Novosti

Dakar 2010

Ponovo KTM, ponovo Despres

 

DespresMIako mu promjena pravila nije išla na ruku, Despres je uspio postati trostrukim pobjednikom Dakra, te je tako uspješno nastavio KTM-ovu dominaciju ovim najprestižnijim rally-raid...


... natjecanjem. Bila je to deveta uzastopna pobjeda austrijskog proizvođača.

Desetljeće duga dominacija jednog imena u bilo kojoj vrsti motosporta sigurno ne doprinosi popularnosti tog natjecanja. Mnogi su se nadali da će nova pravila prema kojima je moćni Rally 690 trebao biti opremljen kitom za smanjenje snage omogućiti razbijanje potpune dominacije KTM-a, no za takvo što će trebati pričekati barem još jednu godinu.

 

Tri Yamahe i jedna Aprilia uspjele su se probiti duboko među prvu desetoricu, no pobjeda je na kraju ipak pripala KTM-u i njihovom dugogodišnjem prvotimcu Despresu.

 

Francuz se vodstva domogao na trećoj etapi, te ga je konstatno brzom vožnjom lišenom većih pogrešaka i bilo kakvih problema do polovice relija rastegao na sat vremena. Nakon toga je sve bilo samo stvar samokontrole i odlične navigacije. U svakom slučaju, Despres je do svog trećeg naslova došao lakše od svih očekivanja, no treba napomenuti da je takvom razvoju događaja kumovala i nesreća glavnih protivnika.

 

Tako je Marc Coma, kao njegov vječiti rival i dvostruki pobjednik ovog natjecanja, zbog mehaničkih problema sa svojim KTM-om već na trećoj etapi izgubio skoro sat vremena, da bi već na sedmoj etapi zaradio kaznu od 6 sati na ime nedozvoljene pomoći.

 

Od ostalih papirnatih favorita, Despresu je najviše problema stvarao Casteu na Schercu, no samo do pete etape kada je pao i bio prisiljen odustatit. Fretigne je već na trećoj etapi izgubio sat i pol zbog problema s elektronikom na svojoj Yamahi, dok je Lopez s Aprilijom bio vrlo brz, ali i sklon pogreškama u navigaciji. Pa ipak, uspio je na kraju dohvatiti tri etapne pobjede i ukupno treće mjesto, što je odličan rezultat za prvi nastup Aprilije.

 

Drugo je mjesto pripalo KTM-ovom dugogodišnjem privatniku Ullevalseteru, dok je četvrti bio Rodrigues na Yamahi. Pridodajmo tome i peto mjesto Fretignea, također na Yamahi, i dobivamo zanimljive startne poziciju za iduće izdanje ovog natjecanja u kojem će i KTM po sili zakona morati prijeći u klasu 450, u suprotnom neće moći jurišati na jubilarnu desetu titulu.

Više u ovoj kategoriji: « Ekskluzivno sa Sardinije Yamaha FZ8 »
fbmp ytmp imp