Motosport

Moto2: Zarco pobjedom obranio titulu

 gp 4388 e.gallery full top fullscreen

Sjajnom pobjedom u Maleziji, Francuz Johann Zarco je postao prvi vozač koji je obranio Moto2 naslov.

Postojale su i druge kombinacije koje bi rezultirale istim ishodom, no znalo se da Johann Zarco pobjedom u Maleziji sigurno postaje Moto2 prvak bez obzira na to gdje završili Luthi i Rins, koji su za njim zaostajali 22 odnosno 25 bodova. Bila je to njegova prva meč lopta i Francuz ju je iskoristio.

Utrka u Sepangu je počela po jakoj kiši, koja je kasnije prestala, a u takvim zahtjevnim uvjetima Zarco je uvijek bio pri samom vrhu kolone. Prvi krug je završio kao treći, da bi odmah potom prestigao Folgera i strpljivo slijedio Morbidellija, sve do 6 krugova prije kraja kada je preuzeo vodstvo i nestao na horizontu. Budući je Luthi završio kao 6., a Rins kao 14., Zarco nije morao ganjati pobjedu, no ovako je na najbolji mogući način osvojio Moto2 naslov.

Time je Francuz postao prvi vozač koji je obranio naslov svjetskog Moto2 prvaka. Doduše, on je tek i drugi čovjek koji je to pokušao, budući je dosad Moto2 titula bila odskočna daska za MotoGP, tako da ju je ostao braniti samo Rabat. On je bio prvak 2014. godine, a prošle godine se ostao boriti za naslov sa Zarcom tako dugo dok nije slomio ruku na privatnim testiranjima.

U međuvremenu je i Rabat maturirao u MotoGP klasu, a iduće sezone se tamo seli i Zarco. Iako je prije godinu dana sve upućivalo na to da će biti vozač KTM-a, tamo će na kraju završiti Bradley Smith i Pol Espargaro, a Zarco će (zajedno s Folgerom) popuniti njihovo mjesto u momčadi Tech 3 Yamaha. Tako će u francuskoj MotoGP momčadi završiti prvi Francuz koji je osvojio dvije Grand Prix titule.

Inače, Zarco je poznat po tome što svoje pobjede proslavlja saltom unatrag. U Maleziji je angažirao i svog dvojnika i tako osvajanje drugog naslova proslavio sinkroniziranim dvostrukim saltom. Teško da ćemo taj pobjednički salto gledati i iduće sezone, no Yamaha bi donekle mogla odgovarati njegovom stilu vožnje i pružiti mu priliku da se barem bori za naslov najboljeg MotoGP rookie vozača. Tu ga čekaju njegovi dobri znalci; Folger koji će mu biti timski kolega, Rins na tvorničkoj Yamahi i Lowes na tvorničkoj Apriliji.

643720.gallery full top fullscreen

fbmp ytmp imp