Motosport

SBK: Otkazana utrka u Monzi

Monza2013
Uoči Superbike utrke u Aragonu, donijeta je odluka da se otkaže okupljanje u Monzi. Ništa iznenađujuće.
FIM i Dorna su objavili kako se planirana utrka u Monzi neće održati. Odnosno, neće se održati u Monzi, ali bi se trebala održati negdje drugdje. Ali opet, ne u Vallelungi, koja je bila rezervna opcija, što pravdaju time da se do termina utrke, od 22. do 24. srpnja, ta staza ne bi mogla dignuti na standarde koje zahtjeva Superbike prvenstvo. Tako će ime nekog novog domaćina te utrke biti objavljeno do 1. svibnja.

Inače, trebao je to biti povratak na najbržu stazu Superbike prvenstva nakon nekoliko godina pauze, kada se izbacivanje iz kalendara pravdalo sigurnosnim razlozima, no šuškalo se i o tome da lokalnom stanovništvu smeta buka. Možda jednostavno ne bi trebali živjeti kraj staze, koja nije nedavno osvanula u susjedstvu, nego je vjerojatno starija od svih njih.

Pritom Iz FIM-a i Dorne još ne objašnjavaju zašto je Monza izbačena iz kalendara, ali za pretpostaviti je da će okriviti sigurnosne razloge, odnosno neadekvatne izletne zone, koje su trebale biti dorađene za ovu sezonu, ali bi se dalo naslutiti da nisu. S druge strane, ta ista Monza je i dalje u kalendaru Formule 1, koja je brža i bučnija.

fbmp ytmp imp