Motosport

Fotke i brojke: MotoGP slavi 20. rođendan!

 

honda rcv 2vers hondarc211v2003.gallery full top lg 

Sedmog travnja 2002. je u Suzuki odvožena prva MotoGP utrka. Pobijedio je, dakako, Valentino Rossi, a ostalo je uzbudljiva povijest i isto takva budućnost.

Na postolju su još bili Akira Ryo sa Suzukijem i Carlos Checa s Yamahom, a od tog 7. travnja 2002. pa do današnjeg dana odvoženo je točno 350 MotoGP utrka. Dosad su se titulom MotoGP pobjednika mogla pohvaliti 33 vozača, s time da najviše pobjeda ima Valentino Rossi (76), a slijede ga Marc Marquez (59), Jorge Lorenzo (47), Casey Stoner (38) i Dani Pedrosa (31).

081.gallery full top lg

Istovremeno se samo 7 vozača okitilo titulom svjetskog MotoGP prvaka, s time da su Rossi i Marquez izjednačeni sa 6 naslova. Lorenzo ima tri titule, Stoner dvije, a po jednu MotoGP titulu imaju Hayden, Quartararo i Mir. S time da je ovaj potonji samo jednom i pobijedio. Uz njega, po samo jednu pobjedu u MotoGP-u imaju i umirovljeni Ukawa, Elias, Bayliss, Vermeulen, Spies i Iannone, a od aktivnih vozača još i Bastianini, Martin i Aleix Espargaro, koji je baš prethodnog vikenda došao do te prve pobjede i to iz jubilarnog 200. pokušaja.

yamaha 2002.gallery full top fullscreen

Pobjeđivali su vozači iz 10 zemalja, pri čemu uvjerljivo vodi Španjolska, sa 161 pobjedom, Italija ih je skupila 119, a Australija 43. Honda je najuspješnija marka sa 156 pobjeda, a slijede Yamaha sa 122 i Ducati s 59 pobjeda, dok su Suzuki i KTM izjednačeni sa po 6 pobjeda, a od prošlog vikenda MotoGP pobjedu ima i Aprilija.

171573 nakano 1280x960 sep5.jpggallery full top lg

Od sedam velikih proizvođača koji su dosad nastupali u MotoGP-u, samo Kawasaki nije nijednom pobijedio, a potpuno svoj KR-Proton motocikl, s vlastitim snagama razvijenim V5 agregatom, imao je i Kenny Roberts Sr., koji je kasnije surađivao s Hondom, a sasvim nakratko i s KTM-om. Osim toga, kratko su u MotoGP-u živjeli i WCM, Moriwaki te Ilmor motocikli.

suzuki 2004.gallery full top fullscreen

Neslužbenu titulu najboljeg MotoGP motocikla svih vremena nosi prvi Hondin stroj RC211V s V5 agregatom. Titulu najluđeg MotoGP motocikla svih vremena vjerojatno nikad nitko neće preoteti prvom Aprilijinom MotoGP stroju. Taj trocilindrični RS3 Cube (donja fotografija) je bio prepun tehnologije preuzete iz Formule 1, te kao takav možda i najnapredniji iz te prve generacije, ali istovremeno i potpuno neukrotiv. I zato nikad neće otići u zaborav.

Sretan 20. rođendan MotoGP, poživio nam barem još toliko.

MotoGp 2004 McWilliams 01

 

Motorcycle rental:

rentamotorcycle.motopuls.com

 

fbmp ytmp imp