Novosti

Dakar 2011.

BMW s Fretigneom napada Dakar

 

BMW-Dakar-1MNova pravila najtežeg relija na svijetu privukla su pažnju BMW-a. Kako bi se što lakše vratili nekadašnjoj navici pobjeđivanja na reliju Dakar, Yamahi su preoteli Davida Fretignea


BMW-Dakar-2MNova pravila prema kojima se zapremina motocikla ograničava na 450 ccm podigla su dosta prašine i žustrih rasprava, te su ovaj ionako skup sport učinila još skupljim, ali su isto tako uspjela u svojoj prvotnoj ambiciji da u igru uvuku nove proizvođače. BMW je već prošle godine prihvatio nova pravila igre, a iako na kraju svega na ime tehničkih problema i tjelesnih ozljeda nisu ostvarili veliki rezultat, Verhoeven je povremeno bio vrlo brz, čak je u jednom trenutku, prije korekcije ostvarenih vremena, važio za pobjednika etape.

 

Njemačke interese u Južnoj Americi brani ekipa Speedbrain, koja već nekoliko godina važi za tvornički podržanu momčad BMW-og off-road programa. Na ovom natjecanju nastupaju sa modelom G 450 RR, što je zapravo temeljito prerađena inačica hard-enduro motocikla G 450 X, a osim napretka u razvoju samog motocikla, nadu u mogući uspjeh raspiruje im i jača vozačka postava. Naime, momčad Speedbrain je u svoje redove privukla Davida Fretignea, koji je posljednjih 14 godina bio vjeran isključivo Yamahi i koji  se jedini imao snage suprotstaviti vozačima KTM-a u vrijeme njihove apsolutne dominacije.

 

Inače samozatajan Fretigne, već je pohvalio motocikl koji je specifičan po tome što je 30 litarski spremnik goriva smješten ispod sjedala, te je najavio kako ovaj put cilja isključivo na pobjedu. Osim Fretignea, boje Speedbraina će i ove godine braniti iskusni Verhoeven i Paulo Goncavles, dok će četvrti vozač biti Pedro Bianchi Prata.

fbmp ytmp imp