Motosport

2023. će se voziti MotoGP utrka u Mađarskoj?

55 1992 Lawson action

Iako tek treba izgraditi stazu u okolici Debrecena, Ezpeleta je u ime Dorne već stavio potpis na ugovor o održavanju utrke za VN Mađarske.

E sad, to što je u Budimpešti stavljen potpis na komad papira ne znači da je sve automatski zapisano i u kamenu. Zapravo, kad su u pitanju staze koje još nisu izgrađene, onda nas iskustvo uči da to što je potpisan ugovor za 2023. možemo shvatiti kao svojevrsnu garanciju da te godine te utrke neće biti. To više što se još donedavno (a nismo baš sigurni da se međuvremenu nešto promijenilo) znalo tek to da bi se staza trebala izgraditi negdje u okolici Debrecena, dakle na istoku Mađarske, bez precizne lokacije.

VN Madjarske 2023

I ne trebamo ići daleko da bi vidjeli kako bi ta priča mogla završiti, možemo slobodno i ostati u Mađarskoj. Naime, kad je Gabor Talmacsi (srednji od trojice koji stoje na gornjoj fotografiji) 2007. postao prvak svijeta u klasi 125, nekoliko je godina u službeni kalendar bila uporno uvrštavana utrka na stazi Balatonring, no ta utrka ne samo da se nikad nije održala, nego ta staza nikad nije bila do kraja izrađena.

Slična je priča i s utrkom u Walesu, koja je trebala iz kalendara izbaciti Silverstone, ali ne samo da ni ta staza nikad nije izgrađena, nego su tamošnji nesuđeni organizatori još morali plaćati Silverstoneu da preuzme njihovo mjesto u kalendaru. Po istom principu, nedavno je objavljeno kako će i Formula 1 i MotoGP voziti na novoj stazi u Rio de Janeiro, ali tamo nikad nije zapiknuta ni lopata jer investitori nisu uspjeli dogurati čak ni do lokacijske dozvole. Nešto bolji scenarij je onaj u kojem pompozno najavljene utrke samo koju godinu kasne u kalendaru, kao što je to slučaj s VN Finske, koja bi se ove godine konačno mogla i održati, dok će VN Indonezije, koja je za 2021. godinu deklarirana kao rezervna utrka, vjerojatno još malo pričekati jer je staza Mandalika tek na nekih 50% dovršenosti. A vjerojatno ni toliko.

Uglavnom, ako se utrka za VN Mađarske doista održi, 2023. ili ipak nešto kasnije, ona bi MotoGP fanovima iz Hrvatske mogla doći kao zgodna zamjena za hodočašće na utrku u Brnu, koja je ove godine ispala iz kalendara, bez ikakvih najava da bi se u njega mogla vratiti. Inače utrka za VN Mađarske se na Hungaroringu vozila 1990. godine, kad je svoju prvu pobjedu u karijeri odnio Doohan, i 1992. godine kad je Lawson, na stazi namočenoj od prolaznog pljuska, riskirao s gumama i tako došao do svoje posljednje pobjede. Ali prve za Cagivu.

58 1992 Lawson podium 

fbmp ytmp imp