Motosport

MotoGP: Bridgestone se povlači

Bridgestone123

Bridgestone je objavio da na kraju 2015. napušta MotoGP, a Dorna je odmah raspisala natječaj za novog ekskluzivnog dobavljača guma.

 

Bridgestone je još 2002. godine ušao u klasu MotoGP, ostvarivši te iste godine svoj prvi „pole-position", godinu kasnije su stajali na pobjedničkom podiju, a 2004. su došli i do prve pobjede. Prvi naslov svjetskog prvaka donio im je Casey Stoner na Ducatiju 2007. godine, nakon čega su postali dominantnom silom.

 

To je dovelo i do kontroverzne odluke da od 2009. godine nadalje Bridgestone bude ekskluzivni (odnosno jedini) dobavljač guma za MotoGP klasu. Bio je to na neki način dvosjekli mač budući je izostanak „gumarskih ratova" značio da su Bridgestoneovi pneumatici upadali u prvi plan samo kad bi nastali neki problemi, kao što je to prošle sezone bio slučaj s utrkom na Phillip Islandu.

 

Važeći ugovor o službenom dobavljaču guma vrijedi do kraja 2014., a iako su ga u Bridgestoneu odlučili produžiti za još godinu dana, objavili su da se na kraju 2015. definitivno povlače iz MotoGP-a. Dorna je odmah raspisala novi natječaj na koji se zainteresirani dobavljači mogu javiti do 22. svibnja. Čini se da će i dalje MotoGP klasa biti rezervirana za samo jednog proizvođača budući se u naslovu natječaja i dalje koristi formulacija „službeni dobavljač guma za MotoGP".

fbmp ytmp imp