Motosport

SBK: Aprilia završila europski dio testiranja

TestApriliaRacing Haslam

Uz pomoć Maxa Biaggija, momčad Aprilia-Red Devils spremno dočekuje početak nove Superbike sezone u Phillip Islandu.

 

Tvornički podržana momčad Aprilia-Red Devils u Jerezu je odradila posljednju rundu europskih testiranja prije nego se aktivnosti nastave na australskoj stazi Phillip Island, gdje će za mjesec dana biti odvožene i prve utrke nove sezone. U Jerezu su bile prisutne praktično sve najvažnije momčadi, a u toj je konkurenciji Leon Haslam odradio najviše krugova i bio peti najbrži, iako se tek navikava na Apriliju RSV4. Napredovao je i bivši Moto2 vozač i Superbike „rookie" Jordi Torres, a s njima je ponovo bio i Max Biaggi, koji je odradio zasebna testiranja te tako dao dodatan vjetar u leđa špekulacijama da će ove godine biti nagrađen i s nastupima na nekoliko utrka.

 

Slijedi službeno izvješće Aprilije vezano uz testiranja u Jerezu:

 

Jerez (Španjolska), 27. siječnja 2015. – Dva napeta dana na stazi Jerez de la Frontera za Aprilia-Red Devils tim gdje su s vozačima Leonom Haslamom i Jordijem Torresom odrađivali zadnja testiranja prije otvaranja Svjetskog Superbike prvenstva 2015. koje 22. veljače započinje u Australiji.

 

Uz povoljne vremenske prilike, Leon i Jordi uspjeli su završiti sva testiranja predviđena gustim rasporedom te se iz kruga u krug sve bolje upoznati s Aprilijom RSV4, nositeljem naslova svjetskog prvaka. Rezultati prolaska krugova bili su ohrabrujući ali što je još važnije, testiran je cijeli niz mogućih postavki po pitanju podešavanja motocikla i elektronike. Time su prikupljeni podaci koji će biti od koristi tijekom sezone.

 

Leon Haslam, koji je već na stazi Portimao bio brz, potvrdio je svoju izvrsnu formu. Usklađenost s motociklom koji je za njega nov, impresivna je do te mjere da je već počeo raditi na optimiziranju trošenja guma u uvjetima koji simuliraju utrku. Haslam je odvozio 148 krugova od kojih je vrijeme najbržeg bilo 1'40.069.

 

Leon Haslam: „Danas smo odvozili velik broj krugova, više od svih ostalih. Analizirali smo puno podataka i sada se, po pitanju postavki, zaista dobro osjećam na motociklu. U simulaciji utrke koju smo odradili pred kraj testiranja pronašli smo pravi tempo, a ja sam stekao dodatno samopouzdanje te sam korištenjem meke gume uspio čak i popraviti svoje najbolje vrijeme. Dobro iskorištavanje kvalifikacijskih guma uvijek mi je predstavljalo problem pa je ovo još jedan razlog za zadovoljstvo s rezultatima testiranja. Phillip Island je staza koja mi se sviđa, a poznato je da odgovara i mojoj Apriliji te zato s optimizmom ulazimo u prvu utrku."

 

"Početnik", Jordi Torres, pokazao je veliki napredak u usporedbi s prethodnim testiranjem. Odlučan da će u svojoj prvoj godini postići dobre rezultate, 27-godišnji Španjolac u potpunosti je iskoristio dva dana koja je imao na raspolaganju i do kraja testiranja odradio 169 krugova s najboljim vremenom od 1'41.983. Veliki je posao odradio i s istrošenim gumama i potvrdio dobar osjećaj na motociklu.

 

Jordi Torres: „Zadovoljan sam s ishodom testiranja. Uspjeli smo isprobati puno toga. Motocikl je jednostavno voziti, takav je moj prvi utisak iako i dalje osjećam da još nisam na 100%, pogotovo prilikom kočenja u zavoju. Moram još puno naučiti no na Phillip Island odlazim sa samopouzdanjem, pogotovo jer smo odradili dobar posao s gumama. Mogli smo s vremena skinuti još nekoliko desetinki, možda korištenjem kvalifikacijskih guma ali sve u svemu, ja sam zadovoljan."

 

Šesterostruki svjetski prvak Max Biaggi također je bio u Aprilijinoj garaži na stazi Jerez gdje je uz Michaela Lavertyja obavljao posao testnog vozača. Biaggi je izvrsno napredovao te je u simuliranim uvjetima utrke postigao vrijeme od 1'41.9.

 

Max Biaggi: „Na početku ovih testiranja imao sam male poteškoće s navikavanjem na vožnju ali to je normalno nakon duge pauze. Korak po korak dobivao sam sve bolji osjećaj za motocikl, a vremena prolaska krugova su to i potvrdila pa je time rastao i moj entuzijazam. Uvijek sam sretan za upravljačem motocikla. Drago mi je što smo odradili cijeli raspored testiranja. Zbog toga sam tu i rado se prilagođavam potrebama tima. Svi smo poprilično zadovoljni mojim povratkom na stazu sa Superbike motociklom nakon 3 godine. Ubuduće očekujem da ću ostvarivati brže krugove kako bih mogao davati točnije naputke za uvjete utrke."

fbmp ytmp imp