Novosti

BMW K1600 GT

Otkriven bavarski "šestak"


BMW1600-1MOduvijek su redni šestcilindarski agregati privlačili pažnju zaljubljenika u svijetu automobila i motocikala, a došao je red da BMW predstavi dva modela pogonjena upravo takvim strojem


BMW1600-2MKarizmatični šestcilindarski agregat, koji osim vrlo mirnog rada i obilja zakretnog momenta nudi fantastičnu zvučnu kulisu, svoje mjesto će naći u dva nova BMW turistička motocikla. Dok je K 1600 GT zamišljen kao udoban, opremom bogat turistički motocikl na kojem položaj vozača ostavlja prostora za sportskiju vožnju, K 1600 GTL donosi udobniji položaj i kao takav predstavlja konkurenciju za Hondin Goldwing GL 1800.

 

Opušteniji smještaj vozača na GTL modelu treba zahvaliti osloncima za noge pomaknutim prema naprijed te upravljaču na kojem ručice dosežu više prema natrag. Tipično za BMW motocikle novije generacije, napredne elektronike neće nedostajati ni u jednoj ni u drugoj izvedbi. Oprema će sadržavati vrhunski audio sustav i sustav navigacije uklopljen u instrumente, a za sigurnost vožnje će se brinuti nezaobilazni ABS te DTC sustav protiv proklizavanja. Novim šestocilindričnim agregatom upravlja vrhunska tehnologija, pa ne čudi ni prisustvo E-gas (ride by wire) sustava koji nudi tri načina rada - kišni, turistički i dinamični.

 

BMW1600-3MIako je cijela konstrukcija motocikla napredna, s uštedama na težini na svakom koraku, sam agregat zaslužuje najviše pažnje. Prošla su desetljeća od posljednjeg serijskog rednog šestcilindarskog agregata ugrađenog u neki motocikl, a prednosti ove koncepcije su brojne. Prije svega tu mislimo na fantastičan zakretni moment, pogotovo pri nižim i srednjim okretajima. Bavarci navode da bi se snaga trebala kretati oko 160 KS pri kojih 7.500 okr/min, a zakretni moment će iznositi približno 175 Nm pri 5.000 okr/min. Svi koji su na ove podatke ostali ravnodušni zasigurno će se prepustiti divljenju kada navedemo da je pri tek 1.500 okr/min dostupno čak 70% najvećeg zakretnog momenta.

 

Uz sve navedeno, radi se i o najlakšem, odnosno najkompaktnijem šestcilindarskom agregatu u jednom serijskom motociklu, a masa mu iznosi 102,6 kg uz širinu od svega 560 mm.

Dok bogatstvo serijske i dodatne opreme na jednom bavarskom proizvodu ne treba niti napominjati, spomenimo još da GT i GTL po prvi puta u svijetu motocikala donose prilagodljivo prednje svjetlo. Iza imena "Adaptive Headlight" se krije Xenon svjetlo koje uz pomoć ogledala, senzora i napredne elektronike korigira svjetlosni snop zavisno od uzdužnog i poprečnog nagiba motocikla, pa tako savršeno obasjava put.

 

BMW1600-4MDok oba modela nude vrhunsku zažtitu od vjetra i vremenskih neprilika, K 1600 GT je oblikovan tako da položaj vozača bude aktivniji, što će omogućiti žustriju turističku vožnju. Alternativu nudi K 1600 GTL, koji nudi opuštenije definiranu ergonomiju,  a time i udobnije putovanje na duljim dionicama, bilo sa ili bez suputnika.

Ne preostaje nam drugo nego se zadovoljiti ponuđenim podacima do trenutka kada BMW na svjetskoj prezentaciji ne otkrije više, a veselimo se i danu kada ćemo sjesti za upravljač ovih motocikala koji luksuznom putovanju daju novo značenje.

Više u ovoj kategoriji: « GoPro HD Hero Kickstand Kritter »
fbmp ytmp imp