Motosport

Početak MotoGP sezone 19. srpnja u Jerezu

Jerez2020 eks

Ako ideja prođe kod španjolske vlade, u Jerezu bi se vozile MotoGP utrke dva uzastopna vikenda, a Superbike utrke odmah potom. Optimistični plan govori o čak 16 utrka ove sezone.

Dorna je s gradskim vijećem Jereza i lokalnom vladom Andaluzije postigla sporazum prema kojem bi se na stazi Circuito de Jerez – Angel Nieto prvo vozio GP Španjolske 19. srpnja, a onda 26. srpnja, na istoj stazi, i GP Andaluzije. Dakle, dvije MotoGP utrke na istoj stazi vikend za vikendom. A onda bi trećeg vikenda u nizu, odnosno prvog vikenda u kolovozu, na istoj stazi bili održane utrke Superbike prvenstva.

Mali problem je u tome što taj plan sad mora dobiti i blagoslov središnjih španjolskih vlasti, ali s obzirom na postupno smirivanje stanja s koronavirusom za nadati se da će prijedlog proći i na toj razini. To više što na utrkama ne bi bilo gledatelja, a MotoGP karavana će biti smanjena na kakvih 1.300 ljudi, koji će svi prije dolaska biti podvrgnuti testiranju.

S time da je u intervju na službenoj web stranici motogp.com Ezpeleta dodatno razložio da pripremaju sličan prijedlog i za utrke u Češkoj, Španjolskoj i Italiji. Ako to prođe, onda bi se vjerojatno, kako je to bilo planirano i prije izbijanja pandemije, 9. kolovoza vozila utrka u Brnu, pa 16. kolovoza na obližnjem austrijskom Red Bull Ringu. S time da bi se, teoretski, i u Austriji moglo voziti dva vikenda zaredom.

Precizniji kalendar trebao bi biti poznati početkom lipnja, s time da je generalni plan da se do sredine studenog u Europi odvozi 12 utrka. Nakon toga bi se, ako to bude moguće, vozile i utrke u Aziji, vjerojatno po dvije utrke na dvije staze tipa Katar, Malezija ili Tajland, pa bi se tako možda skupilo i 16 utrka. Hm, uopće ne zvuči loše za sezonu koja će krenuti tek u drugoj polovici ljeta i kojoj je prije koji tjedan prijetila opasnost da bude u cijelosti otkazana.

Jerez 2020post 

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

fbmp ytmp imp