Motosport

Quartararou oduzeta Moto2 pobjeda zbog 0,02 bara

Quartararo Motegi 18

Francuz je pobijedio u Motegiju, ali je njegovo slavlje bili kratkog vijeka.

Tehnički pregled nakon utrke pokazao je da je Speed Up motocikl s kojim je Quartararo prošao prvi ciljem u Moto2 utrci u Motegiju imao manji pritisak u stražnjoj gumi od minimalnog kojeg propisuje Dunlop. Koliko manji pritisak? U službenom priopćenju se to ne spominje, no nesretni Qurtararo tvrdi da je bio samo 0,02 bara ispod minimuma. Premalo da bi to realno činilo neku razliku u utrci, ali dovoljno da, nakon što je već odslušao francusku himnu sebi u čast i prolio pobjednički šampanjac, Quartararo doista okrutno ostane bez treće pobjede u svojoj karijeri.

Od te je diskvalifikacije najviše profitirao Bagnaia. On je sa svojim Kalexom disao za vrat Quartararou, ali se na kraju ipak nije odlučio za neki konkretniji napad, kako ne bi riskirao pad i skupo prosipanje bodova. Naime, Oliveira je s KTM-om u tom trenutku bio četvrti, što znači da bi u borbi za Moto2 naslov Bagnaia i s drugim mjestom povećao svoju prednost u odnosu na Portugalca na velikih 35 bodova.

Nakon diskvalifikacije Quartararoa ta je prednost porasla na 37 bodova jer je Bagnaia automatski naslijedio pobjedu, a s time zaslužio i 25 bodova. Nakon korekcije rezultata, kao drugi se vodi njegov prijatelj Baldassarri s velikih 6 sekundi zaostatka, dok je Oliveira napredovao na treće mjesto, ispred Alexa Marqueza i timskog kolege Bindera.

Iako su do kraja sezone još tri utrke, a to znači da je na stolu 75 bodova, Bagnaia s tih 37 bodova prednosti nadohvat toga da uđe u MotoGP klasu kao Moto2 prvak. Istini za volju, Oliviera je prošle godine na tri posljednje utrke odnio i tri pobjede, no sve da to i ponovi, Bagnaia bi i s tri četvrta mjesta došao do naslova.

TRENUTNI POREDAK:
(nakon 15 utrka)

1. F. Bagnaia – Kalex – 284 bodova
2. M. Oliveira – KTM – 247
3. B. Binder – KTM – 158
4. L. Baldassarri – Kalex – 152
5. A. Marquez – Kalex – 128

 

Motegi18 rez2

fbmp ytmp imp