Motosport

MXGP: Nova pobjeda za Herlingsa, Prado preuzeo vodstvo u MX2

14 18 gp start

Nakon dvije indonezijske utrke, Svjetsko prvenstvo u motocrossu - MXGP, vratilo se na europske staze. Popularna staza Loket u Češkoj proteklog je vikenda bila domaćin 14. postaje ovogodišnjeg prvenstva.

U klasi MXGP nije bilo previše iznenađenja, ondje Jeffrey Herlings i dalje nastavlja u svom poznatom ritmu. No, zato je manja klasa MX2 bila dosta uzbudljivija, a došlo je i do promjene na vodećoj poziciji u prvenstvu.

Usprkos ozljedama vodeći dvojac i timski kolege; Jeffrey Herlings i Antonio Cairoli uzeli su glavni show u utrkama. Svjedočili smo dvjema sličnim utrkama. Cairoli bi uzeo holeshot i nakratko poveo vožnje, da bi ubrzo Herlings prošao. A jednom kad Herlings uzme vodstvo, rijetko popušta. Blizinu utrke Sloveniji iskoristili su brojni navijači Tima Gajsera, koji je u obje utrke zauzeo treću poziciju (njegovo peto postolje ove sezone). 

Dok je na vodećim pozicijama sve bilo sigurno, brojne borbe su se dešavale dalje u poretku, a bilo je tu i nekoliko padova. Više svakako pogledajte u video pregledu niže.


14 18 postolje mx2
Jorge Prado je stigao do nove pobjede, ali i vodstva u prvenstvu klase MX2 | Foto: Ray Archer / KTM

Za razliku od monotonih utrka u klasi MXGP, manja klasa MX2 pružila je nešto više uzbuđenja

Prva utrka krenula je sada već uobičajeno za Jorge Prada, koji je uzeo holeshot. Thomas Covington ga je pratio prvih dva kruga, a onda odlučio napasti za vodeću poziciju. Sredinom utrke se iza spomenutog dvojca našao Calvin Vlaanderen, koji je bio osjetno brži i svega nekoliko krugova pred kraj preuzeti vodeću poziciju i u konačnici pobijediti vožnju.

Prado je još jednom ponovio najbolji start u drugoj vožnji. Ovog puta nije predao vodeću poziciju, iako je pred kraj utrke Covington došao blizu i napadao. Prado je tako zgrabio pobjedu u vožnji, ali i ukupnu GP pobjedu. Vlaanderen je u drugoj vožnji stigao do treće pozicije i u ukupnom poretku uzeo drugo mjesto, ispred Covingtona.

Sve do ove utrke Pauls Jonass bio je vodeći u prvenstvu (iako izjednačen bodovno s Pradom), no budući da je završio tek četvrti, predao je crveni startni broj vodećeg Pradu. Prado sada ima bodovnu prednost od 11 bodova.

 

Više pogledajte u video pregledu (klik na video):

14 18 video ceska

 

Rezultati:

 

14 18 mxgp ukupno

14 18 mx2 ukupno

 

Trenutni poredak:

 

14 18 mxgp poredak


14 18 mx2 poredak


EMX65 i EMX85

14 18 europsko
Novi Europski prvaci; Brando Rispoli (EMX65) i Camden Mc Lellan (EMX85) | Foto: Ray Archer / KTM

U sklopu češkog MXGP-a već se tradicionalno vozi i završnica Europskog juniorskog prvenstva u klasama EMX65 i EMX85. Pravo nastupa na spomenutim utrkama ima po 10 najbržih vozača iz svake od 4 europskih zona.

Najbrži u klasi EMX85 bio je Brando Rispoli iz Italije, naši predstavnici Dino Lončar i Šimun Ivandić završili su u ukupnom plasmanu na 37. i 38. poziciji. Ovdje treba i spomenuti sjajan nastup slovenskog vozača Jake Peklaja, koji je u ovoj iznimno snažnoj konkurenciji bio drugi u prvoj vožnji, dok je u drugoj uslijed pada završio na začelju.

U klasi EMX85 pobjeda je pripala Južnoafrikancu s privremenom adresom u Njemačkoj; Camdenu Mc Lellanu. Naš dvojac; Patrik Ujčić i Luka Kunić, zauzeli su 32., odnosno 35. poziciju.

 


Naslovna fotografija: Ray Archer / KTM

fbmp ytmp imp