Motosport

MotoGP: Češki Brno ipak ispada iz kalendara?

Brno2015

Misli li Dorna presjeći višegodišnju trakavicu s hoće-neće utrkom u Brnu? I da li se zato vraća Indianapolis?

Već godinama je ista priča. Svaki put kada se odredi kalendar za iduću sezonu, uz termin MotoGP utrke u Brnu stoji veliki upitnik. Razlog su, dakako, financije. Dorna traži sedmeroznamenkaste brojke kako bi dovela MotoGP karavanu na njegov teren, a gospodin Karel Abraham, vlasnik staze te otac istoimenog MotoGP vozača, nije baš uzoran platiša. S druge strane, utrka u Brnu je uvijek jedna od najposjećenijih u prvenstvu i vjerojatno je tu dio razloga što je čak i lakoma Dorna odlučila godinama gledati kroz prste.

No, dug se nagomilao i netom uoči prošle utrke u Brnu činilo se sasvim izvjesnim kako je riječ o posljednjoj VN Češke. A onda je na scenu stupila lokalna vlast i obećala Ezpeleti kako će oni uzeti stvari u svoje ruke i da će ubuduće sve uplate sjedati na vrijeme.

No, da bi vlast mogla organizirati utrku prvo mora od Abrahama iznajmiti stazu. I tu je čini se zapelo u smislu da Karel Abraham, navodno, ne pristaje na ponuđenu svotu. Jasno, svoju ulogu u brisanju Brna iz kalendara moglo bi igrati i očekivano smanjenje broja domaćih gledatelja, budući je mlađi Karal Abraham otišao u Superbike prvenstvo, ali i stranih gledatelja, budući je Brno sada na pola puta između utrke u njemačkom Sachsenringu i novo ustoličene utrke na austrijskom Red Bull Ringu.

Iz Dorne zasad nema službenog slova, a ostalo je i dovoljno vremena da prije početka sezone sjednu uplate. Ako se to ne dogodi, MotoGP sezona bi mogla biti skraćena na 17 utrka, no već se šuška se o mogućem vraćanju Indianapolisa, koji je, opet zbog novaca, izbačen iz kalendara za 2016. Dorna je, pravdajući se visokim troškovima transporta, značajno podigla cijenu organizatorima utrke u Indianapolisu, na što ovi ni su pristali, no sada Ezpeleta vjerojatno računa kako je ipak bolje dobiti barem nešto od Amerikanaca nego ništa od Čeha.

Više u ovoj kategoriji: « Dakar 2016: Honda Dakar 2016: KTM »
fbmp ytmp imp