Motosport

MotoGP: Može li Marquez ostati „King of the Ring“?

rd6 mugello marc 2023 03872

Od 2010. naovamo Marc Marquez nije nijednom izgubio u Sachsenringu. Ali uvijek postoji prvi put. Možda baš ovaj vikend.

Bilo je to još u vrijeme kad je Marc Marquez vozio u klasi 125, i to Derbi. Pobijedio je u Sachsenringu, pa onda to ponovio dva puta u klasi Moto2 i još osam puta u MotoGP-u. Ukupno 11 pobjeda u Sachsenringu, stazi na kojoj od 2010. naovamo nijednom nije izgubio, iako nije baš svake godine pobijedio. Naime, 2020. se utrka za VN Njemačke nije vozila (a Marquez je ionako bio ozlijeđen), a 2022. je, netom prije te utrke, odlučio prekinuti sezonu i otići na četvrtu operaciju ruke, pa je mogao pobijediti Quartararo.

Može li ove godine, odnosno ovog vikenda, Marc Marquez nastaviti niz u Sachsenringu? Hm, pa tu je uspio pobijediti i 2021. godine kad je bio u puno gorem fizičkom stanju. Ali tad je imao i bolji (ili samo manje loš?) motocikl. Sad je fizički puno bolje, iako nije još na 100%, ali nikad prije nije vozio toliko nekonkurentnu Hondu RC-213V.

aad936f7 27d6 0930 e04b c9300d48a4e9

Jedan od razloga dosadašnje dominacije Marqueza na ovoj stazi je taj što je riječ o lijevom krugu, a u lijevim zavojima je Marquez nenadmašan. Međutim, ovogodišnja Honda izuzetno loše skreće. Okvir kojeg im je isporučio Kalex pokazao se boljim u „stop&go“ Le Mansu, ali i lošijim u fluidnom Mugellu. Čini se da s tim okvirom motocikl lošije skreće u onim malo dužim zavojima, kakvih u Sachsenringu ne nedostaje. I zato ne bi iznenadilo da ovaj put Marc Marquez u garaži ima jedan motocikl s Kalex okvirom i drugi motocikl s onim originalnim Hondinim.

marc marquez2465

Budući da je dosad uglavnom itekako uvjerljivo pobjeđivao na toj stazi, ne bi nas začudilo da i s tako deficitarnim motociklom slavi na subotnjoj Sprint utrci. Međutim, u tri MotoGP vikenda koje je ove sezone odradio (ozlijedio se u Portugalu, pa vratio tek u Le Mansu), uspio je završiti sve tri sprint utrke, ali je zato u sve tri nedjeljne GP utrke pao. To samo potvrđuje da mora cijelo vrijeme riskirati preko svake mjere kako bi bio iole brz. I dok mu to u subotnjoj Sprint utrci može proći, u dvostruko dužoj nedjeljnoj GP utrci su šanse da u tom forsiranju pogriješi i padne otprilike dvostruko veće. I zato se u nedjeljnoj utrci u Sachcsenringu ovaj put sigurno ne bi kladili na njega. Ali ne bi bili baš ni toliko ludi da se kladimo protiv.

rd6 mugello marc 2023 03985

fbmp ytmp imp