Motosport

MotoGP: Rossi produžio ugovor do kraja 2025!

Rossi 2025

Nakon što je stajao na pobjedničkom podiju u Argentini, presretan Rossi potpisao je novi petogodišnji ugovor s Yamahom, prema kojem će završiti karijeru s napunjenih 46 godina.

Nije stajao na podiju od srpnja prošle godine, pa tako ne čudi da je Rossi osvajanje drugog mjesta u Argentini slavio kao pobjedu. Proslava se otegnula dugo u noć, a prema informacijama tamo prisutnih Lin Jarvis u nekom trenutku na salveti sastavio novi ugovor i u šali ga gurnuo pred Rossija. Ovaj je lakonski prekrižio brojku 2021. (trenutni ugovor mu važi do kraja 2020. godine) i dopisao da ugovor vrijedi do kraja 2025. godine, pod uvjetom da ima status prvog vozača Yamahe barem do 2023.

Jarvis je to spremno prihvatio, a Rossi kasnije izjavio da mu je ionako bio cilj utrkivati se i s navršenih 46 godina, u skladu sa slavnim brojem na nosu njegova motocikla, a koji će se odmah potom umiroviti zajedno s njim. Osim toga, misli da će i te 2025. godine biti u stanju boriti se za pobjedu i tako možda oboriti rekord Arthura Wheelera, koji je baš u Argentini slavio 1962. s otad nedostižnih 46 godina na plećima. Uz to, vjeruje da bi kroz to vrijeme mogao konačno prestići Agostinijev rekord od 122 pobjede (Rossi ih trenutno ima 115), a uz malo sreće osvojiti i taj toliko žuđeni deseti naslov prvaka, sve u nadi da bi se Marquez mogao umiroviti prije njega te mu tako otvoriti prostor.

Ipak, zajedljivi talijanski novinari su odmah primijetili da za takav produžetak natjecateljske karijere Rossi ima i neke puno prizemnije motive. Naime, u Italiji profesionalni vozači moto utrka imaju beneficirani staž te bi Rossiju, ako produži karijeru do te 2025., preostalo otkupiti još samo dvije godine staža i onda izravno iz natjecateljskog kombinezona otići u izdašnu državnu mirovinu.

Donekle je šteta što se Rossi nije potpisao na salvetu prije ponoći, odnosno 31. ožujka, jer bi to onda bilo točno na 23. obljetnicu njegove prve GP utrke u Maleziji 1996. Ovako na dnu tog novog ugovora ipak piše 1. april.

fbmp ytmp imp