Motosport

Monster Yamaha 2020: Iste boje, nova era?

yfr editorial use pictures 161

Rossi je posljednji put u karijeri predstavljen kao član tvorničke momčadi Yamahe. Što ne znači da mu je ovo i posljednja sezona s Yamahom.

Uoči prve runde ovogodišnjih testiranja, Yamaha je u svojoj garaži na stazi Sepang predstavila tvorničku MotoGP momčad za 2020. Isti vozači, praktično iste grafike i boje, ali skoro pa novi M1. Najveću promjenu nabolje bi trebao donijeti snažniji agregat, s kojim još uvijek neće uhvatiti Ducati ili Hondu na ravnici, ali više ne bi trebali biti ni komično sporiji.

Pritom bi Yamaha trebala još uvijek biti brža pri prolasku kroz zavoje, utoliko više što je za 2020. dorađen i okvir. No, izvana ćete novi M1 najlakše prepoznati po bitno drugačijem usisniku za zrak, koji i dalje podsjeća na slovo M, samo je sad bitno uspravniji. Tu promjenu možete puno bolje uočiti na donjoj fotografiji, ako ćete se moći na to fokusirati.

Ipak, na prezentaciji se sve vrtjelo oko kraja jedne ere. Rossi je posljednji put u karijeri predstavljen kao član tvorničke momčadi Yamahe. Za godinu dana će na prezentaciji momčadi Monster Yamaha za 2021. umjesto njega pozirati upola mlađi Quartararo.

S riječi na djelo?

Ako ništa drugo, Rossi je tako barem dobio na vremenu, odnosno na prilici da u miru iskoristiti prvu polovicu sezone kako bi mogao što preciznije odvagati odluku hoće li nastaviti voziti i u 2021. A ako hoće, onda će to i opet biti na tvorničkom motociklu Yamahe, ali u satelitskoj momčadi Petronas.

U donošenju te odluke će se Rossi prvenstveno voditi time u kojoj će mjeri biti konkurentan. Ako nastavi tamo gdje je stao krajem prošle sezone, a to znači s postom od 16 utrka bez podija, te nizom od 46(!) utrka bez pobjede, onda teško da ćemo ga gledati u akciji i 2021. No, sve to ne ovisi samo o njemu, nego i o tome koliko će biti konkurentnija i sama Yamaha M1.

S time da će se u razvoju motocikla prvenstveno slušati želje Mavericka Vinalesa, a ne više Valentina Rossija. To je vjerojatno bio jedan od glavnih uvjeta da Španjolac i za 2021. i 2022. potpiše ugovor s Yamahom, a ne s Ducatijem koji ga je bio spreman platiti suhim zlatom. Kako je rekao Vinales, tako si je osigurao priliku da se iduće tri sezone bori za naslov prvaka. Nadamo se samo da će ovaj put i on i Yamaha priječi s riječi na djelo.

yfr editorial use pictures 165

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp