Motosport

Aprilia ima prvu MotoGP pobjedu! Espargaro također

02 

Aleix Espargaro je iz trećeg pokušaja prošao Martina na Ducatiju te tako Apriliji i sebi podario prvu MotoGP pobjedu, u svojoj točno 200. utrci u kraljevskoj klasi. I još je k tome preuzeo vodstvo u ukupnom poretku!

 Aleix Espargaro je sjajan vozač i vjerojatno je već odavno zaslužio da pobijedi, samo što za to nije imao pravu priliku. Odnosno, pravi motocikl. Možda je i prije toga mogao nešto više učiniti kad se 2015., nakon godina utrkivanja s nekonkurentnim CRT motociklima, našao u tvorničkoj momčadi Suzukija. Međutim, Suzuki se te godine tek vraćao u MotoGP, a one iduće Espargraro nije imao nikakav osjećaj za motocikl. Zapravo, ta 2016. je jedina sezona u kojoj je neki timski kolega skupio više bodova od njega. Bio je to Maverick Vinales, ali Aleix mu to nije zamjerio. Zapravo, on je uvelike popločao put da Vinales dođe u Apriliju i tako ponovo postanu timski kolege, samo (za)sad u obrnutim ulogama.

 DS 7736

Aleix Espargaro je u Apriliju stigao 2017. i nije to bio lak put. Ali prošle sezone se mogao jasno vidjeti pomak. RS-GP jer postao konkurentan i Espargaro je u Silverstoneu donio prvi podij Apriliji u MotoGP eri. Na otvaranju ove sezone u Kataru je završio četvrti, s najmanjim zaostatkom Aprilije za pobjednikom; samo 2,2 sekunde.

A onda je, nakon kišne Madalike, na red stigla Argentina. Utrka u kojoj je Aleix Espargaro trebao postati osmi vozač koji je odradio 200 utrka u kraljevskoj klasi, ali i prvi koji bi dosegnuo tu okruglu brojku, a da nije baš nijednom pobijedio. Štoviše, do te nedjelje je bio jedini MotoGP vozač na ovogodišnjoj startnoj rešetki koji nije pobijedio baš ni u jednoj GP klasi. I to nakon 17,5 godina pokušavanja.

 DS 7946

A i njegov se dobar prijatelj i doživotni dužnik Jorge Martin svojski trudio da tako ne bude. Espargarou je malo „zakašljao“ motocikl u prvim metrima i Martin je s Pramac Ducatijem preuzeo vodstvo. U kojem je onda uživao punih 20 krugova, problem je bio samo u tome što ih je utrka brojala 25. Uglavnom, Aleix Espargaro ga je pratio kao sjena i činilo se da je brži, ali nema puno težih poslova u MotoGP-u od toga da prođeš dobro raspoloženog vozača Ducatija.

 DS 8370

Dva puta je s Aprilijom uspio iskoristiti zavjetrinu na kilometar dugačkom „backstraightu“, ali oba puta je malo prekasno kočio i otišao preduboko. Treći put je uspio uhvatiti pravu putanju i zatvoriti Martinu prolaz. Iako se još neko vrijeme bitno mlađi Španjolac trudio pritiskati, Espargaro je preostale krugove odvozio bez greške i nije mu pružio priliku. Emotivno slavlje jednog od najvećih emotivaca u MotoGP-u moglo je početi. I nitko mu nije zamjerio što smo neobično dugo čekali njegovu izjavu:

„Jako sam ponosan na ovo važno ostvarenje. Prošli smo dug put do ovoga, ali napokon smo stigli! Bio je ovo fantastičan vikend, ali utrka nije bila jednostavna. Na treningu sam bio jako brz, kao i na zagrijavanju, ali u utrci sam se mučio s nedostatkom gripa. Nisam se obeshrabrio, pokušao sam promijeniti elektroničke postavke nekoliko puta kako bi prevladao taj problem i na kraju sam uspio. Bio sam brži od Martina za nekoliko desetinki, ali ga nije bilo lako preteći, dijelom i zbog toga što je to za mene bila nova situacija. Nikad se nisam borio za pobjedu u MotoGP-u. Bilo je zaista uzbudljivo, pogotovo zadnji krug. Jako sam sretan zbog Aprilije, zbog sebe i moje obitelji. Zaslužili smo ovo. Još jednom bih htio zahvaliti cijelom timu koji mukotrpno radi u Noaleu i Piaggio Grupi na podrški. Sad vodimo u prvenstvu i pokušat ćemo iskoristiti ovaj pozitivni trenutak, nastaviti se zabavljati i držati noge čvrsto na zemlji."

 DS 8520

Ah da, treći je bio Rins, a četvrti Mir, obojica unutar dvije sekunde za pobjednikom, u najboljoj utrci ove sezone za Suzuki. S time da bi, da je ovo doista bio film, uz Aleixa na podiju stajao i njegov brat Pol, idući na listi onih koji najviše zaslužuju prvu MotoGP pobjedu. No mlađi brat Espargaro je završio u pijesku s Repsol Hondom, u pokušaju da prati Rinsa u borbi za treće mjesto. Nakon loših kvalifikacija, Bagnaia je završio kao peti, što su mu prvi konkretni bodovi ove sezone, dok je aktualni prvak Quartararo opet bio samo osrednje dobar po suhom asfaltu, te je prošao ciljem kao osmi. Još nitko ove sezone nije stajao na pobjedničkom postolju dva puta, a takvo rasipanje bodova na velik broj vozača rezultiralo je time da je Aleix Espargaro preuzeo vodstvo u ukupnom poretku. Što je još jedan „prvi put“ za Apriliju u MotoGP eri.

624a05cbd398d0.46942002 

TRENUTNI POREDAK
(nakon 3 od 21 utrke)

1. A. Espargaro – Aprilia – 45 bodova
2. B. Binder – KTM – 38
3. E. Bastianini – Ducati – 36
4. A. Rins – Suzuki – 36
5. F. Quartararo – Yamaha – 35
6. J. Mir – Suzuki – 33
7. M. Oliviera – KTM – 28
8. J. Zarco – Ducati – 24
9. J. Matin – Ducati – 20
10. P. Espargaro – Honda - 20

03 89347834

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

fbmp ytmp imp