošle godine također imale probleme s rokom trajanja. U toj se konkurenciji čistom brzinom, ali i brojem padova, posebno istaknuo Tito Rabat.

 

Sljedeće runda testiranja je od 7. do 9. ožujka na stazi Losail u Kataru, no tamo neće imati pravo nastupa vozači koji su testirali u Phillip Islandu.

fbmp ytmp imp