Motosport

MotoGP: Iduće godine i Tajland u kalendaru

TajlandMotoGP 2018

Nakon stažiranja sa Superbike prvenstvom, Tajland će iduće tri godine u Buriramu biti domaćin MotoGP utrkama.

Sve to je bilo poznato već neko vrijeme, a sada je postalo i službeno. Tajland postaje nova stanica u zgusnutom rasporedu MotoGP prvenstva, s time da je ugovor potpisan za iduće tri sezone, odnosno od 2018. do 2020. godine. Kao i cijela Jugoistočna Azija, Tajland je izuzetno zanimljiv proizvođačima motocikala, a i vlast je itekako zainteresirana za tu vrstu promocije, tako da je Dorna bila pritisnuta s dvije strane da stazu Buriram uvrsti u kalendar nakon što su se tamo proteklih nekoliko godina održavale utrke Superbike prvenstva.

Budući da su vlasnici staza u Jerezu i Barceloni obećali novi asfalt, za pretpostaviti je da će sve ovogodišnje utrke ostati uz kalendaru (možda se samo za VN Velike Britanije i Njemačke promijene staze), što znači da bi pred MotoGP karavanom iduće godine trebalo biti 19 okupljanja. Tajland pritom dodatno zgušnjava raspored baš u onom najnapornijem dijelu sezone, kada se u listopadu voze prekooceanske utrke u Japanu, Australiji i Maleziji.

Uobičajeno je da se te utrke voze tri vikenda zaredom, no ulaskom i Tajlanda u igru će se vjerojatno razdvojiti na dvije i dvije utrke, s jednim slobodnim vikendom između toga. Tajland bi mogao biti prva od te četiri utrke u pet tjedana kako bi se stvorio što veći vremenski razmak u odnosu na fizički relativno blisku utrku za VN Malezije, koja polaže pravo na to da bude posljednja utrka u tom ciklusu, odnosno pretposljednja u sezoni.

Staza Buriram nije ni mondena ni spektakularna, a uz to je i dislocirana tako da će dotad već umornim vozačima i momčadima VN Tajlanda još malo otežati život. No, iz perspektive gledatelja, od 18 utrka u sezoni može biti bolje samo 19 utrka u sezoni, a od 2019. bi ih moglo biti i 20, jer tada u kalendar ulazi i VN nagrade Finske.

Provizorni MotoGP kalendar utrka za 2018. je praktično gotov i trebao bi biti uskoro objavljen.

fbmp ytmp imp