Motosport

Top 5 MotoGP padova u 2022.

Top 5 padova 2022 

Neki od ovih padova su najbrutalniji, neki najznačajniji, a većina ih je i jedno i drugo. Poredali smo ih kronološki. 

 

Marc Marquez – Mandalika

Marquez Indo22

Na drugoj utrci sezone, onoj u Indoneziji, Marcu Marquezu su na „warm-upu“ prvo pustile, pa onda naglo zagrizle nove gume, nakon čega je monstruozno katapultiran u nisku orbitu. Pravo je čudo da pritom nije ništa slomio, ali mu se zbog udarca glavom vratio problem s dvostrukim vidom. Mogao je to biti pad koji će okončati njegovu karijeru, a svakako umanjiti šanse da osvoji naslov, ali nije bilo tako. Marc Marquez se brzo oporavio i propustio samo dvije utrke, a pokazalo se da šanse za osvajanje naslova ionako nije ni imao, zbog neukrotivog Hondinog motocikla i problema s rukom koju je slomio još 2020. Zato je nakon Mugella otišao na četvrtu operaciju ruke i čini se konačno riješio taj problem. Onaj s Hondinim motociklom još nije.

 

Bagnaia, Rins i Nakagami - Barcelona

08c028bd 53e5 4f54 8c78 0957bd36b875

Da je ispalo malo drugačije, vjerojatno bi rekli da je Nakagami imao savršen start u Barceloni. Ovako možemo konstatirati da je Japanac bio previše nadobudan u pokušaju da nadoknadi desetak pozicija na kočenju za prvi zavoj. A kako smo sigurni da je kriv? Tako što je sudačka komisija konstatirala da nije. U svemu tome, Nakagami je imao sreću u nesreći što se izvukao praktično bez posljedica nakon što je kacigom udario u brzo vrteću stražnju gumu Ducatija. Nakon tog kontakta Bagnaia je pao, a Rinsu je to bila druga utrka zaredom da pada nakon sudara s Nakagamijem. S time da je ovaj put i slomio ruku, te tako, nakon vrlo dobrog starta sezone, izgubio sve šanse da se bori za naslov.

 

Pecco Bagnaia – Sachsenring

Sachsenring Bagnaia

Najmanje brutalan pad na ovom popisu je onaj Bagnaie u Sachsenringu. Dotad je Talijan već srušio sebe i Martina u Kataru, pa pao u Le Mansu nakon što mu je preoteo vodstvo Bastianini, a onda ga je Nakagami srušio u Barceloni. Na ovoj idućoj utrci je Bagnaia pokušavao pratiti bržeg Quartararoa te se izvalio na bok u zavoju broj 1. Da stvar bude gora po njega, Quartararo je pobijedio, pa je tako Bagnaia nakon te utrke imao 91 bod minusa. Nikad nitko nije uspio nadoknaditi ni izbliza toliki zaostatak. Ali uvijek postoji prvi put.

 

Fabio Quartararo - Assen

 DSC6819

Quartararo je u Assen došao u gotovo idealnoj poziciji. Imao je 91 bod više od Bagnaie, a nikad nitko nije uspio nadoknaditi ni izbliza toliki zaostatak. Ali uvijek postoji prvi put. Tako je i Quartararo u pokušaju pretjecanja Aleixa Espargaroa pao prvi put uopće te sezone. A ubrzo potom, nakon što su ga iz garaže vratili na stazu s neispravnim motociklom, pao je i drugi put. Da stvar bude gora po njega, Bagnaia je pobijedio i tako na kraju prvog dijela sezone smanjio svoj zaostatak na 66 bodova. A nikad nitko nije uspio nadoknaditi zaostatak od 66 bodova i postati prvak. Rekord je držao Wayne Rainey iz 1992. godine, no on je imao 65 bodova zaostatka i hvatao je Doohana kojem su u Assenu umalo amputirali nogu, pa se nije ni mogao braniti.

 

Fabio Quartararo – Aragon

Quartararo Aragon

Nakon utrke u Mugellu i četvrte operacije desne ruke, Marc Marquez se vratio u Aragonu i odmah zakuhao kašu. Nakon odličnog starta probio se ispred Quartararoa, a kad mu je proklizala još hladna stražnja guma u zavoju broj 3, nije to bilo ništa što Marquez ne bi mogao iskontrolirati. Ali morao je pustiti gas, a Quartararo mu je u tom trenutku bio toliko blizu da se zaletio u njega i zastrašujuće pao. Francuz se izvukao bez težih ozljeda, ali Bagnaia je tu, nakon četiri pobjede u nizu, došao do drugog mjesta i prelomio sezonu u svoju korist, bez obzira na to što je na sljedećoj utrci u Japanu i on sam pao. Ah da, nikad nitko nije osvojio naslov, a da čak 5 puta nije završio utrku. Ali uvijek postoji prvi put.

 DSC6903

 

 

fbmp ytmp imp