Motosport

MXGP: Gajser najbrži u Francuskoj, približio se Cairoliju

5ceaef4eba11a

Saint-Jean-d'Angély, francuska staza poznata po svojim uzbrdicama i nizbrdicama, ugostila je sedmu utrku Svjetskog prvenstva u motocrossu. Vikend je bio prepun iznenađenja, padova i neobičnih zapleta.

Tim Gajser je potvrdio odličnu formu i još jednom stupio na najvišu stepenicu postolja, dok je njegov glavni konkurent Antonio Cairoli imao vikend za zaboraviti. U manjoj klasi također brojna iznenađenja, Jago Geertsu je pošlo za rukom pobijediti Jorge Prada u jednoj vožnji i uništiti njegov idealan učinak.  

MXGP: Još jedna dvostruka pobjeda za Gajsera, Cairoliju sada puše za vratom..

Antonio Cairoli u Francusku je stigao s velikih 34 boda prednosti u odnosu na Tima Gajsera. Sada je ta prednost smanjena na svega 10. U Francuskoj je već subotnja kvalifikacijska utrka krenula loše za Cairolija, pao je i završio tek 14. Gajser je već u subotu pokazao najbrža vremena i pobijedio spomenutu utrku. Dok je Gajser isto ponovio i u nedjeljnim vožnjama, Cairoli je imao jednu izrazito lošu vožnju. No, krenimo redom.

U prvoj nedjeljnoj utrci najbolje je startao Arnaud Tonus. Uzeo je holeshot ispred Cairolija i Gajsera te kratko držao vodstvo. U prvom krugu je Gajser napao, preuzeo vodeću poziciju i do kraja utrke vozio sigurno do pobjede. Cairoli se činio nemoćan, nije mogao pratiti Gajserov tempo i završio drugi, dok je Tonus bio treći.

U drugoj utrci je Cairoli od samog starta bio u problemima. Prvo je zapeo u startnoj rampi, a potom tijekom utrke pao. Završio je tek na 17. mjestu. Gajser je s druge strane usprkos nešto lošijem startu i u drugoj utrci sigurno došao do pobjede. Isprva su čak tri Yamahe bile vodeće, Romain Febvre je uzeo holeshot, ispred Tonusa i Gautiera Paulina. No, veću prvom krugu je Paulin počeo gubiti pozicije, prvo ga je prošao Clement Desalle, a zatim i Gajser, koji je počeo redati najbrže krugove i u krajnosti doći do vodeće pozicije.

Bila je to tako druga uzastopna dominantna pobjeda za Gajsera, na postolju su mu se pridružili Tonus i Febvre. Gajser sada u prvenstvu zaostaje svega 10 bodova iza Cairolija - iduće će utrke stoga biti posebno napete.

MXGP PODIUM MOTOCROSS GP 7 F 2019
MXGP postolje / Foto: MXGP


MX2: Prado povećao vodstvo u prvenstvu, Geerts ga iznenadio u prvoj vožnji


287751 MXGP of France St Jean d Angely 7th Round
Prado #61 uzeo ukupnu pobjedu, Geerts#193 iznenadio u prvoj vožnji /  Foto: Ray Archer - KTM  

Jorge Prado u manjoj klasi slovi za najboljeg startera, što je potvrdio i ovog vikenda – upisao je dva holeshota. Usprkos holeshotu u prvoj utrci, Prado nije imao lagan posao. Jago Geerts je nametnuo tempo, počeo prolaziti vozače ispred sebe, a onda stigao i Prada. U samoj završnici je Prado usporio i dozvolio Geertsu da dođe do svoje prve pobjede u ovoj klasi. Time je ujedno prekinut idealan pobjednički niz Prada, koji je ove sezone po prvi puta ostao bez pobjede u vožnji.  Vodeći dvojac je inače u ovoj vožnji ostavio trećeplasiranog Thomasa Kjera Olsena za više od 30 sekundi iza sebe.

U drugoj utrci je Prado još jednom najbolje startao. Ben Watson ga je isprva pratio, ali je timski kolega Geerts ponovno bio u naletu i preoteo poziciju. U jednom trenutku se ponovno počeo približavati Pradu, ali je onda pao. Vožnju je Prado mogao privesti kraju nešto mirnije, Geerts se uspio zadržati na drugoj poziciji, a Watson završiti treći.

U ukupnoj klasifikaciji je tako Prado uzeo ukupnu pobjedu ispred Geertsa, dok je treće mjesto pripalo Olsenu.

287822 MXGP of France St Jean d Angely 7th Round

MX2 postolje / Foto: Ray Archer - KTM

Više pogledajte u video pregledu (klik na video):

mxgp francuska2019 video


Rezultati:

07 19 mxgp ukupno francuska

07 19 mx2 ukupno francuska


Trenutni poredak prvenstva:

07 19 mxgp poredak francuska

07 19 mx2 poredak francuska

 

Naslovna fotografija: Honda Pro Racing / Shot by Bavo

fbmp ytmp imp