Motosport

TT: Svjetsko prvenstvo suludih cestovnih utrka?

P90152259 highRes

TT Isle of Man kao zadnja postaja novog svjetskog prvenstva cestovnih utrka? Sve je moguće, ali ne prije 2018.

 

Otok Man je poprište suludih motociklističkih utrka još od 1907. godine, koje su čak bile i dio svjetskog Grand Prix prvenstva od 1949. do 1976. godine kada je, nakon opetovanog bojkota glavnih vozača, ta opasna staza konačno izbačena iz kalendara. Nakon toga su u osamdesetima godinama prošlog stoljeća utrke na tom otoku postale središnji dio novog Formula TT prvenstva, koje je bilo svojevrsna preteča Superbikea.

 

U međuvremenu se TT Isle of Man razvio u zasebno događanje u trajanju od desetak dana, a kako bi popularnost nastavila rasti, baš kao i s tim povezani prihodi od turizma, vlada tog otoka je odlučila ispitati interes oko mogućeg pokretanja novog svjetskog prvenstva. Ideja je da se tijekom zime održi nekoliko utrka u južnoj hemisferi i jugoistočnom dijelu Azije, da bi se onda završnica prvenstva odigrala u lipnju u sklopu uobičajenog TT Isle of Mana. Pritom bi se dio utrka održao u klasičnom formatu sa zajedničkim startom, a dio u TT stilu s pojedinačnim startom.

 

Ideja je pomalo luda, ali u osnovi zanimljiva. Preseljenje utrka u južnu hemisferu, gdje je tada ljeto, znači mogućnost privlačenja dodatne pozornosti budući u to vrijeme glavne grane motosporta zimuju. Uostalom, i rally Dakar jedan dio popularnosti ima zahvaliti svojem siječanjskom terminu. Isto tako, za pretpostaviti je da su na južnoj polutci i u Aziji liberalnija pravila po pitanju održavanja opasnih cestovnih utrka, koje su u Europi u pravilu zabranjene.

 

No, zasad se sve svodi samo na pokretanje inicijative i traženje promotora koji bi preuzeo na sebe prava i obveze organiziranja takvog prvenstva. Pokaže li se dovoljan interes, uslijedio bi natječaj, pa onda postupno uvođenje u posao, tako da bi svjetsko TT prvenstvo u tom formatu moglo započeti tek 2018. godine.

fbmp ytmp imp