Motosport

Fenati se ipak vraća, ali u klasu Moto3

642hs

Iako je početkom rujna zauvijek protjeran, zapravo se cijelo vrijeme radilo na njegovom povratku.

Malo tko nije čuo za incident iz Misana, kada je Romano Fenati u Moto2 utrci pritisnuo prednju kočnicu na motociklu Stafana Manzija. A kad kažemo malo tko, mislimo i na one koji inače ne prate MotoGP, ali su iskoristili Fanatijevu „žutu minutu“ da ga linčuju svojim komentarima i izjavama. Ironijom sudbine, baš to je možda i pomoglo tada prognanom Fenatiju da se vrati, jer su se odmah iz MotoGP krugova čule izjave kako je javnost ipak pretjerala u svojim reakcijama.

A odmah potom, dok su rane još bile svježe, prolomio se šapat da Dorna radi na povratku Fenatija u igru, bez obzira na to što je već i ranije imao slične izljeve bijesa. U tom trenutku se povratak činio nemogućim jer Fenati nije dobio samo dvije utrke zabrane nastupanja, nego odmah i otkaz iz momčadi Marinelli Rivacold Snipers, a potom i od momčadi Forward - MV Agusta s kojom je imao potpis za 2019. Osim toga, uslijedilo je povlačenje licence od strane FIM-a, a onda i talijanskog saveza, tako da se činilo da će žigosani Fenati pauzirati barem jednu sezonu, ako ne i sasvim okončati sportsku karijeru, kako je i sam objavio.

A onda se, uoči posljednje utrke sezone u Valenciji, prolomila vijest da se Fenati vraća već od iduće sezone i da će voziti za istu momčad kao i ove sezone, ali sada ponovo u Moto3 klasi. Iz njegove dosadašnje i buduće momčadi Snipers, koja se po novom zove Team O, poručili su da se Fenati vraća u Moto3 klasu kako bi imao priliku za potpuno novi početak. No, ipak bi mogla biti bliže istini činjenica da se ta momčad nije ni prijavila za Moto2 klasu iduće sezone, tako da ga u tu kategoriju nisu mogli ni staviti. Doduše, nisu imali mjesta ni u klasi Moto3, jer su tamo netom potpisali ugovor s Makarom Yurchenkom, ali su Kazahstanca brzo preselili u momčad RBA.

Sve to ne znači da se Fenati izvukao i da u budućnost neće snositi posljedice zbog nevjerojatne gluposti koju je učinio u Misanu. Jasno je da će ga pozorno pratiti i da će za eventualni sličan incident biti (još jednom) zauvijek protjeran iz svijeta utrka, a na proljeće će morati i na sud jer je državno odvjetništvo zbog incidenta u Misanu podiglo optužnicu protiv njega.

Dodatni problem bi moglo predstavljati i to što je, navodno, samo koji dan nakon objave da se vraća bio uhvaćen u policijskoj potjeri zbog prebrze vožnje autocestom. Zvuči benigno, ali Hector Barbera je ove godine dobio otkaz u momčadi Pons zato jer ga je policija zaustavila u lagano pripitom stanju. Jedno je sigurno, s Fenatijem nikad nije dosadno.

643gf

fbmp ytmp imp