Motosport

MotoGP se 2022. vraća u Rio de Janeiro

Braz22

Do 2022. godine će kalendar brojati 22 utrke, a jedna od njih će se voziti i u Brazilu, na novoj stazi Rio Motorpark.

Iduće godine bi MotoGP trebao imati stanicu i na novoj stazi u Finskoj, čime bi se broj utrka povećao na 20 po sezoni. Uz to, već se zna da će se u bliskoj budućnosti voziti utrka u Indoneziji, a Jorge Viegas, novi predsjednik FIM-a, želi od 2022. u kalendaru vidjeti i svoj Portugal. Štoviše, MotoGP utrke na stazi Portimao bi mogli gledati i prije toga jer bi ta staza trebala poslužiti kao zamjena ako za iduću sezonu Brno ne ispuni svoje financijske obaveze ili ako finska staza Kymiring ne zadovolji tehničke uvjete.

Uz sve to, spominju se i utrke u Meksiku ili Vijetnamu, ali one su na bitno dužem štapu od utrke u Brazilu. Naime, Dorna je s tvrtkom Rio Motosports upravo potpisala ugovor za održavanje utrka u Rio de Janeiru od 2022. do 2026. godine. Budući da je staza Jacarepagua, na kojoj su se vozile GP utrke do 2004. godine, uništena kako bi se na njoj izgradio olimpijski park za prošlu Olimpijadu, u Rio de Janeiru će se izgraditi potpuno nova staza dužine 4,5 km, sa 7 lijevih i 6 desnih zavoja, te predviđenim vremenom kruga od 1 minute i 38 sekundi u klasi MotoGP.

Mali problem je što bi staza trebala biti gotova 2021. godine, pa bi se, kad uzmemo u obzir uobičajena kašnjenja pri gradnji, lako moglo dogoditi da dođe i do kakve odgode. Ili da se utrka u Brazilu nikad ni ne dogodi, kao što je to dosta često bio slučaj u novijoj povijesti, uključujući tu i utrku u Walesu. I tu je bio potpisan ugovor s Dornom, ali staza nikad nije bila dovršena, pa su organizatori morali „rentati“ Silverstone.

Iako na prvu veseli to postupno širenje kalendara na čak 22 staze po sezoni, sve više se javlja zabrinutost da bi ta inflacija utrka mogla postati prenaporna ne samo za vozače i tehničko osoblje, nego i za gledatelje. Naime, ako uzmemo u obzir da sezona traje od ožujka do studenog, onda bi u tom rasporedu oni najpredaniji gledatelji imali slobodno samo desetak nedjelja. No 2022. godina je, zapravo, još jako daleko.

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

 

fbmp ytmp imp