Motosport

Nova Superbike sezona kreće uz „pit stop“ utrke

P90538789 highRes 20th february 2024 p

SBK prvenstvo započinje zadnjeg vikenda u veljači, na stazi Phillip Island presvučenoj novim asfaltom koji uništava gume.

Ovog vikenda, odnosno od 23. do 25. veljače, u Australiji kreće nova borba za titulu Superbike prvaka. Odabir termina i staze je sasvim uobičajen, ali sve je zakomplicirao novi asfalt koji - u kombinaciji s fluidnom konfiguracijom Phillip Islanda - uništava gume, posebno s lijeve strane. U Pirelliju procjenjuju da se temperatura stražnje gume diže i do 200˚C, što dosad još nisu zabilježili.

hi 00 Phillip Island WorldSBK 2024 Test Lowes Z9A 5634

Podsjetimo, slični problemi su nastali i kod posljednjeg asfaltiranja 2013. godine. Tad su vozači MotoGP klase imali obavezno zaustavljanje u boksu zbog promjene guma, što će sada biti i slučaj sa Superbike i Supersport klasama. Za nedjeljnu Superpole utrku to ne vrijedi, ali glavne subotnje i nedjeljne Superbike utrke su skraćene s 22 na 20 kruga, te je uz to obavezno skretanje u boks između 9. i 11. kruga, kako bi se promijenila stražnja guma, dok prednje ne moraju mijenjati. Supersport utrke ostaju na originalno planiranom broju od 18 krugova, a vozači moraju skrenuti na promjenu guma između 8. i 10. kruga.

 ML18105 UC605230 High

Odluka je donesena nakon jednodnevnih završnih testiranja na toj stazi, na kojima su svi bili strašno brzi, a najbrži Toprak Razgatloglu koji je za ovu sezonu prešao na BMW. Na prethodnim testiranjima je iznimno brz bio i Ducati, ali ne onaj u rukama aktualnog prvaka Alvara Bautiste, koji se još muči s ozljedom i pridodanim balastom od 7 kg. Umjesto njega je žario i palio rookie Nicolo Bulega, koji je u tvorničku momčad Ducatija došao nakon osvajanja Supersport prvenstva. Istovremeno, Rea je zamijenio Kawasaki za Yamahu, na kojoj se još uvijek traži, a situaciju si je dodatno zakomplicirao poprilično teškim padom na spomenutim testiranjima u Phillip Islandu. Zato je bio brz njegov timski kolega Locatelli, odmah do Razgatlioglua i Bulege, dok je Lowes s tvorničkim Kawasakijem završio testiranja kao četvrti najbrži.

00 Phillip Island WorldSBK 2024 Test Rea DSC 1045

 

fbmp ytmp imp