Novosti

Dakar 2010.

Avantura kreće

 

Dakar2-1MCeremonijalnim startom u Buenos Aires na samu je Novu godinu krenulo 32. izdanje najpoznatijeg rally natjecanja. Kružna je ruta slična onoj prošlogodišnjoj, no ovaj puta...


... natjecatelji idu u obrnutom smjeru i pod novim pravilima

Nakon trodnevnog tehničkog pregleda, na samu je Novu godinu ulicama Buenos Airesa, na 9.000 km dug put do obala Pacifika i natrag, krenula karavana od 362 natjecateljska vozila.

 

Među njima je ostvarenje svojih snova započeo 151 vozač motocikala i 25 vozača četverocikala. Prvi je dan bio rekreativnog karaktera, što znači da je trebalo odvoziti samo 317 km poveznice do grada Colon. Bilo je to lagano zagrijavanje za ono što ih čeka i stvari postaju ozbiljnije tek 2. siječnja kada se vozi ukupno 652 km, od čega 219 km otpada na relativno lagan prvi brzinski ispit.

 

Pritom će na prva dva brzinska ispita vozači motocikala i četverocikala imati svoju posebnu rutu, kako bi ih se odvojilo od najbržih automobila i kamiona, te se tako povećala sigurnost onih sporijih natjecatelja.

 

Sami brzinski ispiti bi trebali biti nešto kraći, ali i zahtjevniji i atraktivniji, pri čemu je rally moguće podijeliti na 3 dijela. Prva četiri dana predstavljaju jurnjavu kroz Argentinu, te prelazak Anda. Iako već treća etapa donosi prvi susret s dinama, prava zabava započinje tek nakon spuštanja u Čile gdje petom etapom počinje središnji i najteži dio relija.

 

On se ima održati u ekstremno sušnoj pustinji Atacama, u kojoj će natjecatelji provesti čak 8 dana uključujući tu i dan odmora. Ulaskom u glavni grad Santiago, karavana se oprašta od Čilea. Na putu do ponovnog dohvaćanja Buenos Airesa 16 siječnja, natjecateljima tada preostaje obračun s još četiri etape na kojima će od raznovrsnog terena puno veću prepreku činiti umor ljudstva i njihove pokretne imovine.Dakar2-2M

 

Nakon nekoliko godina bez velike neizvjesnosti, na ovom je izdanju Dakra teško predvidjeti konačnog pobjednika. Despres i Coma pravedno su se izmjenjivali na podiju posljednje četiri godine, no promjena pravila je kroz ugradnju nametnute blokade donekle uškopila njihove KTM-ove 690 Rally koji bi svojim performansama sada trebali biti bliži 450-icama.

 

Iako i dalje ostaju papirnati favoriti, KTM-ovim zvijezdama bi se mogli približiti i dosad snagom agregata inferiorni vozači poput Fretignea na Yamahi. U borbi za pobjedu je i nekoliko KTM-ovih privatnika čiji su motori također opremljeni restriktorima, a tu je i njihov dosadašnji kolega Casteu koji ove godine nastupa sa Shercom. Tvorničku momčad po prvi puta ima i Aprilia, no njima će ovogodišnje natjecanje vjerojatno poslužiti za stjecanje.

 

U konkurenciji četverocikala, glavni je favorit češki natjecatelj Machacek koji bi se svojim eventualnim 6 slavljem po broju pobjeda u jednoj kategoriji izjednačio sa rekordom legendarnog Peterhanselom koji je isto toliko puta slavio u konkurenciji motociklista, dok je Loprais isti uspjeh ostvario među vozačima kamiona.

 

Ono što Machacekove pobjede čini doista posebnim je činjenica da se natječe potpuno sam, bez servisne ekipe, što je najbolji dokaz da na Dakru, barem u toj kategoriji, još uvijek na podiju ima mjesta i za amatere. Među vozačima motocikala, takvo što je manje moguće, no i tu amateri čine glavninu natjecatelja i tako održavaju na životu originalni duh Dakra.

Više u ovoj kategoriji: « KTM Slide Scooters »
fbmp ytmp imp