Motosport

Africa Eco Race – Tuareg protiv Ténéréa

05 cerutti

Dakar je Dakar, ali na Africa Eco Race su prašili Tuareg 660, Ténéré 700, DesertX i čak Pan America. I sve je završilo u Dakaru.

Kad je 2008. Dakar Rally otkazan zbog terorističkih prijetnji, pa iduće godine preseljen u Južnu Ameriku, Hubert Auriol je osmislio Africa Eco Race pustinjski reli koji će, kao nekad, kretati iz Europe i završavati u Dakru. Nažalost, ili možda nasreću, Africa Eco Rally nikad nije ugrozio popularnost relija Dakar, ali ova godina bi mogla biti mala prekretnica.

2415

Kao prvo, nakon dosta lutanja, vratili su se u uobičajeni termin, što znači da je 15. izdanje Africa Eco Race relija krenulo 30. prosinca iz Monaka, kako bi 14. siječnja stigli u okolicu grada Dakar. Kao drugo, dok na reliju Dakar, koji se sad već petu godinu vozi u Saudijskoj Arabiji, gledamo praktično strogo natjecateljske jednocilindrične 450-ice, na reliju Africa Eco Race smo ove godine imali obračun između tvorničkih vozača Aprilije i Yamahe na modificiranim dvocilindričnim serijskim modelima Tuareg 660 i Ténéré 700. A bio je tu i Juan Pedrero Garcia, koji je branio boje Harley-Davidsona za upravljačem Pan Americe, dok je jedan privatnik nastupio za upravljačem Ducatija DesertX.

 ALX6312

I nije samo da su dvocilindrični motocikli nastupili, nego su i dominirali, doduše u nejakoj konkurenciji. Talijan Jacopo Cerutti je s Aprilijom Tuareg 660 vodio od početka do kraja, ali daleko od toga da mu je bilo lako. Za vrat su mu cijelo vrijeme puhale dvije Yamahe Ténéré 700 u rukama veterana Alessandra Botturija i „akrobata“ Pola Tarresa. Njih trojica su bili praktično nerazdvojni i najveći dio relija su vozili rame uz rame, nerijetko i doslovno.

Aprilia dfeash333

Ipak, Tarres je na 7 etapi izgubio desetak minuta zbog problema s ispušnim sustavom, a Botturi je pred sam kraj dobio 6 minuta kazne, što je Ceruttiju barem malo olakšalo put do zaslužene pobjede s Aprilijom. Boturri je s Ténéréom 700 završio kao drugi, s nepunih 7 minuta zaostatka, dok je njegov timski kolega Tarres treći, s 25 minuta zaostatka nakon 40 sati i više od 4 tisuće kilometara utrkivanja. Kao četvrti i peti završili su privatnici Alexandre Vaudan i Attillio Fert s jednocilindričnim KTM-om 450 Rally, ali njihovi zaostaci se već broje u satima.

SNDR9100

Juan Pedrero Garcia se s Harley-Davidsonom Pan America držao na rubu top 10 sve dok na 7. etapi nije upao u problem s pumpom za gorivo i izgubio nekoliko sati. Ipak, veliki je uspjeh što je uspio završiti, i to kao 25., dok je Paolo Caprioni s Ducatijem DesertX zaključio Africa Eco Race kao 20.

Pedrero Harley etapa 10

Dakle, pokazalo se da se s današnjim dvocilindričnim avanturističkim motociklima može itekako juriti dinama istočne Afrike, pa ostaje za vidjeti hoće li se tvorničkim momčadima Aprilije, Yamahe i Harley-Davidsona pridružiti još neki proizvođač. Ili će možda vodstvo relija Dakar u skoroj budućnosti promijeniti pravila kako bi i tamo mogli nastupati lagano modificirani serijski dvocilindrični motocikli. Uostalom, momčad Yamahe su već izgubili upravo zbog toga jer je japanska marka odlučila promijeniti strategiju i utrkivati se s motociklima koje i prodaje, a ne samo s natjecateljskim prototipovima.

desert X zadnja etapa

Africa Eco Race 2024.
1. J.Cerutti – Aprilia – 39h:52min.49sek
2. A. Botturi – Yamaha - +6.38
3. P. Tarres – Yamaha - + 25.09
4. A. Vaudan – KTM – 4:29.50
5. A Fert – KTM - +5:35.03

Spomenimo još da je bivši MXGP viceprvak Gautier Paulin već u svom prvom nastupu pobijedio u konkurenciji automobila i to za upravljačem Apache SSV-a.

01 cerutti

fbmp ytmp imp