Novosti

Honda CBF 1000

Uglađena i sposobna

 

Honda-CBF1MU duhu po kojem su Honda motocikli i poznati, novi CBF 1000 donosi elegantan izgled iza kojeg je lako pronaći performanse pravog motocikla, a sve bez pretjeranog isticanja...


... ili upadljivosti.

Prvo što upada u oči i ovaj model čini nedvojbeno novim svakako je elegantno oblikovani poluoklop osmišljen tako da pruža odličnu zaštitu od vjetra, čak i pri visokim putnim brzinama, a da istovremeno ne dovodi u pitanje upravljivost i okretnost. Na prednjem kraju čistih linija nalazi se i podesivi vjetrobran, a vozač će moći birati između četiri položaja s ukupnim mogućim pomakom od 120 milimetara između krajnje gornje i krajnje donje pozicije.

 

Za podešavanje nije potrebno koristiti alat, a u svakom položaju je zajamčena aerodinamična stabilnost motocikla, uz variranje u zaštiti od vjetra sukladno položaju vjetrobrana.

Eergonomija ovog motocikla je podesiva i kada je riječ o sjedalu. Vozačko sjedalo promišljenog oblika straga je šire, a sprijeda uže, kako bi ponudilo dobru ravnotežu između udobnosti i lakog dosezanja podloge. Pored toga ga je moguće podići odnosno spustiti za 15 mm u odnosu na početni položaj na visini od 795 mm od podloge. Upravljač je postavljen dovoljno visoko da bi ruke vozača bile u opuštenom, prirodnom položaju koji osigurava udobnost i samopouzdanje. Sjedalo suvozača također je oblikovano i postavljeno s namjerom da pruži lagodan, opušten osjećaj na duljim dionicama.Honda-CBF2M

 

Vrijedi spomenuti i dizajn rasvjetnih tijela na ovom motociklu. Za početak su tu prednja svjetla sportskog kroja nadahnuta modelom CRB600RR, a društvo im prave pokazivači smjera koji podsjećaju na LED tehnologiju. Straga novo LED svijetlo pruža osvjetljenje, dok par ovalnih pokazivača smjera koristi dizajn koji je potekao s atraktivnog modela CB1000R.

 

Rad tekućinom hlađenog četverocilindričnog agregata koji potiče iz sportske Honde CBR1000RR moguće je - kao i druge parametre vožnje - pratiti na novim, sportski oblikovanim kontrolnim instrumentima. Nagalasak je u ovom agregatu stavljen na linearnu i lako dostupnu snagu, odnosno zakretni moment raspoređen tako da olakša opuštenu turističku vožnju. Kako je kompresijski omjer sada povećan s 11,0:1 na 11,2:1, možemo očekivati još efikasniji agregat s više snage, pogotovo u srednjem području okretaja, gdje je to i najpotrebnije. I kod ovog modela cilj je bio osigurati užitak u vožnji uz punokrvne vozne osobine ukomponirane u lako iskoristiv paket.

 

Vizualno i tehnički CBF1000 koristi i novi ispušni sustav koji smanjuje masu i bolje ju postavlja u odnosu na težište. Čelični okvir poznat iz prijašnjih modela ostaje nepromijenjen, dok se osim agregata zapremine 998 ccm za njega hvataju prednja vilica promjera 41mm s hodom 120 mm te stražnja vilica s jednim amortizerom. Međuosovnski razmak od 1.495 mm osigurava stabilnost pri visokim brzinama, dok je ukupna duljina relativno mala i ne utječe negativno na upravljivost. Poput mnogih drugih Hondinih modela, CBF1000 je moguće kupiti opremljenog naprednim C-ABS integriranim kočionim sustavom koji znatno doprinosi sigurnosti.

Više u ovoj kategoriji: « Honda Shadow RS Kalendar motosusreta »
fbmp ytmp imp