Motosport

MotoGP: Zašto, pobogu, Quartararo nije diskvalificiran?

674352

Sjajna pobjeda Oliviere i KTM-a ostala je u sjeni toga što je Quartararo, zbog razgolićenih prsiju, trebao dobiti crnu zastavu. A iz nekog razloga ipak nije.

Kad je MotoGP u pitanju, ovogodišnje utrke pokazuju da više nije gotovo ni kad je gotovo. Jer rezultati utrka se, sve češće, naknadno mijenjaju. U Mugellu je tako u sve tri klase mijenjan poredak, a sad u Barceloni, samo tjedan dana kasnije, u dvije od tri klase.

Najčešće je to zato jer je netko prešao preko granica staze u zadnjem krugu, nekad čak i zato, kao što je to bilo u Moto3 utrci u Barceloni, što je izvješena crvena zastava nakon što je utrka već ionako bila gotova. A nekad se, kao što je to bio slučaj s MotoGP utrkom u Barceloni, rezultati mijenjaju čak i 5 sati nakon što je utrka završila. Iako su trebali donijeti iznimno jednostavnu crno-bijelu odluku o crnoj zastavi i prije nego je utrka završila.

GP 7828

Naime, nekoliko krugova prije kraja utrka u Barceloni, dok je puhao za vrat vodećem Olivieri na KTM-u, Quartararo se odjednom ukazao sa širom otvorenim kožnim kombinezonom. Francuz i inače ima naviku držati kombinezon otkopčanim, kako bi pokazao svoj isklesani torzo, ali to inače čini kad je u boksu ili na startnoj rešetki. Zašto se sad to dogodilo za vrijeme utrke? Teško je reći. Jedna od teorija je bila da mu se slučajno aktivirao zračni jastuk, pa ga je pritiskao štitnik za prsa, kojeg je on onda odlučio izvaditi. No iz Alpinestarsa tvrde da njihove analize pokazuju kako nije došlo do aktivacije zračnog jastuka, kao i da je sa patentnim zatvaračem kombinezona sve u redu. Dakle, vrlo vjerojatno se nije otvorio slučajno.

Quartararo će reći samo to da mu je, nekoliko krugova prije kraja, nakon izlaska iz prvog zavoja kombinezon bio otvoren. To što ne ulazi u razloge daje sugerirati da ga je on sam otvorio. Zašto? Za pretpostaviti je da mu je smetao štitnik za prsa, koji se tijekom utrke možda pomaknuo, a u prilog tome ide i snimka na kojoj Francuz vadi i baca taj štitnik. U međuvremenu je vjetar sasvim otvorio kombinezon tako da ga Quartararo, dakako, više nije mogao zakopčati sve dok nije u krugu za hlađenje sasvim usporio i učinio to koristeći obje ruke.

5437454788

No, bez obzira da li se kombinezon otvorio sam od sebe, što je manje vjerojatno, ili je to učinio on sam, Quartararo je trebao dobiti crnu zastavu i maknuti se sa staze. Voziti s otvorenim kombinezon, pri brzinama blizu 350 km/h, znači izlagati se dodatnoj i velikoj opasnosti u slučaju pada. A osim što je iznimno opasno, to i izrijekom nije dozvoljeno. Prema MotoGP pravilniku, članak 2.4.5.2, vozači moraju imati ispravno stavljen štitnik za prsa, kojeg je Quartararo odbacio, te propisno zakopčan kombinezon.

Direkcija utrke je istog trenutka trebala pokazati crnu zastavu čime bi utrka za Quartararoa bila gotova. Zašto to nisu učinili? Zašto nisu bilu u stanju donijeti odluku jasnu kao dan? Zato jer je Quartararo vodeći u ukupnom poretku, pa se nisu htjeli miješati u možebitni rasplet prvenstva? Ili su im ruke vezane jer su pod nečijim pritiskom? Ili možda zdrava logika ne vrijedi kad se dogodi takvo nešto što se nikad prije nije dogodilo. Konačno, i sam je Quartararo, dan kasnije, izjavio da je trebao dobiti crnu zastavu.

Istina, kaznili su ga oni po kratkom postupku s 3 sekunde, zbog toga jer je, dekoncentriran zbog kombinezona, presjekao zavoje broj jedan i dva te pritom izgubio samo 0,7 sekunde, a ne cijelu sekundu koliko je propisano pravilnikom. Pa tako, iako je ciljem prošao kao treći, Quartararo nije stajao na najnižoj stepenici pobjedničkog podija, nego je njegovo mjesto zauzeo Miller. A onda je panelu sudaca trebalo čak 5 sati da, nakon prigovora nekih tvorničkih momčadi, Quartararou daju i dodatne 3 sekunde kazne, pozivajući se na to da nije smio voziti s otvorenim kombinezonom i bez štitnika za prsa. Dobro jutro! Da ne ulazimo u to što su dali istu vremensku kaznu za dva „zločina“ neusporedivo različite težine.

DSC5441

S tih ukupno 6 sekundi salamonske kazne, Quartararo je pomaknut s treće na šestu poziciju i mogli bi reći da ga je to koštalo 6 bodova. No, zapravo, ne samo da mu nisu oduzeli ništa, nego su mu poklonili tih 10 bodova za 6 mjesto. Jer trebao je dobiti crnu zastavu i iz Barcelone otići bez boda. Da je bilo tako, njegov zemljak Zarco, koji je u Barceloni završio kao drugi, bi sad imao samo 4 boda manje od Quartararoa, a ne 14. Isto tako, Miller ne bi zaostajao 25 nego 15 bodova, Bagnaia…. A ponavljamo, i sam je Quartararo, dan kasnije, izjavio da je trebao dobiti crnu zastavu.

Pa vi sad recite da se direkcija utrke, željela to ili ne, nije umiješala u mogući rasplet prvenstva. I uopće ne mislimo da se tu radi o nekoj teoriji zavjere, u smislu da su htjeli pomoći Quartararou ili ošteti druge, nego samo o tome da direkcija utrke za vrijeme puna četiri (posljednja) kruga nije bila u stanju donijeti trenutnu i jedinu logičnu odluku. Ili su možda, kako se našalio Rossi, trebali hvatati avionski let, pa su malo ranije otišli s posla. Šteta, jer onda su propustili završetak vrlo dobre utrke, na kraju koje je Oliviera s tvorničkim KTM-om odnio svoju prvu pobjedu ove sezone, dok su Rossi i Marquez ponovo pali.

 

Trenutni poredak
(nakon 7 utrka)
1. F. Quartararo – Yamaha – 115
2. J. Zarco – Ducati - 101
3. J. Miller – Ducati – 90
4. F. Bagnaia – Ducati – 88
5. J. Mir – Suzuki - 78

DSC5771

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

fbmp ytmp imp