Novosti

Aprilia Shiver

Drhtavica na plastičnoj operaciji

 

Shiver2010MAprilia za 2010. na tržište izbacuje neznatno izmijenjeni model Shiver, koji poprima agresivniji izgled, posljedicu laganog zatezanja bora.

Od dosadašnjeg modela se prvenstveno razlikuje po ugradnji nove minijaturne maske, čija je zadaća pružiti vozaču dodatnu zaštitu od vjetra, bez da se pritom naruši izgled čistokrvnog nakeda.

 

Pogonski agregat ostao je manje-više isti, dvocilindraš radne zapremine 750 kubičnih centimetara i najveće snage od 96 KS pri 9.000 okr/min, no Shiver sada dolazi s drugom generacijom ride-by wire sustava, dodatno razvijenom nakon godine dana iskustva stečenog u svjetskom prvenstvu u Superbikeu, na kojemu se ova tvornica trenutačno natječe svojim novim sportskim modelom RSV4.

 

Vozaču će tako i dalje biti na raspolaganju tri mape rada motora koje drastično mijenjaju karakter motocikla: Sport, koji nudi punu snagu motora u svim režimima rada, Touring, koji pruža uglađenije razvijanje snage, i Rain, čija je zadaća ponuditi optimalan rad motora u lošim vremenskim uvjetima i kada kvaliteta vozne podloge nije na zavidnoj razini.

 

No, puno veće promjene novi Shiver donosi na polju ergonomije, koja je sada naglašeno sportska. Tako je vozačko sjedalo sada pet milimetara uže, vozačevi oslonci za noge su postavljeni više i pomaknuti prema natrag, a i upravljač je postavljen pod drugim kutom.

 

Kočioni sustav također je doživio neznatne izmjene, te je ovaj model sada opremljen valovitim diskovima, koji uz radijalne kočione čeljusti i čelična kočiona crijeva pružaju još odlučnije performanse prilikom kočenja. Uz nadoplatu će biti dostupna i verzija opremljena ABS kočnicama.

fbmp ytmp imp