Novosti

Dakar 2011.

Rally Dakar popunjen

 

Dakar-2011-1MAko ste se mislili do posljednjeg trena otezati s odlukom hoćete li se upustiti u avanturu zvanu rally Dakar 2011., onda ćete tih 50 tisuća Eura morati potrošiti negdje drugdje. Naime, 200...

... mjesta rezervirano za vozače motocikala i četverocikala već je popunjeno

Dok naša vrla ekonomija uz svesrdnu pomoć naših vrlih političara sve dublje tone u krizu, normalan svijet iz nje izgleda lagano izlazi. Kako drugačije objasniti da je 4 mjeseca prije početka novog izdanja relija Dakar popunjeno svih 200 mjesta namijenjenih natjecateljima u kategoriji motocikala i četverocikala. Podsjetimo se, startnu listu uglavnom sačinjavaju amateri koji za nabavku i pripremu motocikla, rezervne dijelove, gume, startninu i ostale troškove trebaju skupiti cca. 50 tisuća eura. I to ako se odluče na neku asketsku varijantu bez mehaničara i sa spavanjem u šatoru.

 

Prošle je godine ekonomska kriza uzela svoj danak tako da se na startu pojavilo 150 natjecatelja u kategoriji motocikala i četverocikala, što nije malo, ali je svakako popriličan pad u odnosu na 217 natjecatelja prijavljenih godinu dana ranije. Lako je moguće da bi ta brojka od 217 natjecatelja od prije 2 godine ovom prigodom bila i premašena, no organizator je već ranije maksimalan broj prijava ograničio na brojku 200. Ta je kvota ispunjena početkom rujna tako da je već formirana i lista čekanja za sve one koji se nadaju da bi netko od prijavljenih u zadnji tren ipak mogao odustati.

 

Dakar-2011-2MIako će dobar dio od 200 učesnika nastupiti pod motom važno je završiti, na vrhu poretka bi mogli gledati najneizvjesnije izdanje ovog pustinjskog relija u aktualnom tisućljeću. Nova pravila prema kojima su elitni vozači ograničeni na korištenje motocikala do 450 ccm već su prošle prijelazne godine u igru uvela neke nove proizvođače, a sada bi stvari trebale postati još zanimljivije. Lista prijavljenih još nije objavljena, ali već se zna da će boje posljednjeg desetljeća nepobjedivog KTM-a i dalje braniti Despres i Coma, no oni će po prvi put nastupiti na novom KTM-ovom rally motociklu zapremine 450 ccm i nitko ne zna s koliko će taj model biti konkurenta i pouzdan.

 

Lopez nakon prošlogodišnjeg osvajanja 3. mjesta za upravljačem Aprilije sigurno mašta o pobjedi, a pobjedničke je ambicije već istakla i BMW-ova rally-raid polutvornička momčad koja je u svoje redove privukla Fretignea. Tu je i Casteu koji bi sa Shercom trebao nastaviti tamo gdje je prošle godine prerano stao, a i Rodriguez koji bi nakon odlaska Fretignea u BMW trebao biti glavna Yamahina zvijezda, jasno ukoliko i on ne odluči promijeniti boje.

 

33. Dakar započinje 1. siječnja 2011. godine i trajat će puna dva tjedna, a gotovo je sasvim sigurno da će se posljednji put održati na teritoriju Argentine i Čilea. Početkom 2012. bi se trebao vratiti u Afriku iz koje su ga protjerali teroristi, a još uvijek kao jedan od kandidata za start tog natjecanja figurira i Zagreb. Navodno su mu najveći konkurenti Torino i Milano.

fbmp ytmp imp