Motosport

Može li Marquez ipak sustići Rossija?

Malezija 2015

Nakon čak 1.043 dana čekanja, Marc Marquez je ponovo pobijedio. A sad su pred njim i dvije sezone u tvorničkoj momčadi Ducatija te nova prilika da pokuša sustići Rossijeve rekorde.

Nakon što je s prošlogodišnjim Ducatijem bio najbrži sva tri dana na novom i iznimno klizavom asfaltu u Aragonu, te pobijedio i u Sprint i u GP utrci, Marc Marquez je konačno potvrdio da se vratio. I ne samo da je, nakon skoro tri godine čekanja, konačno pobijedio, i to u iznimno zahtjevnim uvjetima, nego je podgrijao dojam da bi mogao osvojiti i titulu svjetskog prvaka. Jasno, teško da to može već ove godine, jer njegov bodovni zaostatak za Martinom i Bagnaiom je još uvijek prilično velik, ali iduće dvije godine će biti tvornički vozač Ducatija, i to će biti dvije nove prilike da sustigne, ili čak prestigne Valentina Rossija.

Marquez Aragon

Naime, Rossi je skupio 9 titula, od čega 7 u kraljevskoj klasi 500/MotoGP, dok je Marquez još tamo 2019. došao do osmog naslova prvaka, šestog u MotoGP klasi. I tu je zapeo, nakon ozljede ruke u Jerezu 2020. godine. Dakle, treba mu još jedan naslov da sustigne Rossija, što se iz ove perspektive ne čini nemogućim. Bitno teže će, u današnjoj konkurenciji, sustići Rossija po broju pobjeda u kraljevskoj klasi. Talijan ih ima 89, a Španjolac je u Aragonu došao do svoje šezdesete. Dakle, Rossi ima zalihu od 29 pobjeda, a potpuno ista prednost je i ako gledamo ukupan broj pobjeda u, sve tri klase. Rossi tu vodi s rezultatom 115 prema 86.

877912d3 a952 005b 8b26 648fec8fa900

Da bi u tim kategorijama stigao nadmašiti Rossija, Marquez bi možda morao premašiti i Rossijev rekordno dugačak interval od prve do zadnje pobjede u kraljevskoj klasi. Naime, kod Rossija je prošlo 16 godina i 351 dan otkad je prvi put pobijedio u klasi 500, pa do kad je zadnji put slavio u klasi MotoGP. Kod Marqueza se taj razmak zasad proteže „samo“ 11 godina i 133 dana, te je tek četvrti na toj listi dugovječnih pobjednika, s time da bi već iduće godine trebao preskočiti Barrosa i Pedrosu.

625a7acd 57bd f8cd 92ad 0054175caeff

 

fbmp ytmp imp