MotoGP: U Rossijevoj drugoj koži

 MotoGP LeMans Milagro 2019 0053

Rossijevo kožno odijelo ne predstavlja samo zaštitu, nego i stilski detalj. No, od čega je i kako izrađeno?

Bljesak žute boje. Visoka, tanka figura. Nogavice kožnog odijela navučene preko čizama. Čučanj da uhvati oslonac za noge tvorničke Monster Energy Yamahe, prije nego što napusti pitlane. Ritual s "korekcijom donjeg rublja" neposredno prije napadanja prvih metara MotoGP staze. Više od dvadeset godina ta je slika utkana u Grand Prix.

Zajedno s AGV kacigom, „koža“ je bitan element njegove zaštite i opreme za utrke, a ispod te relativno tanke opne nalaze se godine istraživanja. Evo što je Marco Pastore, direktor natjecateljskog odjela Dainesea spreman otkriti o Rossijevom kožnom kombinezonu.

 

O izgledu, dizajnu, grafikama…

Uvažavamo Valentinove povratne informacije po pitanju grafika, ali neke od tih stvari dolaze i od Yamahe. Sve u svemu, to je nešto što vodi ekipa VR46, a onda se mi samo bacimo na posao. Zakrpe su ponekad prišivene, a nekad koristimo štampu. Zavisi.

 

O izradi i vrsti kože…

Govorimo o koži klokana, koja čini oko 80% odijela. Ostatak otpada na materijale koji osiguravaju fleksibilnost i pripijenost, te štitnike. Kombinezon je težak oko šest kilograma.

MotoGP LeMans Milagro 2019 0051

O mjerenju i prilagođavanju…

Svake godine provjeravamo Valentinove mjere jer kožno odijelo nije baš elastično, pa je važno da mu savršeno pristaje. Iz godine u godinu je više-manje isto jer je prestao rasti prije nekog vremena! Razlika u težini može biti dva ili tri kilograma, ali ne puno više. Izgleda kao da ima duge noge, ali zapravo je njegov oblik tijela prilično normalan.

 

O zračnom jastuku koji je postao obavezan u MotoGP-u

Imamo petero ljudi koji nakon svakog treninga preuzimaju podatke iz D-Air zračnih jastuka. Te podatke onda prenosimo našim inženjerima koji kontinuirano unapređuju algoritam aktivacije zračnog jastuka. Pratili smo statistiku godinama i najčešća povreda se odnosila na lom ključne kosti. To je još uvijek problem, ali je smanjen ugradnjom zračnog jastuka. Osim toga, zračni jastuk štiti i rame, a možemo pokriti i rebra, ali to već ovisi o želji vozača. Uspjelo nam je uklopiti zračni jastuk s ostali štitnicima, ali i u potpunosti zadovoljiti zahtjeve aerodinamike i ergonomije. Jasno, ne smije zaboraviti ni na težinu, ventilaciju i udobnost.

Leather Rossi 19GP04 125A2051 AC

 

O Valentinovim različitim kombinezonima…

Postoji kišna verzija kombinezona, koji je ujedno i „zimsko“ odijelo jer je malo topliji i teži te je vodootporan. Takav kombinezon neće imati one sitne ventilacijske rupice na sebi. Ispod njega će staviti podstavu i štitnik za leđa, dok je sva elektronika smještena u grbi kombinezona. Zračni jastuk izlazi iz grbe, ali tu je i prostor i za tekućinu za piće.

 

O tome koliko često uništi kombinezon…

Valentino ne pada često u usporedbi s drugim vozačima, ali svejedno moramo proizvesti oko 15 odijela godišnje. Znali smo pripremiti i neka posebna odijela, koja su najčešće išla i uz posebne grafike na motociklu. Kacige su druga priča i tu će uvijek imati posebnu grafiku za, na primjer, Mugello i Misano. Uvijek je zanimljivo čekati što će on i Aldo Drudi sljedeće smisliti.

 

O tome što je specijalno za #46…

Pa, on ima metalnu pločicu u ramenu, a njegovo odijelo je i od drugačijeg materijala nego za druge vozače. Valentino ne komplicira, ali ako ima neke zahtjeve ili želje onda ćemo učiniti sve što možemo.

 

MotoGP LeMans Milagro 2019 0103

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com