Motosport

MotoGP: Aprilia odradila povratničku utrku

Katar15Aprilia MotoGP Bautista Melandri

Kontakt s Marquezom značio je odustajanje za Bautistu, no Melandri je završio utrku i tako skupio važne informacije

 

Aprilia se utrkom u Kataru i službeno vratila u MotoGP prvenstvo, godinu dana prije nego što su to originalno planirali. U nastavku vam donosimo njihovo službeno izvješće:

 

Losail (Katar), 29. ožujka 2015. – Aprilia Racing Team Gresini dugo je očekivao prvu utrku za RS-GP koja je ključna za ocjenu dosad postignute faze razvoja ovog mladog projekta u pravom natjecanju.

 

Nažalost, kontaktom s Marcom Marquezom u 6. zavoju prvog kruga u kojem su se oštetila kočna crijeva i senzori, utrka je završena za Alvara Bautistu, vozača koji je tijekom vikenda pokazao najveći napredak.

 

Marco Melandri doveo je svoju Apriliju do cilja prikupivši krugove, informacije i dojmove koji su važni za napredak RS-GP projekta.

 

ROMANO ALBESIANO (voditelj Aprilia Racinga)
„Šteta je što se Alvaru u ovom vikendu to dogodilo jer je ovo bio test kojeg smo dugo čekali. Najvažniji test. Informacija o plasmanu Alvara na kraju utrke, nakon što se u prvim zavojima borio u grupi vozača, bila bi nam od velikog značenja no Marqezov je potez nažalost toliko oštetio motocikl da nije bilo moguće nastaviti utrku. U prvu smo utrku ušli s namjerom testiranja, a tako će biti i dalje u početnoj fazi ove sezone, kako za motocikl tako i za cijeli tim. Sada moramo analizirati podatke koje je Marco prikupio budući da je sa svojim Aprilijom RS-GP uspio završiti utrku."

 

FAUSTO GRESINI (voditelj tima)
„Ono što se dogodilo u prvoj utrci važno je iskustvo za Alvara i cijeli tim, pogotovo iz razloga što moramo prikupiti važne informacije kakve je moguće dobiti samo u uvjetima utrke. Dobar je znak činjenica da je Marco uspio završiti utrku. Naravno da to nije dovoljno i da nas očekuje puno posla kako bismo bili bolji, no ovo je dobro polazište."

 

ALVARO BAUTISTA
"Nažalost, testiranje koje smo imali u planu odmah je završeno. Marquez je loše startao pa je želio brzo nadoknaditi zaostatak, a nije razmišljao da su i drugi vozači na stazi. U šestom se zavoju ugurao između mene i Barbere, nemam pojma kako, no udario me i oštetio kočna crijeva i senzore prednje kočnice. Bilo je nemoguće nastaviti utrku. Žao mi je za Marca jer je dobar čovjek, no već je i ranije znao biti previše agresivan u ovakvim situacijama. Mislim da mu to treba napomenuti jer je previše riskantno. Danas sam imao sreće pa nisam pao, nije potrebno puno da se ozlijediš na stazi. Kako sam rekao, nismo uspjeli odraditi planirana testiranja no ne smijemo zaboraviti ovaj događaj i moramo razmišljati o sljedećem kolu prvenstva u Austinu. Ta se staza značajno razlikuje od ove i imat ću priliku testirati rezultate novih podataka koje smo prikupili ovog vikenda te tražiti načine za napredak."

 

MARCO MELANDRI
„Ovo nije bila najbrža utrka u mom životu, no na novom motociklu i u novoj klasi to je i očekivano. S druge strane, uspjeli smo završiti utrku, našu prvu dužu vožnju i prikupili smo puno podataka koji su ključni za naš daljnji razvoj. Trebamo još vremena. Kad motocikl počne dobro funkcionirati, popravit će se i moj stil vožnje i tada ćemo odlučno napredovati. Sada momci iz Aprilije moraju interpretirati moje dojmove i prenijeti ih u izmjene na Apriliji RS-GP. Očekuju nas komplicirane utrke budući da ne poznajem staze u Austinu i Argentini no i tamo ćemo dobiti neke smjernice za daljnji rad."

fbmp ytmp imp