Motosport

Ovo je MotoGP Ducati iz Rossijeve momčadi za 2021.

VR46 Marini 21 600

Da, Rossi će iduće godine imati svoju MotoGP momčad! Zapravo, pola momčadi, za koju će voziti njegov polubrat Luca Marini.

Cijelo ljeto se razvlačila ova priča, da bi tek nedavno bilo potvrđeno kako će momčad Avintia, koja se po novome zove Esponsorama Racing, jedno mjesto na MotoGP gridu ustupiti momčadi Sky Racing Team VR46. Sve je započelo time da im je Valentino Rossi za iduću sezonu nudio svog polubrata Lucu Marinija, ali su onda suradnju digli na viši nivo.

Tako će za MotoGP momčad Esponsorama Racing stari Ducati voziti novi Moto2 prvak Enea Bastianini, dok će s druge strane garaže biti Luca Marini, koji se s njim do zadnje utrke borio za titulu u srednjoj kategoriji. S time da se momčad VR46 požurila, pa su već sad predstavili MotoGP motocikl u svojim tradicionalnim bojama. Istovremeno, Rossi iduće godine u svjetskom prvenstvu više neće imati Moto3 momčad, iz koje je u Moto2 tim prebacio perspektivnog Celestina Viettija. Tamo će ga dočekati još čupaviji Marco Bezzecchi, koji je ove jeseni odbio MotoGP ponudu Aprilije, te slovi kao glavni kandidat za osvajanje Moto2 naslova iduće sezone.

VR46 2021

No, vratimo se MotoGP-u. Bez obzira što su ove godine sa Zarcoom završili i na pobjedničkom postolju, momčad Avintia (a.k.a. Esponsorama Racing) je već ranije dobila obavijest da za njih 2022. više neće biti mjesta na MotoGP gridu. Ovakav razvoj stvari upućuje na to da bi Rossi nakon završetka iduće sezone mogao preuzeti kompletnu momčad Avintia, što bi mu bilo logistički puno lakše nego da krene u osnivanje vlastite momčadi iz temelja. No, praktično nema sumnje da će 2022. godine Rossi doista imati potpuno svoju MotoGP momčad s dva vozača. Hoće li on biti jedan njih? Lako moguće, no odluka hoće li voziti za svoju momčad ovisi o formi koju će pokazati iduće sezone.

A koji će motocikli biti u njegovoj momčadi? Hm, lakše je reći koji sigurno neće (čitaj Honda, a onda i KTM). Naime, bez obzira na neslavnu zajedničku epizodu s početka desetljeća, Ducati bi mu vjerojatno rado iznajmljivao (i naplaćivao) svoje rabljene MotoGP motocikle, što bi bio i logičan nastavak suradnje koju imaju s Avintiom. S druge strane, Yamaha je baš nedavno započela uspješnu suradnju s momčadi Petronas (za koju će Rossi iduće godine voziti), no navodno Malezijci nisu u potpunosti zadovoljni podrškom, pa bi se tu ipak mogla odškrinuti vrata za VR46.

Ipak, možda je najzanimljivija mogućnost da to bude Suzuki. Uostalom, oni već neko vrijeme planiraju imati satelitski tim, a vođa momčadi Suzukija je Davide Brivio, isti onaj Davide Brivio koji je navabio Rossija na prelazak iz Honde u Yamahu 2004. godine, te je nakon toga još dugo ostao uz njega. Šuškalo se čak i o Apriliji, no bojimo se da povratak Rossija proizvođaču s kojim je osvajao titule u slabijim klasama ima više uporišta u pukoj romantici, nego u realnom stanju stvari. Ali u MotoGP nikad ne reci nikad. Osim ako je riječ o Hondi.

 VR46 Marini 21 2

 

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

 

fbmp ytmp imp