Novosti

Croatia Osiguranje

Osiguranje prenosivih pločica prvi put u HR

 

CO-MCroatia Osiguranje odnedavno na hrvatskom tržištu nudi osiguranje prenosivih pločica koje se koriste za označavanje neregistriranih vozila koja...


nemaju policu obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti.
Riječ je o vozilima u auto salonima i auto servisima s kojima se obavlja probna vožnja ili vozilima koja se kreću do mjesta carinjenja, homologacije, servisiranja, prodajnog ili izložbenog mjesta, atestiranja ili skladištenja.

Osiguranje je namijenjeno trgovačkim društvima i obrtnicima koji se bave proizvodnjom, nadogradnjom, prijevozom ili prodajom vozila, a odnosi se na osobna i teretna vozila te autobuse.

Prenosive pločice izdaje MUP na rok od jedne godine, a jednom policom osigurana su sva vozila koja koriste takvu pločicu. Za prenosive pločice prometna dozvola i knjižica prometnih potvrda izdaje se nakon zaključenja obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti.

Ovo osiguranje je obvezno prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, a za nepoštivanje korištenja prenosivih pločica za sva ovakva vozila u prometu predviđena je i novčana kazna, koja se za tvrtke i obrte kreće od 5.000 do čak 15.000 kuna. Zakon predviđa i kazne za vozače od 300 kuna, te prekršajne kazne za odgovorne osobe koje se kreću od 1.500 do 5.000 kuna.


fbmp ytmp imp