Upozorenje
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/NOVOSTI/N132/RC213V/Gallery
Napomena
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/NOVOSTI/N132/RC213V/Gallery

Novosti

Serijski RC213V? Što se to dimi iz Hondine kuhinje?

NR750XX


Honda je za 2014. najavila cestovnu verziju MotoGP motocikla. Jačanje imidža ili priprema za CRT?

Honda je nedavno službeno objavila da će 2014. godinu na tržište izbaciti cestovnu verziju svog MotoGP motocikla RC213V, navodno kako bi poboljšala imdž. Sjajna vijest, no priča o tome da će Honda izbaciti serijsku verziju MotoGP motocikla stara je koliko i sama klasa MotoGP, pa zašto baš sada, odnosno zašto baš 2014? Ima li to možda veze s najavljenom promjenom MotoGP pravila za tu godinu.

Da će se te 2014. godine dramatično promijeniti pravila znaju svi, ali nitko ne priča što će se konkretno dogoditi. MotoGP prototipovi bi mogli otići u povijest, a čak i ako se to ne dogodi, prilično je izvjesno da će se ići u smjeru ojačavanje trenutno nekonkurentne CRT formule, pri čemu nije ni isključeno da bi oni nastajali po pravilniku sličnom za Superbike, što znači da bi se trebali bazirati na serijskim motociklima.

U tom bi slučaju cestovni RC213V bio priprema za tu novu eru, odnosno dobra baza za pretvaranje kvazi-serijskog u natjecateljski motocikl. Sličnu su stvar učinili krajem 80-ih i početkom 90-ih s modelima RC30 i RC45 nastalim kako bi Honda ispunila pravila i dobila pobjednički alat u Superbike prvenstvu.

Dakako, tu se postavlja pitanje, zašto i cestovna izvedenica modela RC213V ne bi mogla poslužiti u i istu svrhu, odnosno za homolagaciju Superbike, a ne CRT motocikla? Zato jer aktualna Superbike pravila propisuju da se motocikl u relativno kratkom roku mora proizvesti u barem 2.000 primjeraka, a teško da bi jedan takav skupocjeni motocikl mogao doseći tu brojku.

Treba uzeti u obzir i to da se veće neko vrijeme spominje kako će Honda na bazi svog tvorničkog RC213V predstaviti i pristupačniji tzv. „production racer“, namijenjen siromašnijim privatnim momčadima i lišen nekih paprenih specijaliteta, kao što su pola milijuna dolara vrijedan mjenjač ili pneumatsko upravljanje ventilima. Hoće li onda taj najavljeni cestovni motocikl zapravo biti replika „production racera“ ili će, upravo suprotno, taj „production racer“, sukladno tim novim još neobjavljenim pravilima za 2014., nastati na bazi cestovnog RC213V?

Ili će se na kraju pokazati kako je cestovni RC213V doista samo pokušaj Honde da popravi svoj u posljednje vrijeme erodirani imidž. Uostalom, ne bi im to bilo prvi put. Prije točno 20 godina predstavili su cestovni NR750, za to vrijeme nevjerojatno skup i napredan motocikl pogonjen V4 agregatom s ovalnim klipovima.

Taj model - nastao na osnovama revolucionarnog Grand Prix motocikla NR500, koji je doživio fijasko desetljeće ranije - uopće nije bio namijenjen za natjecanje. Njime je Honda samo željela pokazati svoju superiornost. Teško je reći hoće li se povijest ponoviti, ali je sigurno kako je sve to samo dodatni razlog da se s nestrpljenjem očekuje 2014. Kako kažu, 2013. ionako neće biti nešto posebno dobra.

{gallery}NOVOSTI/N132/RC213V/Gallery{/gallery}







Više u ovoj kategoriji: « Dakar 2011. Yamaha i Diners Club »
fbmp ytmp imp