Motosport

MotoGP: Ducati mora smanjiti spremnik goriva

Ducati MotGP Team 2015 33 Dovizioso

Smanjenje spremnika goriva predstavlja propisanu „kaznu" za povećanje konkurentnosti. U Ducatiju zbog toga ne gube san.

 

Ducati, baš kao i Suzuki i Aprilia, uživa u blagodatima posebnih pravila za „hendikepirane", kojima bi se trebao smanjiti zaostatak za tvorničkim Hondama i Yamahama. Jedan od tih popusta u pravilima je i mogućnost korištenja spremnika goriva od 24 litre umjesto od 20 litara, zahvaljujući čemu je iz agregata moguće izvući više snage. No, u pravilima postoji i klauzula prema kojima se nakon jedne pobjede ili dva druga mjesta ili tri podija ta povlastica smanjuje na 22 litre.

 

Budući su Dovizioso i Iannone u Kataru bili drugu i treći, taj se dvostruki podij pribraja trećem mjestu koje je prošle sezone Dovizioso ostvario u Austinu (drugo mjesto u Assenu se ne računa jer je bila kišna utrka), a to u konačnici znači da od iduće utrke moraju ugraditi manji spremnik goriva. No, u Ducatiji zbog toga vjerojatno nisu previše zabrinuti, barem ako je vjerovati ranijim izjavama prema kojima su im i dosad bile dovoljne samo 22 litre goriva. To ograničenje vrijedi i za momčad Pramac (Hernandez i Petrucci), ali ne i za momčad Avintia (Barbera i Di Meglio) koji nastupaju u klasi Open.

 

Od slijedeće sezone će ionako svi motocikli imati spremnike goriva od 22 litre, a iduća povlastica koju bi Desmosedici GP15 eventualno mogao izgubiti odnosi se na mogućnost korištenja mekše smjese guma. No, u Ducatiju ne bi imali ništa protiv toga jer bi to značilo da su tri puta pobijedili, a tu mekšu smjesu ionako mahom koriste samo na kvalifikacijama. Uglavnom, te se propisane „kazne" čine poprilično besmislenim, posebno kad uzmemo u obzir da Ducatiju i dalju ostaju povlastice u vidu mogućnosti korištenja 12 umjesto 5 agregata po motociklu, kao i mogućnost razvoja agregata tijekom cijele sezone, za razliku od Yamahe i Honde kojima je to zabranjeno.

fbmp ytmp imp