Motosport

SBK: Rea odnio dvije nove pobjede

Assen Rea

Može li itko zaustaviti (n)ovog vozača Kawasakija? Rea je s dvije sjajne utrke u Assenu došao do pete i šeste pobjede ove sezone.

 

Otkad je potpisao za Kawasaki, Rea gotovo da i ne zna za poraz. Nije stoga nikakvo čudo da je odnio dvostruku pobjedu u Assenu, stazi na kojoj je ranije pobjeđivao i s manje konkurentnom Hondom. Baš kao i u Imoli, koja je slijedeća na rasporedu.

 

Ipak, Rea je u obje utrke imao dostojnog protivnika u Daviesu, koji ga je uspio pobijediti u drugoj utrci u Aragonu. Vozač Ducatija je u Assenu u stopu slijedio zeleni Kawasaki, pripremajući svoj napad za završne krugove, no baš tada bi Rea dodao gas. Tako je u prvoj utrci postavio novi rekord kruga u pretposljednjem krugu i prošao ciljem sekundu prije Daviesa, da bi u drugoj utrci bio brži za manje od pola sekunde.

 

Istovremeno, publiku je na noge dizao domaći „rookie" VD Mark, koji se sa svojom Hondom u obje utrke do posljednjeg metra borio s Haslamom na Apriliji. Do svog i nizozemskog prvog Superbike podija, ali i prvog podija ove sezone za nekog ne britanskog vozača, VD Mark je došao nakon što je na ulasku u „stadion" beskompromisno obišao Haslama u pretposljednjem krugu prve utrke, a smisao za dramatičnost je pokazao i u drugoj utrci kada se u posljednjem krugu u završnoj šikani doslovno progurao ispred Haslama.

 

Sykes je u obje utrke bio tek 5., pri čemu ga je u prvoj utrci upravo VD Mark izbacio iz ritma, a umalo i sa staze, da bi drugu utrku čak i poveo prije nego je njegov Kawasaki ponovo potonuo na peto mjesto. Torres se s drugom Aprilijom pobrinuo za to da poredak prve šestorice bude potpuno isti, dok su aktualni prvak Guintoli na drugoj Hondi i Fores kao zamjenski vozač Ducatija međusobno razmijenili 7. i 8. mjesto. Sve to znači da Rea ima velikih 50 bodova prednosti na Haslamom, kojem je sve bliže i Davies, dok su ostali progonitelji već sada svoje šanse za naslov sveli na teoriju.

 

Supersport utrku je obilježio napeti dvoboj Sofuoglua na Kawasakiju i Cluzela na MV Agusti. Nakon što je glatko pobijedio u Australiji, pa onda na iduće dvije utrke odustao zbog kvara dok je bio u vodstvu, Cluzel je prijeko trebao pobjedu da oživi šanse za osvajanjem naslova, te zbog toga nije kalkulirao kad je napao Sofuoglua na ulasku u zadnju šikanu. Ipak, zbog toga je morao duboko kočiti što je Sofuoglu iskoristio za napad u srednjem dijelu šikane, a to je u konačnici rezultiralo sudarom nakon kojeg je vozač Kawasakija otišao do druge pobjede u nizu, dok je ljutiti Cluzel nakratko izletio sa staze i umalo izgubio i drugo mjesto od Smitha. S dvije pobjede u nizu Sofuoglu se učvrstio na vrhu poretka, dok se Cluzel popeo na treće mjesto, ali sada već s pozamašnih 35 bodova zaostatka.

 

TRENUTNI POREDAK:

 

Superbike
1. J. Rea – Kawasaki – 190 bodova
2. L. Haslam – Aprilia – 140
3. Davies – Ducati - 123
4. T. Sykes – Kawasaki - 88
5. J. Torres – Aprilia – 83

 

Supersport
1. K. Sofuoglu – Kawasaki – 80 bodova
2. P. Jacobsen – Kawasaki – 55
3. J. Cluzel – MV Agusta – 45
4. K. Smith – Honda - 45
5. L. Zanetti – MV Agusta – 41

fbmp ytmp imp