Motosport

MotoGP: Bradley Smith potpisao za KTM

Smith KTM

KTM se tek iduće godine vraća u MotoGP, no već su sada bezecirali Smitha za tvorničku momčad.

Iako se to dogodilo neočekivano rano, potpisivanje ugovora između Bradleyja Smitha i KTM-a nije preveliko iznenađenje. Naime, Britanac je već ranije najavio da će iduće godine voziti za tvorničku momčad, a bilo je jasno da će se za vozača njegova kalibra može naći mjesta samo u povratničkom KTM-u, čiji je RC16 u fazi razvoja i prvih testiranja, a navodno se razbacuje s 270 KS.

Bradley Smith je vječita nada, a najveći uspjeh mu je osvajanje titule viceprvaka 2009. godine u klasi 125. Dvije godine kasnije seli u klasu Moto2 i ostvaruje osrednje rezultate, ali 2013. ipak prelazi u MotoGP gdje otada vozi Tech 3 Yamahu, pri čemu je prošle sezone završio kao 6. u ukupnom poretku, kao najbolje plasirani član privatne momčadi. Dakle, KTM je u Smithu prepoznao kombinaciju relativne mladosti (26 godina), solidnog iskustva i pristupačne cijene. A ta se cijena dodatno spustila nakon što je Herve Ponhcaral,vlasnik momčadi Tech 3, navodno rekao Smithu da iduće godine za njega neće biti mjesta, budući Yamaha na tom motociklu želi vidjeti neku novu i bitno mlađu nadu, najvjerojatnije Alexa Rinsa.

Još se ne zna tko će biti drugo ime KTM-ove momčadi, no sve donedavno smo pretpostavljali da je najbliži tom sjedalu Francuz Johann Zarco. Sada su se pojavile glasine kako je Zarco na meti Suzukija, čime su vjerojatno nabubrile nade koje gaji finski veteran Mika Kallio, trenutno u potpunosti posvećen ulozi testnog vozača KTM-a. Ipak, ne treba isključiti mogućnost da u KTM-u na kraju potpišu ugovor i s nekim malo zvučnijim imenom.

fbmp ytmp imp